Hong Kong Island Skyline vid solnedgång

Hong Kong

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bästa tid att besöka Hong Kong

Hong Kong går att besöka året om. Mest populärt är det dock i mitten av september till slutet av februari när vädret är något svalare.
Som kallast (mitten av december till februari) kan temperaturen gå ner till 10oC. Som varmast (slutet av maj till mitten av september) är det i snitt 28oC, men kan även gå upp till 33oC.

Ta sig till Hong Kong

Flyg

Hong Kong flygplats ligger 34 km nordöst om Hong Kong ön.

Hong Kong International Airport

Airport Code: HKG
Adress: Airport Authority Hong Kong, Airport Authority Building, 1 Cheong Yip Road, Lantau, China
Telefon: 2188 7111
Fax: 2824 0717
» www.hongkongairport.com

Till och från flygplatsen

Tåg

Airport Express Line är en tåglinje som var 10:e minut lämnar flygplatsen i riktning mot Hong Kong. Resan tar 23 minuter och stannar också på Kowloon.
Airport Express har dagligen öppet från 05.50 till 01.15.

» Airport Express tidtabell
» Information om “Free In-town Check-in Service”
» Hong Kong Tourist Transport Pass

Taxi

Taxi finns på norra sidan (den vänstra rampen om man kommer ifrån Arrivals Hall).

Det finns tre olika taxibolag.
Urban taxis (röda) kör till alla destinationer i hela Hong Kong inklusive flygplatsen, förutom Tung Chung Road och gator i south Lantau.

New Territories taxis (gröna) kör enbart i New Territories och specifika gator på Lantau och flygplatsens Ground Transportation Centre.

Lantau taxis (blå) kör till alla destinationer i Lantau samt flygplatsen.

Ta sig runt i Hong Kong

Att åka publikt med buss, båt eller tåg är ganska enkelt och relativt billigt. Skyltar finns på både engelska och kinesiska.
Det bästa sättet att ta sig runt korta sträckor är oftast med taxi.

Logi i Hong Kong

The Garden View – YWCA

Adress: 1 MacDonnell Road, Central, Hongkong
» www.asiatravel.com/hongkong/gardenview/index.html

Sightseeing

Båt mellan Hong Kong Island och Kowloon

Ett måste vid ett besök i Hong Kong! Ta färjan från Hong Kong Island till Kowloon.

Färja i Victoria Harbour, Hong Kong

Åk till Star-ferrys pier nere vid tågstationen, köp en biljett för resa till Kowloon (vid klocktornet, Tsim Sha Tsui).
Strandpromenaden från klocktornet vid star-ferry pier på Kowloonsidan sträcker sig waterfront promenade med en vacker utsikt över Hong Kong Island skyline.
Varje kväll från 20.00 till 20.18 visas ett ljusspel över just denna skyline som bäst betraktas från denna plats. Ljusspelet är diverse stora strålkastare och laserljus som samspelar från hustaken över natthimmeln.

Om man befinner sig här kring jul har man dessutom pyntat skyskrapornas yttre med lampor som utgör gigantiska julmotiv.

Avenue of the stars

En del av sträckan har blivit Avenue of the stars, en slags hyllning till Hong Kongs filmindustri med inspiration tagen från Hollywood walk och deras stjärnor i gatan.

The Peak

Högst upp på Hong Kong islands klippor hittar man The Peak. En utsiktsplats vars form tagit inspirarion från en örns öga. Man tar sig hit med buss eller med en slags bergsbana.

Kowloon Walled City Park

En bit norrut på Kowloon sidan kan man besöka Kowloon Walled City Park. I närheten av platsen som en gång i tiden bestod av slum med höghus i ett dåligt skick har man rensat upp och byggt en vacker park med historiska byggnader. Om man vill byta storstadsmiljön några timmar är detta ett trevligt besök.

Stanley

Stanley är ett utmärkt alternativ för en dagsutflykt när man är i Hong Kong. Man tar sig dit med buss och när man kommer fram finns en av de mest kända stränderna i området.

Vidare finns här en liten marknad och i området finns även trevliga restauranger.

Shopping

Shoppingrunda i Kowloon

Från Star-ferry Pier på Kowloonsidan går man Canton Road norrut och kommer till en mängd designer butiker med kända märken. Sväng österut (höger) på Peking Road och passera en mängd butiker som successivt ändras från kända västerländska märkesbutiker till Hong Kong butiker som handlar med kameror, kläder och smycken med mera.

Sväng norrut (vänster) på Nathan Road där dessa fortsätter. I höjd med Haiphong Road börjar kan du gå över Nathan och på tvärgatorna österut hittar du mängder med restauranger. Går du tillräckligt långt österut kommer du till Chatham Road South som även denna har ett rikt utbud av butiker och restauranger.

Hong Kong Gatukök

Restauranger

Dim Sum

Om man blir sugen på lunch är Dim Sum ett mycket bra alternativ. Dim Sum betyder ”vidrör hjärtat” och är smårätter baserade på typisk Cantonesiskt kök. Man får alltså ett antal smårätter på en tallrik och det handlar om smårätter typ vårrullar, små degknyten med olika fyllningar m.m. Mycket gott!

Pub och Restaurangkvarter på Hong Kong Island

Från centralstationen tar du dig söderut på Hong Kong Island genom att följa Pedder Street tills du når Queens Road. Här svänger du höger (västerut) ett kvarter och svänger sedan vänster (söderut) på D’Aguilar street. Utmed denna korta gata och dess tvärgator finner du massor trevligarestauranger och pubbar. Området kallas för Lan Kwai Fong och speciellt hittar man ett rikt utbud längst upp på gatan innan den svänger.

Öppettider

Generella öppettider för övrigt är vardagar 09.00 till 17.00, Lördagar 09.00 till 13.00. Söndagar och helgdagar är det stängt!
De flesta banker har öppet vardagar 09.00 och 16.30. Lördagar 09.00 till 12.30. Söndagar och helgdagar är det stängt! Bankomater finns det gott om!
Affärer har oftast öppet varje dag från 10.00 till 19.00. Affärer i områden som Causeway Bay och Tsim Sha Tsui kan till och med ha öppet till 21.30 på kvällarna.

Dricks

De flesta restauranger lägger på 10% service charge på notan. Servitörer förväntar sig dock något extra.
Restauranger som inte lägger på någon service charge förväntar sig 10% i dricks.
Taxichaufförer, portierer etc tar gärna emot någon dricks.

Visum

Besökare från de flesta länder kan komma in i Hong Kong utan visum och får då uppehållstillstånd från sju dagar upp till sex månader beroende på nationalitet.

Säkerhet

Hong Kong är en av världens mest säkra städer att vistas i, även nattetid.

Restaurang som stängt – Heaven on earth

Ett tips är mysiga Heaven on earth som serverade god mat som beskrivs som ”Modernt kinesiskt kök”. Denna hittar man på: Basement of Century Square, 1-13 D’Aguilar Street, Central, Hong Kong.

Hong Kong Harbour vid skymning

Reseskildringar Hong Kong

Fler städer i Kina

Emei berget vid gryningen, Kina

Emei

Det högsta av de fyra heliga bergen i Kina och en fantastisk plats att möta gryningen, där ibland ett speciellt fenomen uppstår med flera lager av moln nedan så väl som ovan och solens strålar.

Läs mer »
Yangshou Water Impression Show, Kina

Yangshuo

På den kinesiska landsbygden i Guangxi Provinsen ligger Yangshou. Staden ligger utmed Li floden som kantas av ett vackert grönt landskap med speciella kalkstensberg. På floden fiskar man med hjälp av fåglar från bambu flotte.

Läs mer »
Shanghai skyline, China

Shanghai

Världsmetropolen Shanghai har Kinas mest folktäta centrum. Staden delas av Huangpu floden och längs dess västra strand går ett promenadstråk som lockar till promenader med en fantastisk utsikt över till den kände skylinen över Pudong med Oriental Pearl Radio & TV Tower.

Läs mer »
Giant Panda in Chengdu, China

Chengdu

Chengdu ligger i sydvästra Kina och är landets fjärde största stad med sina 13 miljoner invånare.

Läs mer »
Temple of Heaven, Beijing

Beijing

Det stora landet i öst med all sin färgsprakande kultur bjuder på stora upplevelser. Huvudstaden är fortfarande präglad av landets händelsefulla historia med de små hutongerna, den förbjudna staden och kinesiska muren strax utanför.

Läs mer »

Liknande Resmål