Inspiration to exploration

Header Sydafrika, Franschhoek Valley

Sydafrika

Sydafrika är ett land av kontraster, från öken i norra Kap provinsen, till bördiga jord i söder och fantastiska berglandskap i nordöst. Vilda djur, storslagen natur, vackra vingårdar och stora städer, Sydafrika har något för alla.

Det är inte underligt att Sydafrika är ett favorit resmål för många. Det är ett land av stora kontraster, från öken i norra Kap provinsen, till bördiga jord i söder och fantastiska berglandskap i nordöst. Vilda djur, storslagen natur, vackra vingårdar och stora städer, Sydafrika har något att erbjuda alla.

Sydafrika har 11 officiella språk där vissa är så pass olika att de inte förstår varandra även om de tillhör samma land. Engelska är ett av de officiella språken även om det är färre än 10% som har det som första språk. De flesta andra språk har engelska som andra hands språk vilket gör att de flesta pratar och förstår engelska.

Vackra vyer över hamnen i Kapstaden

Bästa tid att besöka Sydafrika

Klimatet i Sydafrika kan variera en del beroende på vart du befinner dig.
Sommarmånaderna sträcker sig från December till Mars, hösten från April till May, Vintern från Juni till Augusti och våren från September till November.

Under vinterhalvåret (främst Juni till Augusti) kan det regna kraftigt i Kapstaden och västra delen av Kap provinsen, medan andra delar har det betydligt torrare. I de andra delarna av landet är nederbörden mer jämnfördelad under året.
Vintertemperaturen ligger runt 0oC, medan det under sommaren kan gå upp till 35oC i vissa delar av landet.

Vacker vingård med goda viner - Deetlefs Wine Estate, Sydafrika

Ta sig till Sydafrika

Sydafrika har 10 internationella flygplatser. De två största är Cape Town International Airport och OR Tambo International Airport i Johannesburg. Den tredje största är Durban International Airport.

Från Europa går direktflyg från bland annat Amsterdam, Madrid, London, Paris och Frankfurt.
Det går också direkt flyt från Abu Dhabi, Dubai, Doha, New York, Buenos Aires, Mumbai, Hong Kong, Sao Paulo, Singapore, Sydney och Perth.

Att ta sig runt i Sydafrika

Bil

Bil är ett bra och enkelt sätt att ta sig runt i Sydafrika. Det finns flera internationella hyrbilsfirmor att hyra bil ifrån. Och utbudet av bilar är stort oavsett om du är ute efter fyrthulsdrivna bilar eller stadsdbilar. Offroad bilar finns också om du planerar terrängkörning.

Viktigt att tänka på är att man i Sydafrika kör vänstertrafik. Det är lag att använda bilbälte och olagligt att prata i mobiltelefon när man kör. Använd inbyggd mikrofon/högtalare eller handsfree set om du måste prata i telefon under körning.

Det är stor övervakning av hastighetsgränser med fler och fler fartkameror i landet.

Flyg

Sydafrika har bra och väl fungerande inrikesflyg mellan flertalet orter. Det finns flera flygbolag att jämföra priser och tider hos.

Sightseeing i Sydafrika

Sydafrika har något att erbjuda alla!

Kapstaden

Kapstaden med omgivning är en given destination att besöka. Waterfront area kan ses som turistig men otroligt trevlig med butiker, restauranger och vackra vyer. Vyn ifrån Taffelbergen är fantastisk. Hyr bil och åk på dagsutflykter till närbelägna charmiga samhällen och Kaphorn.

Vindistrikt

Landet har mycket att erbjuda men det skulle vara lätt att bara åka till vindistrikten och åka runt och njuta av goda viner, mat och fantastiska vyer och samhällen.

Garden route

Denna välkända sträcka erbjuder otroliga och mäktiga vyer och naturupplevelser. Det är enkelt att köra på de fina vägarna och lätt att stanna till för att insupa miljöerna. Det finns flera charmiga samhällen med trevliga och prisvärda boende längst med vägen.

Safari & Game Reserves

Inte lika genuint som Kenya eller Tanzania, men safari är alltid en fantastisk upplevelse och en av det främsta som turister som kommer till Sydafrika vill uppleva. Det finns flera nationalparker och game reserves att uppleva fantastiskt djurliv.

Kruger National Park är en enorm nationalpark men räkna med att i omgångar få köra längre sträckor mellan djurupplevelserna. Då man inte kör offroad på samma sätt som du gör med en guide på game reserves kommer man inte lika nära den genuina djurupplevelsen då djuren av naturliga skäl inte gärna självmant kommer nära trafikerade vägar. Kruger räknas dock till en av de bättre nationalparkerna.

Game reserves har färre besökare än national parkerna där enbart övernattande besökare har tillträde. Det finns flera lodger att välja bland där man åker ut på både en tidig morgonsafari och en eftermiddags/kvälls safari ingår. Professionella guider tar ut gästerna och anpassar turerna efter besökarnas intresse med utgång att se så mycket djur som möjligt; gärna alla från “the big five” (Lejon, elefant, buffel, noshörning och leopard) om möjligt. Med dessa guider kan man även åka mer off road och ibland även våga sig ut till fots för att komma riktigt nära vissa djur.

Utbudet av lodger är stort och priserna varierar kraftigt.
Zululand är ett område som varmt kan rekommenderas.

Det är praxis att lämna dricks till guide och lodge.

Shopping i Sydafrika

I Kapstaden finns stort utbud av shopping, både lokala butiker och internationella exklusiva varumärken. Så shoppingbehovet går att uppfylla. Men även för en som gillar shopping måste jag säga att Sydafrika har så mycket mer att erbjuda.

Dricks i Sydafrika

Restauranger

Personalen förväntar 10% till 15% dricks på notan.

Parkeringar

På parkeringar erbjuder sig ofta någon att hålla ett öga på din bil. Om du går med på det så förväntas man ge minst 2 Rand.

Bensinstationsbiträden

På bensinstationer finns personal som fyller din tank, tvättar din vindruta eller liknande tjänster. De brukar ersättas med minst 2 Rand.

Hotell portier

När du får hjälp på hotell förväntas man dricksa 10 till 20 Rand per portier och tillfälle.

Visum

Reglerna för inresa till Sydafrika ändras en del så kolla alltid upp det senaste inför din resa.

Som svensk medborgare gäller vid skrivandets stund får du ett turistvisum vid ankomsten i Sydafrika som gäller i 90 dagar från inresedatumet.

From den 1 juni 2015 gäller att alla barn (under 18 år) måste ha, förutom gilitig passhandling med gilitg visering/tillstånd, ett fullständigt födelsebevis när de reser in/ut ur Sydafrika. För barn som är svenska medborgare gäller att med sig ett utdrag från folkbokföringen (på engelska) stämplat och underskrivet av Skatteverket som visar vem som är barnets föräldrar.

Sveriges ambassads reseinformation om Sydafrika: Sveriges Ambassad: Reseinformation Sydafrika

Säkerhet

Trots att Sydafrika är ett land med hög brottsnivå drabbas sällan turister för allvarliga brott. Men som alltid bör du resa med sunt förnuft. Var extra försiktig när skymningen lagt sig och ta officiella taxi bilar när du transporterar sig i städerna. Det sker många bilolyckor så var extra försiktig och observant på andra trafikanter när du kör bil.

Städer i Sydafrika

Cape Town South Africa Header

Kapstaden

Sydafrikas huvudstad ligger vackert utmed Atlantkusten med Taffelberget som kuliss. I centrala staden finns flera gamla vackra byggnader, torg och butiker. Waterfront området lockar många besökare med trevliga restauranger och hotell. För de som vill bo vid stranden är Camps bay ett bra alternativ utmed en stor sandstrand.

Läs mer »
Top - Pingviner Boulders Beach

Simon’s Town

I södra änden av Kaphalvön ligger Simon’s Town utmed False Bay. På Boulders Beach finns en koloni av Sydafrikanska pingviner kort söder om staden Kapudden och Godahoppsudden.

Läs mer »
Stellenbosch

Stellenbosch

Huvudstad i Cape Winelands, kantas av fina vingårdar som lockar med vinprovning för de som besöker. För besökare är området kring Church Street lite av ett hjärta i staden och där finns flera trevliga restauranger.

Läs mer »

Reseskildringar Sydafrika

Video från Stellenbosch stad i Cape Winelands

Video från safari på Thanda Private Game Reserve

Video från Camps Bay, Kapstaden

The Boardwalk i Port Elizabeth

Vilda geparder i Zululand Rhino Reserve

Liknande Resmål

Kanada

Kanada i norra Amerika är inte någon lillebror till USA när det gäller yta, utan världens nästa största land. Men stora ytor av landet är obebott och de stora städerna ligger alla i den södra delen, nära gränsen till USA.

Läs mer »
Masai Mara Elephant, Kenya

Kenya

Kenya ligger längst Afrikas östkust och är kanske ett av de bästa länderna att besöka för en stor safari upplevelse. Mest kända parken är Masai Mara som gränsar till Tanzanias Serengeti.

Läs mer »
Nya Zeeland

Nya Zeeland

Få länder kan packa in lika mycket naturupplevelser på så liten yta. Det är inte att undra på att Sagan Om Ringen filmerna spelats in i dessa vackra miljöer.

Läs mer »