Belize

Ett land som bland annat kan erbjuda ett varmt klimat året runt, fantastisk dykning runt ett världens längsta korallrev, djungel med vilda djur och rikt fågelliv samt fina Maya ruiner från en svunnen tid. Till skillnad från andra länder i sydamerika talar man främst Engelska i Belize.

Bästa tid att besöka Belize

Belize har ett varmt och fuktigt klimat året om. Högsäsong för turism är från December till April och från juni till augusti. Frånsätt det är den bästa perioden att åka till Belize rent vädermässigt mellan november och maj.

Från juli till november har du dock större chans att bo billigare och hotellen är förmodligen inte fullt så bokade som resten av året.

Ta sig till Belize

När man lämnar Belize måste man betala en avgift (skatt) vid gränsen.

Flyg

Tar man sig till Belize med flyg landar man på den internationella flygplatsen i Belize City.

Philip Goldson International Airport

Airport Code: BZE
» www.pgiabelize.com

Buss

Befinner man sig i något av grannländerna kan man tex ta sig till Belize med buss ifrån Chetumal i Mexico eller Mencos i Guatemala.

Båt

Man kan också ta sig med båt ifrån Puerto Barrios eller Livingston i Guatemala, eller från Puerto Cortés i Honduras.

Att ta sig runt i Belize

Buss

Buss är det vanligaste och billigaste transportsättet i Belize och bussarna går regelbundet.
Man behöver inte reservera plats innan men mellan vissa destinationer är det rekommenderat då bussarna ofta snabbt blir fulla.

Bil

Är du över 25 år och har med ditt körkort finns även bilar att hyra i Belize City.

Flyg

Inrikesflyg finns också för den som önskar. Landet har ett par inrikesflygplatser som trafikeras av små flygplan.

Tropic Air: Belize International, Belize Municipal, Ambergris Caye, Caye Caulker, Caye Chapel, Corozal, Placencia, Punta Gorda, Flores (Guatemala)

» www.tropicair.com

Maya Island Air-Island Air: Belize International, Belize Municipal, Ambergris Caye, Caye Caulker, Corozal
» www.mayaislandair.com

Visum

Nationaliteter från USA och EU behöver inte ha något visa. Man behöver däremot kunna visa upp en returbiljett.

Sightseeing i Belize

Lamanai

Lamanai är ett av de mest imponerande ställena att uppleva Mayatempel. Här finns bland annat en 34 meter hög byggnad, ett mindre tempel och en bollplan. Ett museum med flinta stenar, keramik och smycken finns också här. Under ditt besök I Lamanai kommer du säkerligen också se och höra vrålapor samt se landets nationalblomma som är en svart orkidé.
Man kan komma till Lamanai med bil/buss (58 kilometer från Orange Walk), med flyg eller med båt på floden vilket är den vackraste upplevelsen med fina vyer över norra delarna av landet.
I Lamanai finns även möjlighet att bo i guest houses eller jungle lodges.

Caracol

Caracol är det mest kända stället att uppleva Mayatempel i Belize. Det kan vara svårt att ta sig till under regnperioden. Det är dock en vacker väg dit som tar cirka tre timmar enkel väg från San Ignacio. När du kommer fram kommer du välkomnas av guider som vill guida dig i omgivningen. En del gör det gratis men förväntar sig dricks. Det finns dock organiserade guider som rekommenderas av Belize egna turistsajter.
En av de mest kända byggnaderna här är Caana (sky-palace) som med sina 43 meter är den högsta konstruktion som byggts av människor i Belize.

Lubaantun

Att ta sig till Lubaantun kan vara svårt eftersom det inte finns några publika transportmedel att åka med. Ta dig till Punta Gorda och arrangera resan till Lubaantun därifrån. Det brukar gå att åka med skolbussar eller ta taxi.

Fåglar och djurliv

Belize är ett litet land som har lyckats skydda sin natur och sitt djurliv. Fågelintresserade kan njuta av att se en mängd olika arter av fåglar.
Landet erbjuder ett par olika nationalparker där man kan skåda fåglar. Några av dessa parker är; Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, Crooked Tree Wildlife Sanctuary, Silk Grass Creek Road och Mountain Pine Ridge.

Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary ligger I skuggan av Maya berg vid Mile 15 vid den södra motorvägen I Stann Creek distriktet. Nationalparken etablerades 1984 för att skydda en stor grupp jaguarer. Jaguarer är dock ganska skygga och syns sällan. Här finns dock andra kattdjur, fåglar, och naturligtvis en vacker fauna.

Crooked Tree Wildlife Sanctuary ligger nordväst om Belize City. Här finns en mängd olika arter av fåglar för den fågelintresserade.

Belize barriärrev

Belize barriärrev är det längsta barriär rev I västvärlden (290 kilometer). Caulkers rev är ett lite mindre men mycket fint ställe. Härifrån behöver du bara ta dig ut en kort båttur för att få uppleva suverän dykning och snorkling.

Caye Caulker, en karibisk ö längs den Belize kust

This post is also available in: Engelska

En kommentar gällande “Belize

 1. Lasse & Anki

  Hola!
  Vi har planerat en resa till Yucatan i december och undrar om ni har några tips på platser, hotell, restauranger, utflykter mm som ni kan rekommendera.
  Vi landar i Cancun men ger oss genast söderöver för att slippa lite av den värsta mass-turismen.

  Det kan handla om Mexiko, men kanske också åker om Belize då vi funderar på att ta oss dit.

  Vi har sett att man även kan ta sig till Guatemala, någon som gjort den trippen och kan tipsa om det?

  Tack på förhand!

  Lasse & Anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *