Island

Island är underbart. Nästan lite exotiskt. Även för oss nordbor, och det är inte utan att man fascineras över att detta land, som bara ligger 3 timmar bort med flyg, tillhör Skandinavien.

Den mest populära tiden att besöka Island är sommarhalvåret, men det är något alldeles speciellt att besöka Island på vintern. Dagarna får kanske aldrig det där riktiga dagsljuset, men de vinterklädda landskapen är fantastiska!

Bästa tid att besöka Island

Tack vare Golfströmmen passerar Islands västkust blir det aldrig riktigt varken varmt eller kallt på Island. Däremot kan vädret växla fort vilket man alltid får vara beredd på. Medeltemperatur i Reykjavik i januari är +1oC medan den i juli är +13oC.

Ta sig till Island

Icelandair flyger dagligen från Köpenhamn, Stockholm och Oslo. Iceland Express flyger dagligen från Köpenhamn. Sommartid flyger Iceland Express även 2 gånger per vecka från Göteborg och 4 gånger per vecka från Stockholm.

Flygplats i Keflavík ligger 50 km söder om Reykjavik.

Sightseeing

Golden Circle

En av de vanligaste sightseeing runderna på Island, men nästan lite ett måste. Räkna med en dag för detta. Sightseeing bolag erbjuder paket resor, men det är också enkelt att ta sig runt själv med bil. Beroende på årstid är det dock alltid bra att kolla vägrapporterna innan man ger sig ut på vägarna.

Under the golden circle får man uppleva flera av de största och mest välkända platserna på Island.

Þingvellir National Park

eller Tingvalla är en av de mest historiska platserna på Island. Här kan man med blotta ögat se hur litosfärplattorna glider isär. Västra Island hör till den Nordamerikanska plattan medan östra Island hör till den Eurasiatiska plattan. De båda plattorna skiljs från varandra med 5 mm per år. Inramat av vackra berg med snöklädda toppar och intensivt grön mossa och gräs på slätten nedanför inklusive en flod som drar igenom alltsammans. Þingvellir kyrka ligger vackert beläget mitt i detta mäktiga landskap.

Området är stort och man kan köra ner och uppleva de mäktiga stupen nere på samma marknivå som kyrkan ligger. Här finns också några promenadsträckor som leder en till vackra Öxarafoss vattenfall, men stanna inte för många timmar då Golden Circle har mer att erbjuda – och ett mäktigt vattenfall kommer senare på rundan.

Geysir

Höga och plötsliga rökmoln på himlen visar tydligt när man närmar den mäktiga geysern Geysir. Parkera vid Geysir Center och promenera sista biten till geysrarna. Här finns flera små puttrande källor men det mest fascinerande är den största och mest aktiva geysern Strokku, som kan blåsa upp till 70 meter vatten och ånga. Geysir har gett fenomenet namnet världen över, Geyser.
» Geysir center website

Gullfoss vattenfall

Hur vackra vattenfall än kan vara är det inte alltid något man springer benen av sig för att få se. Gullfoss (Golden falls) är däremot något extra, ett mycket mäktigt vattenfall som man inte bör missa. Det ligger ca 15 minuters körväg ifrån Geysir Center. Vattnet faller i två omgångar; först dryga 10 meter, och sedan drygt 20 meter ytterligare ner i en 20 meter lång och 2,5 km lång ravin. På vintern kan det vara bitande kallt men ack så vackert att beskåda det frusna vattenfallet.

Reseskildring: Golden Circle Island

Blå Lagunen (Bláa Lónið)

Mitt på ett landskap av lava mellan Reykjavik stad och Keflavik flygplats ligger detta världsberömda geotermiska spa. Det är en exotisk upplevelse att mitt i detta mörka landskap kliva ner i det turkosblå ångande vattnet som alltid håller närmre 40 grader året runt. Vattnet innehåller många mineraler och utomhus finns kärl med vit lera som sägs vara bra för hyn. På dagarna blir vattnet vackert blått, men även kvällar kan bli något alldeles speicellt. Att ligga och flyta i varmt vattten, trots kylan i luften, och samtidigt beundra vackert norrsken.

Blå lagunen har utvecklat en egen hudvårdsserie som naturligtvis också finns att köpa på anläggningen som även har konferens och restaurang.
» Blå Lagunen website

Bada i varma källor

Att bada i varma källor är en naturlig och viktig del i islänningarnas liv. Och man behöver inte lägga pengar på inträde till blå lagunen. Det finns många möjligheter till billigare inträde eller gratis bad i naturen.

Glaciär turer

Det finns flera företag som erbjuder glaciärvandringar på island. Det finns också olika typer av turer, den äventyrslystne kan exempelvis prova på isklättring. Den vanligaste platsen för glaciär turer är Sólheimajökull.

Delfin & Valsafari

Njut av en härlig båttur längst Islands kust och upplev den fantastiska upplevelsen att få se delfiner på nära håll. Det finns en 90 procentig chans att få se valar och delfiner på dessa turer. Moby Dick Whale Watch körs mellan april till oktober.
» Moby Dick Whale Watch website

Hvalstöðin – Whale Watching Centre

Hvalstöðin Whale Watching Centre erbjuder 3 timmar lång valsafari med utgång ifrån Reykjavík hamn. Från april till oktober körs utflykterna 1-3 gånger per dag.
» Hvalstöðin Whale Watching Centre website

Iceland Excursions

Iceland Excursions erbjuder dagsturer med buss eller Super Jeep. Över 100 destinationer inklusive Gullfoss, Geysir, Blå Lagunen etc.
» Iceland Excursions website

Landning på Reykjavík-Keflavík flygplats, Island

Þingvellir National Park, Island

Geysir vid solnedgång vintertid, Island

This post is also available in: Engelska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *