Samoa

På andra sidan jorden, långt ute i stilla havet, ligger två undersköna gröna öar där palmer svajar över vit sand längs vackert blågrönt varmt hav. Kritvita stränder och turkost vatten, vackrare paradisstränder än så här får man leta efter!
Samoa ligger mellan Hawaii och Nya Zeeland i Söderhavet. ‘Upolu och Savai’i är de två största öarna.

Bästa tid att besöka Samoa

Detta är paradiset, och paradiset kan man alltid besöka.
Det kan regna mer i december/januari och i november och april kan det vara extra fuktigt. Den allra bästa att besöka Samoa är på den torra säsongen som är mellan maj och oktober

Ta sig till Samoa

Flyg

De flesta besökarna landar i Apia på ön ‘Upolu.
Faleolo airport ligger 35 km väster om Apia. Flygbussar, allmänna bussar och taxi kör från flygplatsen in till Apia.

Air Pacific

» www.airpacific.com

Ta sig runt på Samoa

Det är lätt att ta sig runt med buss men glöm allt vad tidtabeller heter. Känner busschauffören för att gå ut och ta en paus kan du välja mellan att sitta kvar i bussen eller också du gå ut och sätta dig på marken.

Bussar från Apia som går till andra delar av Upolu avgår från stadens centrala marknad, Maketi Fou, och från buss-stationen bakom loppmarknaden.

Dricks

Det förväntas inte att man ska ge dricks på Samoa.

Visum

Svenska kan vistas på Samos upp till 31 dagar utan visum. Vill man vara där längre tid kan denna tiden förlängas upp till sex månader mot en viss avgift.

Säkerhet

Samoa är relativt säkert.
Ensamma kvinnor som reser bör dock tänka på klädseln. Titta gärna på invånarnas klädsel för att undvika att bli uppfattade som lätt tillgängliga för männen.

Lalomanu beach, Samoa i söderhavet

5 kommentarer gällande “Samoa

 1. Jenny Lundström

  Hej!
  Vi ska gifta oss 1 augusti och tittar på olika alternativ för bröllopsresa.
  Just nu lutar det åt söderhavet. Vi vill vara borta 2-3 veckor.
  Vi är inga backpackers utan vill gärna ha lite bättre standard. Gillar god mat. Vill slappa och ta det lugnt men samtidigt är det kul om det finns lite liv och rörelse i närheten, iallafall delar av tiden. Inte alltför “turistigt”.
  Vad rekommenderar ni?
  Cook, Fiji, Samoa, annat alternativ? Och vilka öar?
  Läste att det är myggnät över sängarna, är det mycket mygg på dessa ställen? Tacksam för alla tips!
  Mvh Jenny

  • Lasse & Anki

   Hej Jenny,
   Grattis i förskott till både bröllop och resa. Söderhavet är något speciellt onekligen. Vi gissar att Franska Polynesien med Bora bora och Moorea är det lyxigt läckra söderhavet många drömmer om, men det kanske också kan vara lite turistigt eftersom det är så etablerat… Vi har bara mellanlandat där och kan inte avgöra.

   Cook öarna är väldigt fint. Vi rekommenderar dock att lämna huvudön och ta sig till Aitutaki. Och då kanske Aitutaki Lagoon Resort & Spa kan vara det som motsvarar era förväntningar? Cook öarna har mycket utbyte med Nya Zealand vilket märks och därmed kanske inte upplevs fullt så exotiskt som Samoa och Tonga. Dock inte sagt att det är något negativt.

   Samoa var nog vår favorit under vår resa i söderhavet 2002. Både Lalomanu och Tanu Beach Fales var fantastiska upplevelser. Men hyddorna på stranden var betydligt enklare boende än det vi tror ni önskar er för bröllopsresan. Och det gäller kanske även på Tonga som kändes ännu mindre anpassat till turism. Men inte omöjligt att några fina hotell etablerat sig eller att strandhyddorna blivit lite finare sedan dess.

   Andra alternativ att överväga är Maldiverna och Seychellerna (t.ex. underbara La Digue), båda väl passande för en bröllopsresa.

   Vi kommer inte ihåg att myggen besvärade oss så mycket i söderhavet, men ett vagt minne var att det i så fall var på tidiga kvällar som de var aktiva.

   Hoppas det hjälpte lite i funderingarna, ni får gärna återkomma om ni har fler frågor.

   Med vänlig hälsning,
   Lasse & Anki

 2. Ildikó Dézsy

  Hej ! Jag vill gärna få lite tips och hjälp angående maträtter på samoansk sätt. Jag kommer att ha en polynesisk frukost som kulturarrangemang inom svenska folkbildningen.
  Kan ni tipsa mig om rätter som skall vara med på en frukostbuffé?? Eller kanske ni tippsar mig om en webbsida där man kan få lite inspiration.
  Tack på förhand för hjälpen jag väntar med mycket spänning på svaret.
  Med vänlig hälsning Ildikó

  • Lasse & Anki

   Hej Ildikó!

   När vi kollade tillbaka på vår dagbok från Samoa så minns vi vår första frukot med Supoesi.
   Supoesi är en slags varm soppa på Pawpaw-frukt och kokonötsmjölk. Detta är en traditionell frukosträtt på Samoa och serveras tillsammans med diverse färsk frukt.
   Kolla med någon fruktimportör om var du kan få tag på Pawpaw, även kallad fattigmans banan.

   Mer om vårat besök i Samoa

   Lycka till med frukosten!

   Med vänlig hälsning
   Anki & Lasse

   • ildikó Dézsy

    Bättre sent än aldrig. Jag glömde, hur man går in på reseforum och samtidigt missade jag eran förslag. Frukosten blev jätte bra, tack en än gång för svaret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *