Lamanai, Belize

Belize

Ett land som bland annat kan erbjuda ett varmt klimat året runt, fantastisk dykning runt ett världens längsta korallrev, djungel med vilda djur och rikt fågelliv samt fina Maya ruiner från en svunnen tid. Till skillnad från andra länder i sydamerika talar man främst Engelska i Belize.

Ett land som bland annat kan erbjuda ett varmt klimat året runt, fantastisk dykning runt ett världens längsta korallrev, djungel med vilda djur och rikt fågelliv samt fina Maya ruiner från en svunnen tid. Till skillnad från andra länder i sydamerika talar man främst Engelska i Belize.

Bästa tid att besöka Belize

Belize har ett varmt och fuktigt klimat året om. Högsäsong för turism är från December till April och från juni till augusti. Frånsätt det är den bästa perioden att åka till Belize rent vädermässigt mellan november och maj.

Från juli till november har du dock större chans att bo billigare och hotellen är förmodligen inte fullt så bokade som resten av året.

Ta sig till Belize

När man lämnar Belize måste man betala en avgift (skatt) vid gränsen.

Flyg

Tar man sig till Belize med flyg landar man på den internationella flygplatsen i Belize City.

Philip Goldson International Airport

Airport Code: BZE
» www.pgiabelize.com

Buss

Befinner man sig i något av grannländerna kan man tex ta sig till Belize med buss ifrån Chetumal i Mexico eller Mencos i Guatemala.

Båt

Man kan också ta sig med båt ifrån Puerto Barrios eller Livingston i Guatemala, eller från Puerto Cortés i Honduras.

Att ta sig runt i Belize

Buss

Buss är det vanligaste och billigaste transportsättet i Belize och bussarna går regelbundet.
Man behöver inte reservera plats innan men mellan vissa destinationer är det rekommenderat då bussarna ofta snabbt blir fulla.

Bil

Är du över 25 år och har med ditt körkort finns även bilar att hyra i Belize City.

Flyg

Inrikesflyg finns också för den som önskar. Landet har ett par inrikesflygplatser som trafikeras av små flygplan.

Tropic Air: Belize International, Belize Municipal, Ambergris Caye, Caye Caulker, Caye Chapel, Corozal, Placencia, Punta Gorda, Flores (Guatemala)
» www.tropicair.com

Maya Island Air-Island Air: Belize International, Belize Municipal, Ambergris Caye, Caye Caulker, Corozal
» www.mayaislandair.com

Visum

Nationaliteter från USA och EU behöver inte ha något visa. Man behöver däremot kunna visa upp en returbiljett.

Sightseeing i Belize

Lamanai

Lamanai är ett av de mest imponerande ställena att uppleva Mayatempel. Här finns bland annat en 34 meter hög byggnad, ett mindre tempel och en bollplan. Ett museum med flinta stenar, keramik och smycken finns också här. Under ditt besök I Lamanai kommer du säkerligen också se och höra vrålapor samt se landets nationalblomma som är en svart orkidé.
Man kan komma till Lamanai med bil/buss (58 kilometer från Orange Walk), med flyg eller med båt på floden vilket är den vackraste upplevelsen med fina vyer över norra delarna av landet.
I Lamanai finns även möjlighet att bo i guest houses eller jungle lodges.

Caracol

Caracol är det mest kända stället att uppleva Mayatempel i Belize. Det kan vara svårt att ta sig till under regnperioden. Det är dock en vacker väg dit som tar cirka tre timmar enkel väg från San Ignacio. När du kommer fram kommer du välkomnas av guider som vill guida dig i omgivningen. En del gör det gratis men förväntar sig dricks. Det finns dock organiserade guider som rekommenderas av Belize egna turistsajter.
En av de mest kända byggnaderna här är Caana (sky-palace) som med sina 43 meter är den högsta konstruktion som byggts av människor i Belize.

Lubaantun

Att ta sig till Lubaantun kan vara svårt eftersom det inte finns några publika transportmedel att åka med. Ta dig till Punta Gorda och arrangera resan till Lubaantun därifrån. Det brukar gå att åka med skolbussar eller ta taxi.

Fåglar och djurliv

Belize är ett litet land som har lyckats skydda sin natur och sitt djurliv. Fågelintresserade kan njuta av att se en mängd olika arter av fåglar.
Landet erbjuder ett par olika nationalparker där man kan skåda fåglar. Några av dessa parker är; Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, Crooked Tree Wildlife Sanctuary, Silk Grass Creek Road och Mountain Pine Ridge.

Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary ligger I skuggan av Maya berg vid Mile 15 vid den södra motorvägen I Stann Creek distriktet. Nationalparken etablerades 1984 för att skydda en stor grupp jaguarer. Jaguarer är dock ganska skygga och syns sällan. Här finns dock andra kattdjur, fåglar, och naturligtvis en vacker fauna.

Crooked Tree Wildlife Sanctuary ligger nordväst om Belize City. Här finns en mängd olika arter av fåglar för den fågelintresserade.

Belize barriärrev

Belize barriärrev är det längsta barriär rev I västvärlden (290 kilometer). Caulkers rev är ett lite mindre men mycket fint ställe. Härifrån behöver du bara ta dig ut en kort båttur för att få uppleva suverän dykning och snorkling.

Städer i Belize

Caye Caulker, Mexico

Caye Caulker

På denna ö strax utanför Belize City gungar allt i en långsam reagge rytm längs sandvägarna och alla bryggor runt ön. Caye Caulker lockar många som vill dyka och snorkla i reven strax utanför men är också en trevlig plats för lata dagar i solen.

Läs mer »
Orange Walk, Belize

Orange Walk

Belize näst största stad har få turistattraktioner men ändå ett trevligt besök. Det som drar mest besökare är de fina Maya ruinerna i Lamanai en kort båtresa från staden. Det finns många Amish som bosatt sig i omgivningarna och det går inte att undgå att se dem när man besöker staden.

Läs mer »
San Ignacio, Belize

San Ignacio

En kort sträcka från gränsen till Guatemala och med spännande utbud på Maya grottor, djur och natur ligger staden San Ignacio. En av de mer kända grottorna är Barton Creek där Maya indianer begravde sina anhöriga och när flotten glider fram i vattnet kan man se benknotor, dödskallar och krukor. På en utflykt till jungeln missade vi den skygga jaguaren med bara några minuter.

Läs mer »

Reseskildringar Belize

Caye Caulker, en karibisk ö längs den Belize kust

Liknande Resmål

Nya Zeeland

Nya Zeeland

Få länder kan packa in lika mycket naturupplevelser på så liten yta. Det är inte att undra på att Sagan Om Ringen filmerna spelats in i dessa vackra miljöer.

Läs mer »
Costa Rica, Scarlet Macaw

Costa Rica

Med kust mot både Karibien och Stilla Havet som kan nås på ett fåtal timmar, ett sprudlande djurliv och aktiva vulkaner så är Costa Rica laddat med stora upplevelser. Att se glödande lava rinna nedför Arenal vulkanen på kvällen, en apa som ropar från trädtopparna vid den långa nästintill öde stranden vid Bahia Ballena, möta en rosa lila solnedgång på Manuel Antonio stran eller hälsa på en sömngångare vid den stora Corcovado nationalparken är alla upplevelser man inte glömmer i första taget.

Läs mer »
The Olgas, Australien

Australien

Australien har fantastiska upplevelser att erbjuda, längs alla kusterna. Det handlar om fantastisk natur, möte med vilda djur, tropiska stränder och flera stora städer.

Läs mer »