Aruba

Soldränkta dagar på vita härliga stränder – välkommen till Aruba!

Aruba är den minsta av de sk ABC-öarna, som förutom Aruba även består av Bonaire och Curacao i Karibien. Av de tre ABC-öarna är Aruba den som får flest besökare, och besökarna består till stor del av Amerikaner men självklart även många holländare då Aruba fortfarande tillhör det nederländska kungadömet. Antalet resenärer från Sverige har ökat markant, vilket givetvis ökar ännu mer då charterresor hit blivit allt vanligare.

Bästa tid att besöka Aruba

Aruba har ingen regnperiod och ligger dessutom utanför orkanbältet. Att högsäsongen på Aruba är mellan mitten av december till mitten av april har mer att göra att vädret i Nordamerika och Europa än vädret på Aruba. Därför kan det vara väl så bra att besöka Aruba någon av de andra månaderna. Priserna är dessutom bättre då.
Den genomsnittliga dagstemperaturen är 28 grader. Skillnaden mellan sommar och vinter, dag eller natt, är bara ett par grader. Väderleksrapporten är ständigt soligt och varmt!

Ta sig till Aruba

Flyg

Från Europa tar man sig ofta via Amsterdam. Flygplatsen man landar på heter Reina Beatrix. Det lättaste sättet att ta sig vidare till hotellet är att ta taxi.

Aeropuerto Internacional Reina Beatrix

Telefon: (+297) 5 824800 ext. 241

» www.airportaruba.com

Sightseeing

De norra delarna av ön skiljer sig mycket jämfört med de södra.
Den mest kända “turist-attraktionen” är en stenbro.

Halvdagsutflyg vid namn ”Discover Aruba” kör organiserade bussturer runt ön

Stränder på Aruba

Gemene mans bild av kritvita långa sandstränder, varma bad i kristallklart turkost vatten, vajande palmer och sköna kvällar stämmer väl överens med hur det verkligen är på Aruba.

Skön eftermiddag på Eagle Beach, Aruba

Arubas stolthet är givetvis de långa vackra vita sandstränderna. Stränderna i detta västindiska paradis som fortfarande tillhör det nederländska kungadömet är bland de mest paradislika och renaste stränderna i Karibien, och de flesta är lätta att ta sig till.

Läs mer om några av Arubas vackraste stränder:
Stränder på Aruba

Logi

Amsterdam Manor Beach Resort

Adress: J.E. Irausquin Blvd. 252, P.O. Box 1302, Oranjestad, Aruba, Dutch Caribbean
Telefon: +297 – 527-1100
Fax: +297 – 527-1112
» Amsterdam Manor Beach Resort website

Ta sig runt Aruba

Det finns både internationella och lokala biluthyrningsfirmor på ön. Att hyra bil kan vara ett bra sett för den som vill utforska inlandet eller den norra kusten på egen hand.
Det finns bussar mellan Malmok på öns nordvästra del och San Nicolas på öns sydöstra del. Den passerar Oranjestad, strandhotellen och kör även till flygplatsen. Dessa bussar avgår, precis som de andra lokala bussarna, ifrån den färgglada buss-stationen i stan.

Taxi brukar stå vid de större hotellen och populära turistställen. Taxan följer ett zon-system och det ska inte vara några problem att få reda på resans kostnad på förhand. Man kan även hyra taxi per timme för sightseeing. Taxichaufförer förväntas få ca 10% dricks.

Öppettider

Affärer har generellt öppet från 08.00 till 18.00, med lunchstängt mellan 12.00 och 14.00
Banker har öppet mellan 08.00 till 16.00.

Dricks

10-15% är för det mesta inräknat i notan. Det är sedan upp till dig om du tycker du fått tillräckligt bra service för att ge något extra. Taxichaufförer förväntas få ca 10% dricks.

Visum

Nordiska medborgare får stanna 90 dagar utan visum.
Passet måste vara giltigt minst 6 månader vid hemresan.

This post is also available in: Engelska

13 kommentarer gällande “Aruba

 1. Jeanette

  hej. vi ska till aruba i novenber har någon lite tips vad som är värt att se, prisläget på mat o dryck? skulle vara kul att veta , ett eller flera bra matställen, utflykter……mm mm

  • Lars

   Hej Jeanette,
   Vad trevligt med en resa till Karibien! Aruba är ganska litet och det finns en halvdags utflykt där man hinner med de flesta sevärdheterna. Du kan se bilder och läsa om den på vår reseskildring: http://www.limewave.com/aruba/aruba-runt/
   För övrigt kan man testa flera stränder längs västkusten där bl a Eagle Beach ligger. Självklart bör ni ta er in till Oranjestad, där ligger de flesta trevliga restaurangerna. Iguana Joe”s är en höjdare ni inte skall missa och Café Bahia var också mysigt. Prisnivån i Karibien är oftast hög jämfört med många andra resemål, oavsett vad det handlar om. Kanske kan den låga dollarn vara till viss fördel, men eftersom det är en Holländsk ö så kanske den påverkas mer av Euron trots allt? Hoppas ni får en underbar resa!

 2. Ulla

  Hej!

  Undrar ifall någon kan svara på om vanliga GSM-telefoner (typ Ericsson T300) fungerar på Aruba?

  Tack!

  • Anki K

   Hej Ulla,

   Ja visst går det bra!
   Vi skickade sms och ringde utan problem när vi var där! Både Telia- och Vodafone abonemang fungderade utmärkt och ingen av oss hade då sk trippelband.

   Trevlig resa!!

   Hälsningar,
   Anki

 3. Erik

  Funderar på att åka till Aruba.
  Har någon tips bra på hotell alternativ?

  Mvh
  Erik

  • Peter

   Det beror väl på hur mycket pengar man vill lägga men jag tyckte personligen väldigt mycket om Amsterdam Manor (som även de som administrerar denna sida varit på)
   Skulle vara kul att höra fler åsikter om hotell på Aruba. Jag kommer åka dit igen!

   /P

  • Anna Ekbladh

   Hej!
   Jag kan också rekommendera Amsterdam Manor. Har bott där själv och det är helt perfekt. Ganksa hyggligt pris också. Laglom stort och mycket trevlig personal. Restaurangen har utsökt mat. Testa Räkor i het sås till förrätt! Det blev snabbt vår favorit. Ett annat hotell som jag också bott på och kan rekommendera är Manchebo Beach. Där har du stranden utanför terassen! Stranden är enormt bred just här. Ett bra hotell. Här har du inte kök som du har på Amsterdam Manor.
   Som resesäljare har jag skickat många till Amsterdam Manor och ALLA är supernöjda!
   Lycka till!

   Anna

 4. Robert

  Sevärt på Aruba?

  Skulle gärna vilja veta om det finns något riktigt sevärt som man inte får missa att se eller göra.

  Tack på förhand

  • Larry

   Stranden, Iguana Joe”s i centrala Oranjestad. Akta dej för dyra (men trevliga) taxichaffisar till från flyget. Kolla på listan i ankomsthallen vad det bör kosta till ditt hotell och bestäm det med taxin innan du sätter dig i…

   Larry

  • Marie Larsson

   Stränderna på Aruba är underbara och det är väl mest för klimatet, sol och bad man åker dit. Men visst finns det annat att göra.

   Ön är inte stor, det är lätt att ta sig runt. Hyr gärna en bil och åk runt på egen hand. Det ska inte vara så dyrt att hyra bil heller har jag hört…

   De norra delarna av ön skiljer sig mycket jämfört med de södra.
   Den mest kända “turist-attraktionen” är väl en stenbro som jag rekommenderar dig att åka till.

   Ha en underbar resa önskar
   Marie

 5. Anna

  Jag och min pojkvän ska spendera 2 veckor på Aruba i mars/april. Hur är prisläget där egentligen? Alla säger att Aruba är så himla dyrt men efter vad jag har kollat runt på nätet så verkar det ju vara rimliga priser på dom flesta restaurangerna.

  Tack på förhand!

  Anna

  • Christina

   Hej!

   Nu är det cirka tre år sedan jag var på Aruba, men då var priserna på restauranger humana, ungefär som att gå ut och äta här hemma. Har även varit på Barbados, och där var priserna högre än på Aruba! Så för att vara i Karibien tror jag att det är en av de billigare öarna.

   /Christina

  • Larry

   Anna, kom hem från Aruba i förrgår och har hyfsad koll på prisläget…

   Det kanske beror lite på vad man vill handla, men generellt ligger priserna lägre än i Sverige. Alkohol i butikern är mycket billigare (och ännu billigare på flygplatsens tax-free! 1 liter Absolut Vodka kostar under 10USD) Mat i butiker är också klart billigare.

   Restaurangerna ligger också klart lägre pris – från McD till de “finare”. Iguana Joe”s rekommenderas varmt!

   Klockor och guld säljs överallt, jämförde en Breitling som kostar SEK12000 i Sverige, på Aruba ca SEK8000.

   Allt går att köpa med USD, ingen mening växla till AFL. När dollarn är så billig som den är nu, gör det säkert också sitt till för att det ska kännas billigt.

   En varning dock för taxichaffisarna vid flygplatsen! Det finns skyltar i ankomsthallen med rekommenderade priser till div hotell. Se till innan du sätter dig i en taxi att du får rätt pris. De lägger gärna på en 20-30% extra och hänvisar till egna prislistor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *