Fox Glaciär – Helihike på is

Vi checkade ut fran Black Sheep backpackers och körde den slingriga bergsvägen till Fox Village. Innan varje helihike tur startar måste piloterna ge klartecken pa att det ar ok att ta sig upp till glaciären med helikopter. När vi kom till Fox och Alpine Guides hade klartecken ännu inte givits och vi gick vänta en stund innan de visste om turen skulle bli av och vi kunde köpa biljetter.

Klockan nio fick vi klartecken, köpte biljett och gick på bussen for att ta oss till helikopterplattan fem minuters bilväg därifrån. Innan vi gick på helikoptern försåg de oss med tjocka raggsockor, kängor med spikdubbar och gav oss en kort säkerhetsgenomgång.

Helikoptern väntar, på väg till helihike, Fox Glacier Guiding

Med Anki i framsätet och Lasse i baksätet lyfte piloten helikoptern och tog sikte på glaciären.

Helikoptertur upp till Fox Glaciär, Fox Glacier Guiding

Själva helikopter turen var ett äventyr i sig och innan vi släpptes av på glaciären fick vi en liten guidning av området med Mount Tasman och Mount Cook i bakgrunden. 700 meter upp på glaciären blev vi avsläppta och var guide Jonathan eller Jono som han också kallas försåg oss med en slags metallhakar på langa remmar med vilka vi faste dem under kängorna.

Helikoptern lämnar Fox Glaciär

Helikoptern åkte iväg, men skulle återvända för att hämta oss om några timmar.

Uppe på Fox Glaciär, vandringen kan börja

Sedan började vandringen.

Isklyfta, Fox Glaciär

Under tre timmar gick vi runt på glaciären och gick bland annat se små isgrottor, en liten glaciär sjö och ett hal ner i isen till botten av glaciären 130 meter under ytan.

Glaciär sjö, Fox Glaciär

En intressant företeelse att se ar stenar som ligger mitt på glaciären. Dessa har transporterats med glaciären från klippor runt om och från en högre position.

Anki & Lasse uppe på Fox Glacär

En glaciär är sno som pressats till is och som glider ner for ett berg av sin egen tyngd. Att isen har en blå ton beror på att den är sa kompakt att den filtrerar bort alla andra färger utom just den bla. Jono underlättade var vandring genom att med en ishacka skapa ”trappsteg” i isen. Vädret var fantastiskt bra och trots att man stod på is så frös man inte. Faktum var att det porlade små bäckar av smältvatten överallt på glaciären. När vi återvände till utgångspunkten kom helikoptern och hämtade oss. Även helikopterturen ner gav vackra vyer.

Bussen tog oss tillbaka till Fox Village och vi fick varsitt diplom som bevis på var glaciärklättring. Vi belönade oss själva med varsin glass som vi åt på en bank i solskenet.

Var Nya Zeelands tur fortsatte norrut tills vi nådde Greymouth, den största staden på sydöns västkust. Vi stannade till for att kolla efter rum pa Global Village, som såg väldigt fin ut, men inte hade några lediga. I vårt fortsatta letande stötte vi av en tillfällighet på lilla men mycket charmiga Villa Inn. Detta var ett privat hus som hyrde ut ett dubbelrum och ett singelrum. När vi gick in låg en hund på verandan, lakan hängde och torkade i solen och inredningen hade en konstnärlig prägel.

Efter vi lyft in vart bagage åkte vi in till centrum där vi promenerade runt en stund. Vi tog oss lite mat och satte oss sedan vid Maqhera Quay och skrev lite dagbok. Strax innan varuhuset Supervalue stängde passade vi på att köpa frukost inför morgondagen. Vi återvände till Mawhera Quay där DP:1 Cafe, ett av stans få internetcaféer, ligger.

Efter vi tankat bilen letade vi upp en telefonkiosk och ringde Lasses pappa for att gratulera honom på födelse dagen. Ännu en händelserik dag närmade sig sitt slut och vi åkte tillbaka till Villa Inn.


Mätarställningen denna dag stod pa 18856, vi har alltså idag kort 237,1 km.

Alpine Guides

» www.foxguides.co.nz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *