Bali

Med de gröna risterasserna, vulkanlandskapen, vackra klipporna längs kusten, vita långa sandstränderna och dess trevliga befolkning kanske det inte är konstigt att man kallar Bali för gudarnas ö. Vart man än vänder finns vackra gamla tempel som ofta smyckas med vackra blommor av hinduerna, som är den dominerande religionen på ön. Det finns gott om kulturella och spirituell upplevelser att ta del likväl som att bara njuta av lata dagar vid någon vacker strand.

Bästa tid för besök

Tänker man vädret är den svalare torra säsongen från april till oktober och anses allmänt som den bästa tiden att besöka Bali. Resten av året är det mer fuktigt, molning och fler regnskurar. Juli, augusti och september är dock högsäsong för turister. Under denna tid är det mycket turister på Bali och det kan vara svårare att boka rum.

För oss frusna nordbor är Bali underbart under vårt vinterhalvår, om man inte har problem med mycket värme och det kan t.ex. vara ett fantastiskt alternativ för de som ofta åker till Thailand.

Att ta sig runt

Det vanligaste sättet att ta sig runt på Bali är med buss men taxi är också relativt billigt. Om man skall transportera sig lite längre sträckor kan man ibland kombinera det med en sightseeingtur genom ett par stopp på vägen. Självklart bör man avtala detta innan man ger sig av.
Det går även att hyra bil, motorcykel eller cykel. Observera att Bali kör på vänster sida av vägen.

Visum

Visum krävs för svenska medborgare, men det kan man skaffa på flygplatsen mot en avgift. Notera dock att passet ska vara giltigt minst 7 månader vid hemresan.

Öppettider

Statliga kontor har öppet från 8 till 16. På fredagar stänger de klockan 11.30. På lördagar stänger de klockan 14 eller 15.

Affärsverksamheten har generellt öppet från 8 eller 9 till 16 eller 17. En del jobbar halvdag på lördagar. I turisttäta områden kan butikerna ha öppet även något senare.

Banker har öppet från 8 till 3 på vardagar.

Cermonier vid Tirta Empul, Temple of Holy Water i Bali

Gunung Kawi Tempel, Bali Indonesien

This post is also available in: Engelska

11 kommentarer gällande “Bali

 1. Sophia

  Hej!
  Jätte bra sida med mycket bra tips och info!
  Jag och min sambo har bokat en resa till Bali från mitten av januari till mitten av februari 2015.
  Vi har de 4 senaste åren rest till Thailand ungefär samma period men vi var väl lite snabba med att boka nu, då vi tänkte att det är ungefär samma väder där.. Så nu tvekar vi lite pga att det är regnperiod där. Vi vill helst ha mycket sol.
  Vi har varit inne och läst mycket på olika forum om folk som varit där den perioden och det har varit rätt varierade upplevelser, vissa har haft regn i 2-3 veckor och ibland bara några skurar på 30-40min om dagen.
  Tänkte höra om någon har mer information om hur vädret är där då?
  Och kanske lite tips på dykning? Jag vill ha min advance kurs, om det finns någon bra dykningsanlägging med engelsk/svenska instruktörer?
  Vi hade också tänkt att resa runt till giliöarna och Lombok.
  Tack på förhand! /Sophia

  • LimeWave

   Hej Sophia,
   Tack, roligt att du gillar LimeWave.
   Låter som ni har en fin resa att se fram emot. Om ni besök Thailand under flera år är det säkert kul att besöka ett nytt land nu.

   När det gäller vädret så har vi besökt Bali två gånger och första besöket vid runt jul 2001 var under regnperioden men vi fick bara några korta skurar vid några tillfällen.
   http://www.limewave.com/taiwan/hej-da-taipei-halla-sanur/
   (Bilderna är tyvärr dåligt scannade för många år sedan – något vi kommer uppdatera så småningom). Inlands och speciellt när man kommer högre upp i bergen norrut är generellt lite svalare och bergen lockar till sig mer dimma och regn.
   Kollar man på väderdata och regn i Thailand så kommer det lika mycket regn på Koh Samui i Januari som på Bali, fast Koh Samui har färre regndagar.

   Det finns massor av dykcenter på Bali, i stort sett varje kuststad/by erbjuder detta. Men enklast är det antagligen att hitta bra utbud i Sanur. Det finns gott om alternativ att ta sig över till Gili och Lomobok. Men det finns även alternativ som Nusa Lembongan, nordvästra Bali vid nationalparken och västra Kuta Selatan om ni vill hålla er vid kusten och dyka mm.

   Om ni inte redan kollat in den så kan ni läsa vår reseskildring från vår senaste resa till Bali 2012 här:
   http://www.limewave.com/reseskildring/bali-tempel-risterasser-strander/

   Återkom om ni har några fler frågor och funderingar!

   Med vänlig hälsning,
   Lars

 2. Jenny Lundström

  Hej, skrev inlägget om Cook mm tidigare – tack för svar!
  Jag har fått tips om Bali. För mig låter det mycket backpackers och något som passade bättre när man var 20.
  Hur är det nuförtiden? Är det vackert, god mat, “paradiset” för en bröllopsresa?

  • Jeanette Nilsson

   Nu var det några år sedan jag var där men maten är fantastiskt god. Själv åkte jag dit som backpacker men det finns ju även lyxhotell som säkerligen passar perfekt för bröllopsresa. Förstår dock vad du menar, jag ser det också mer som ett backpackerställe.

  • Emilie

   Jag har själv inte varit där men har läst mycket positivt om det. Bali låter i mina öron som perfekt ställe för bröllopsresa.
   Kollade in Aston resort & spa på webben, ser underbart ut.
   Berätta gärna vart det bär av och vilket hotell ni väljer. Lycka till med all planering!

 3. Alison

  Hej!
  Jag planerar bröllopsresa men har svårt att bestämma mig för vart vi ska åka. Ni har rest så mycket och jag har länge beundrat er sida så jag tänkte att ni kanske kunde ge mig lite tips? Jag har haft funderingar på Bali, men jag har hört att det är en oromantisk plats, stämmer detta eller beror det på var på Bali man åker? Jag vill uppleva kultur och natur (risfält, vulkaner etc.) Har också tittat på Lombok, Gili Islands och Malaysia med Borneo. Resan planeras till augusti månad.

  Tack!

  • Daniel Rytterqvist

   Hej Alison!

   Bali bjuder på fantastiska naturupplevelser, god mat, fina stränder, bra shopping och vart du än går ser du glada människor. Man blir bländad av arkitekturen, alla sniderier och att allt genomsyras av kultur och religion. Jag vågar inte rekommendera dig något speciellt hotell eller så. Jag var där senast för ett år sedan och då var det fortfarande ganska tomt efter de tragiska bombdåden även på ett högt ansett hotell som Bali Cliff som i vanliga fall har mycket gäster, så det kändes lite spöklikt. Men det borde ha rättat till sig nu tycker jag. Om inte annat borde det ju gå att förhandla till sig bra priser. Lycka till med bröllopsplanerna och hoppas ni får ett fint minne från Gudarnas Ö!

   /Daniel

 4. Tomas Nilsson

  Hej!
  Finns det någon som kan ge lite tips kring boende och sevärdheter på Bali? Jag åker med min dotter, 11 år, i feb. -05 till bali. Vi planerar att vara i väg c:a fyra veckor. Finns tankar att ta oss till Lombok. Går det färja dit? Vi resor med ryggsäck. / Tomas

  • Lasse

   Hej Tomas!

   Tack för ditt inlägg. Jag bad en “Bali-expert” skriva något svar till dig, men eftersom det tycks dröja så svarar jag.

   Vi tycker Bali är ett mysigt resmål, vackert, trevligt folk, fina stränder och mycket kultur och natur. Det var ganska billigt om vi minns rätt, men ett land där man ständigt skall pruta. På allt!!! Vi blev till och med “inbjudna” till att pruta på måltiden i en restaurang, även om jag inte uppfattar det som brukligt i vanliga fall.

   Som du kanske läst i vår resdagbok därifrån (Jorden Runt/Dagbok/Bali) så bodde vi på tre platser. Sanur på södra östkusten, Lovina/Kilibukbuk i norr och några dagar i Kuta på sydvästra kusten.

   Sanur hade ett litet mysigt stråk med butiker och restuaranger och många trevliga hotell. Vi tyckte den finaste stranden fanns här. Lovina kändes lite mer genuint och hade ett mysigt litet centrum. Här kunde vi bo fint löjligt billigt, jag tror vi betalade cirka 80 kronor natten i dubbelrum med en enkel frukost. Stranden var lite ruffare här på norra kusten och vi badade och slappade i solen vid hotellet istället. Men här kunde man ta båtutflykt och se på delfiner, som alltid är en upplevelse. Kuta är det mest turistiga men helt OK för några dagar. Vi upplevde några magiska solnedgångar här och utbudet av butiker och uteliv är stort.

   Var ni än befinner er kommer det finnas massa Balineser som vill få uppdrag att köra er på “privata” utflykter. Detta tyckte vi var ett bra sätt att transportera oss de lite längre sträckorna och samtidigt “förhandla” in lite stopp på platser vi ville se. Alltså både utflykt och transport samtidigt. Det finns mycket att se och uppleva vart ni än beger er på ön.

   Risterasserna är förståss typiskt. Elefanttemplet Goa Gajan anade man lite “Indiana Jones” känsla måste funnits här en gång i tiden, även om det är lite mer turistigt anpassat idag. Området kring den aktiva vulkanen Batur ger vackra vyer. Staden Ubud med omnejd hann vi inte med att se så mycket av, men den har säkert en hel del att erbjuda. Man får förståss inte missa att se något av de fina gamla templen, så som det berömda vattentemplet, Ulun Danu Bratan. Det finns massor att se på den lilla ön.

   Och om det inte räcker till så går det färjor från någon plats/by söder om flygplatsen, i de allra södraste delarna, till Lombok. Vi har inte själva varit på Lombok men läst en del som låter lovande. Bland annat om “Gili-öarna”, uppe vid nordvästra kuststräckan, som skall vara mycket fina.

   Du får gärna återkomma om du har några fler frågor! Hoppas ni får en underbar resa och hör gärna av er om era upplevelser och kanske om ni har några nya tips med er hem!

   Lasse

  • Anki

   Hej Tomas!

   Har lite länkar som kanske kan ge dig lite tips och inspiration.

   Bali information på Indonesiens officiella Turist website
   – generell turistwebb om Bali.

   Lombok information på Indonesiens officiella Turist website
   – lite information om Lombok

   Bali Tourism Board (BTB) website
   – generell turistwebb om Bali. Klicka på länken Excursions till vänster så får du säkert inspiration om ställen att besöka.
   Det finns som du ser, färdiga turer, för att besöka dessa platser men det går alltid att ordna på egen hand.

   Hälsningar,
   Anki

  • Daniel Rytterqvist

   Hej Tomas!

   4 veckor på Bali – vilken lyckost.
   Jag har själv varit där sammanlagt 10 månader fördelat på fyra tillfällen så jag har hunnit se mycket av ön men har fortfarande mycket kvar att utforska.

   För att komma till Lombok föreslår jag att du hyr en chaufför som kör dig från Kuta till hamnen i Padang Bai (ca 3 timmar) och färja 4 timmar till Lombok. Färjan kostar bara 10 kr! Väl framme i Lombok kommer du märka att priserna är halverade om du jämför med Bali. Kontakta Wayan – världens bästa chaufför och turistguide som dessutom är engelsktalande. Telefon 0812-46 55 107. Han tar ca 450 kr per dag och kör dig vart du vill runt hela Bali.

   Andra sevärdigheter på Bali:
   Vattenfallet Git Git
   Gravarna vid Gunung Kawi Temple
   Rafting Ayung River (båt nedför flod. Jättekul aktivitet för 10-åring och alla åldrar förresten)
   Stränderna och klipporna vid Uluwatu
   Templet Tanah Lot
   Templet Uluwatu (där det ibland även finns uppvisning av Kecak Dance. Kolla med Wayan eller turistinformationen på ditt hotell)
   Uppträdande av Legong Dance och Kecak Dance.
   Templet Besakih vid öns högsta vulkan Gunung Agung
   Shopping i Kuta och Sanur
   Elefantparken, Bali Bird Park och Lizard Park

   Lär dig de vanligaste fraserna på Bahasa Indonesia så kommer du ha betydligt lättare att få kontakt med lokalbefolkningen och kunna förhandla dig till bättre priser. T.ex http://www.diving4images.com/indo-lingo.html

   Res lätt för du kommer vilja handla mycket souvenirer och kläder hem. Tag även med ett par bra sandaler för upptäcksfärderna.

   Trevlig resa!!!
   http://fly.to/balidaniel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *