Atiu small beach, Cook

Atiu

Atiu är Cook öarnas tredje största ö. Det är en korallö som skiljer sig ganska mycket ifrån både Rarotonga och Aitutaki, det är vackert här och värt ett besök. Stora delar av ön är bergig och väldigt lummig och grön. Men även på Atiu finns flera vackra små stränder som nästan ligger undangömda längst den öde kuststräckan.

Atiu är Cook öarnas tredje största ö. Det är en korallö som skiljer sig ganska mycket ifrån både Rarotonga och Aitutaki, men det är mycket vackert här och väl värt ett besök. De fem små byarna på Aitu ligger tätt intill varandra och som turist är det svårt att se var den ena byn övergår till den andra.

Stora delar av ön är bergig och väldigt lummig och grön. Men även på Atiu finns flera vackra små stränder som nästan ligger undangömda längst den öde kuststräckan.

Ta sig till Atiu

Flyg

Air Rarotonga flyger till Atiu från Rarotonga och från Aitutaki.
Från Aitutaki går plan till Aitu endast en gång i veckan, men från Rarotonga går de något oftare, ungefär var- varannan dag.

För exakta tider och priser, gå till Air Rarotongas webbsida
» www.airrarotonga.com

Atius flygplats är mycket liten. Du landar, går av planet och hämtar själv din packning vid det lilla skjulet vid vägkanten. Någon ifrån det stället du bokat som logi för vistelsen kommer oftast och hämtar dig personligen, eller har ordnat så någon annan hämta dig. Detta brukar bestämmas i samband med att du bokar ditt boende på ön.

Ta sig runt på Atiu

Atiu är en liten ö och det är trevligt att promenera omkring. Men vill du transportera dig lite snabbare eller längre är moped ett mycket bra transportsätt. Du kan hyra moped ifrån stället du bor på. Möjligheten att hyra bil eller cykel på ön finns också. Fråga på stället du bor så hjälper de sig.

Shopping på Atiu

Tro inte att du ska shoppa loss på denna ö. Men några butiker finns det allt. Butikerna har öppet alla dagar utom söndagar.

Centre Stora är öns största affär. Har öppet från 7-18.30 på vardagar, samt 7-12 och 17-19 på lördagar.

Det finns några bagerier på ön. Jumbo Bakery i eenui Village har öppet 5-7 på morgnarna, men efter klockan 7.30 kan man köpa deras produkter på Centre Store.

Nöjesliv på Atiu

Tumunu

Tumunu är en gammal tradition på Atiu och härstammar ifrån kava ceremonier som förekom på ön för länge sedan. Engelsmännen som kom till ön tyckte dock inte om kavan utan lärde Atius befolkning hur man bryggde öl av apelsiner istället. Sedan dess är det denna dryck man dricker vid besök på tumunus på Atiu.

Ett besök på en tumunu är nästan ett måste. Det finns sju tumunus på ön; Te Poonui, Sunrise, Aretou, Vanilla, Amos, Vaitamina och Akari. Det har tidigare funnits fler men i takt med att befolkningen på ön minskar, minskar även antalet tumunus.

En runda tumunu går till att mannen i mitten lyfter locket på tumunu-tunnan och fyller upp ett halvt kokosnötsskal för att sedan lämna den till en som sitter i ringen. Det är en öl-liknande dryck som kanske mer påminner om ett omoget vin.

Det tillhör god kutym att alla nya gäster presenterar sig kort när tomunu-rundan är igång. Efter det pratar man om allt mellan himmel och jord. Som turist bör man ge $5 efter sitt besök som går till nästa runda tumunu.

Säkerhet

Mycket säkert!

Reseskildringar Atiu

Fler städer i Cook öarna

Rarotonga, Cook Islands

Rarotonga

Huvudön bland Cook Öarna där huvudstaden Avarua ligger. Norr om huvudstaden ligger den internationella flygplatsen, Rarotonga International Airport. De finaste stränderna och många av hotellen på ön ligger längs sydöstra kusten vid vackra Muri Beach.

Läs mer »
Akitua motu view at Aitutaki, Cook

Aitutaki

Ett besök på Cooköarna är inte komplett utan att ha besökt underbara Aitutaki. Med ett kortall rev runt nästan hela ön och små öar, eller motus som de heter här, kallas Aitutaki obland för “nästan atollen”.

Läs mer »

Liknande Resmål

Top - Crystal Clear Ocean View, Turks & Caicos

Providenciales

De flesta turister som besöker Turks & Caicos besöker ön Providenciales, där de flesta hotell och resorter finns. Det är också på Providenciales som den långa vita Grace Bay Beach ligger längs norra kusten.

Read More »
Top - Saint-Luce, Martinique

Sainte-Luce

På södra kusten av Martinique ligger den lilla fiskebyn Sainte-Luce. Kusten kan skryta med mängder små stränder, bland annat Anse Gros raisins, och det är enkelt att spendera dagar längs dessa.

Read More »