Maldiverna

Sinnesbilden av paradisstränder under svajande palmer i en avkopplad miljö. På dessa öarna skämmer man bort sig och lyxar under solen. Underbara paradisöar, turkosblått vatten, färgglada fiskar. Här är det lätt att sysselsätta sig med den underbara konsten att göra just ingenting. Men det finns även en del vattensportaktiviteter för den som tröttnar på att enbart ligga och njuta av de underbara vyerna.

Bästa tid att besöka Maldiverna

Maldiverna har ett varmt och fuktigt klimat året om. Medelsnittstemperaturen är 29-32 grader året om.

Ta sig till Maldiverna

Flera internationella flygbolag flyger till Malé International Airport.

Förmodligen ska du direkt ta dig vidare ifrån Male till någon av öarna. Maldiverna är känt för att ta hand om sina gäster direkt ifrån det att du stiger av flyget. För det mesta finns en representant till hands och tar hand om dig och ditt bagage för att föra dig till seaplane eller motorbåt för sista sträckan till din slutdestination.

Ta sig runt i Maldiverna

Från huvudön är det pontonplan eller motorbåt som gäller för att ta sig ut till öarna.
» Trans Maldivian Airways website

Väl på ön det till fots som gäller, och det är inte så svårt. Maldiverna är världens lägsta land och högsta höjden är 2,4 meter över havet.

Öppettider

Söndag – torsdagar från 9.00-17.00. De flesta ställen har även öppet halva lördagarna.
Observera att öppettiderna kan förändras något under ramadan som infaller den nioende månaden i den muslimska kalendern varje år.

Visum

Visum behövs inte. De flesta besökare får vid ankomsten tillstånd att stanna i landet 30 dagar vilket stämplas in i passet.

Säkerhet

Det är mycket säkert att vistats på Maldiverna. Glöm dock inte bort att andra turister och även lokalbefolkning ser att du är turist och förmodligen har pengar eller andra värdeföremål kring ditt boende.

Honeymoon Water villa, Vilu Reef, Nilandhe atoll

Maldivernas atoller från ovan – Malé till Vilu Reef

This post is also available in: Engelska

16 kommentarer gällande “Maldiverna

 1. Linda

  Hej!
  Undrar om det finns någon som har tips och råd inför en resa till Maldiverna juni-juli-aug.
  Hur är snorklingen då? Är det VÄLDIGT blåsigt & vågigt, eller är snorklingen bra med bra sikt?
  Någon av ovan månaders som är bättre än den andra?
  Ser fram emot om det finns någon där ute som kan råda oss.

  • LimeWave

   Hej Linda,
   Från vad jag förstår ökar antal soltimmar under de månaderna du nämner (dvs fler i Augusti än i Juni), men det regnar också mer för varje månad. Tydligen är Augusti en populärare semestermånad än juni-juli, gissar det har att göra med att det är semestermånaden för många av länderna i Europa, och då blir priserna högre på hotellen. Förutsättningarna för snorkling skall vara sämre generellt under dessa månader. Kolla gärna igenom vår reseskildring från oktober 2005, en månad då det skall regna ännu mer (men också fler soltimmar). http://www.limewave.com/reseskildring/maldiverna-ett-sant-paradis/
   Med vänlig hälsning,
   Lars

 2. Bojan Bezgin

  Hej

  jag och min tjej tänkte åka till maldiverna..

  Jag undrar om du vet vad det kostar på dom här öarna t.e.x med boende och sånt mm mm.

  Tack för hjälpen.

  • Lasse & Anki

   Hej Bojan,

   Maldiverna är fantastiskt vackert. Priserna är som alltid varierat beroende på klass, men det är nog inte för mycket sagt att gennomsnittspriset är högt här. Många hotell kör helpension men de flesta öarna är mycket små så det kanske inte finns några direkta alternativ.

   Ha en underbar resa,

   Lasse & Anki

 3. Eva Johannesson

  Undrar om det regnar mycket på Maldiverna i Juli eller är det bara korta skurar som kommer. Har varit på Maldiverna i Februari förut och då kom det också regn skurar. Har varit i Thailand på sommaren och haft jättetur med vädret.

  • Johnny

   Hej Eva!

   Jag har ingen erfarenhet av Maldiverna på sommaren men har kollat lite på Indien, vilket som du säkert vet är nära.
   Såvitt jag har läst mig till öser det ner stora mängder regn under sommaren i indien, främst i juli-augusti, och i både centrala och södra delarna. Därför misstänker jag att detsamma gäller Maldiverna.

   Någon annan som vet? Vore intressant om någon har erfarenhet av detta.

  • Annika&Peter

   Vi är nyss hemkommen från vår bröllopsresa på lilla ön Fihalhohi på Maldiverna.
   Vi var där från 27 juni 2006 – 7 juli 2006 (12 dagar) och vi hade bara 1 dag med regn.
   Visst, det regnade och stormade en del under nätterna, men det störde oss inte, men annars så var vädret fint med solsken, blå himmel och ett turkosblåt hav samt +30 grader under hela semestern!!
   Vi kan då rekommendera att åka till Maldiverna även på sommaren och vi funderar redan på att åka dit igen nästa sommar!!

 4. Gabrijela

  Nu har vi varit i paradiset, helt underbart! Vi var en vecka på Meeru, watervilla med jaccuzzi, vi blev uppgraderade gratis från en watervilla, verkligen en trevlig överraskning! Servicen var superbra och de var verkligen gästvänliga. Andra veckan var vi på Kuredu, där var vattnet och stranden lika fint och boendet, Beachvilla och Watervilla var fräscht, men vi kunde så klart inte sluta jämföra med Meeru, där var det ett strå vassare. Men Kuredu är annars jättebra om man vill dyka och träffa mycket människor. Vi tyckte det var liiite för stor ö för att kunna ge jättebra service. Men “taxi” killen och vår servitör var riktigt trevliga!
  Vi ska åka tillbaka igen, det är ett måste!!

  • Mark Eriksson

   Låter underbart.
   Tog ni all inclusive? Var det värt det, eller klarar man sig bra utan?
   Kollar just nu runt på olika alternativ i Maldiverna.

   Mvh
   Mark

 5. Gabrijela

  Hej!
  Måste börja med att säga vilka underbart vackra bilder från maldiverna! Vi åker dit om en månad, längtar!!

  Min fråga är hade ni helpension, all inclusive eller? Får man lov att fråga vad det kostar? Det kanske finns info här på sidan?
  Tack på förhand! Och för en jättebra sida!

  -Gabrijela =)

  • Lasse & Anki

   Hej Gabrijela!
   Roligt att du gillade fotona, tack! Det var en underbar resa och man längtar tillbaka.

   När vi jämförde priser för halv pension och hel pension så var valet lätt, det var för mycket extra för bara en lunch. Dessutom blir man inte lika hungrig när man bara slappar i solen…
   All inclusive har ju sina fördelar när det gäller att alla drycker är betalada för, men eftersom vi tyckte lunchtillägget var onödigt så föll även detta.
   Vill man sippa drinkar dagarna i ändå kanske detta kan vara bra.

   Priserna på Vilu, liksom alla andra, beror helt på boendeform. På Vilu finns det fyra typer, Garden villa, Beach bungalow, Water Villa och Executive Water Villa (vilket även kallades Honeymoon Villa). Mer info hittar du på: Vilu Reef website

   Kolla gärna runt på Maldiverna sidorna för mer info. Saknas något så lägg gärna ett nytt inlägg!

   Ha en underbar resa!

 6. Nathalie

  Jag ska till maldiverna (Bandos Island) i januari och har bara frukost-tillägg. Undrar vad mat och dryck kostar. Någon som varit där och/eller vet priser på maldiverna?

  MvH

 7. Janni

  Hej Anki & Lasse,
  Har kollat på er reseskildring på Maldiverna…vilken underbar resa ni verkar ha haft!!!
  Var har ni bokat flyg och hotell? Fanns det någon speciell anledning till att ni valde att bo på just den ön (finns så många att välja på:-)? Om ni inte har någonting emot det så får ni gärna berätta kostnader för resan (förstår dock om ni inte vill).

  Är det någon som vet om man kan resa till Maldiverna i juli/augusti och hur vädret är där då?

  • Anki & Lasse

   Hej Janni!

   Resan var verkligen underbar!
   Det finns många som kan hjälpa dig med resan, t.ex. Indcen och Flexresor i Stockholm är duktiga och kan fixa både boende och flyg. Vi har också haft kontakt med Abdulla Faisal, på Capital Travel & Tours på Maldiverna. Du når honom på capital@dhievhinet.net.mv. Han kan säkerligen ge bra tips och erbjudande. Hälsa gärna från Lars & Anki från Sverige.

   Det är svårt att välja ö på Maldiverna…
   Dels ville vi komma långt från Male då vi bland annat från söderhavet upplevt att de bästa alternativen är en bra bit ifrån huvudön. Det verkar ofta stämma in på “paradis-resmål”.
   Vi ville gärna bo i vattenvilla några dagar, vilket sorterade bort några alternativ.
   Sen sorterade vi bort några riktigt dyra alternativ. Dyra alternativ verkar det dock finnas gott om på Maldiverna.

   Vilu Reef hade dykt upp i flera rekomendationer och vi fick känslan av att det var ett kanon alternativ.

   Till Maldiverna skall man kunna resa året runt, men maj till november är mer regniga och då framför allt juni-augusti. Men samtidigt så är det lågsäsong vilken kan innebära bättre priser och färre gäster. Väderfaktorn är i viss mån en fråga om tur eller otur…

   Förutom Vilu tyckte vi att Filitheyo verkade vara ett bra alternativ. Om man bara vill bo på strand (och inte vattenvilla) så verkade Vilamendhoo vara ett bra alternativ.

   Men som sagt, det finns massor av vackra öar och hotell på Maldiverna.

   Flygresa till Maldiverna ligger från 8000 SEK och uppåt per styck.
   Transport tur/retur från flygplatsen till ön man bort på ligger på från 500 SEK/person och uppåt beroende på avståndet, Vilu som ligger en bra bit från låg på cirka 2000 SEK/person för sjöflyg.
   Pris på boendet beror på så mycket, typ av bungalow eller water villa, läge, vilken ö och vilken typ av matalternativ dvs halv-, helpension eller all inclusive.

   Tveka inte på att återkomma om du har fler frågor.

   Lycka till med valet och resan!

 8. Linda Karlsson

  Hej!

  Har alltid varit nyfiken på Maldiverna. Det har alltid låtit som ett drömresemål och resebyråernas bilder brukar vara sagolika.
  Har du varit där? Var det så vackert som det verkar?
  Vilka öar/atoller/hotell rekommenderas? Det finns ju så många alternativ…

  Funderar på att åka under hösten, är det bra då trots att det inte är “högsäsong”?

  Drömmer mig bort…

  Linda

  • Eva-Lotta och Anders

   Vi har haft stor hjälp att planera en resa till Maldiverna med hjälp av Maldivernas turistbyrå som ligger i Uppsala. De vet allt värt att veta om Maldiverna och är otroligt trevliga och hjälpsamma.
   Maila till maldives@uppsala.mail.telia.com eller ring 018-50 91 20.

   Trevlig resa 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *