Colosseum in Rome, Italy

Rom

Vart man än vänder är staden smyckad med historiska lämningar, som ett utomhus museum. Vid skymningen blir denna vackra stad både romantisk och spännande. Den eviga staden lämnar ingen oberörd!

Vart man än vänder är staden smyckad med historiska lämningar, som ett utomhus museum. Vid skymningen blir denna vackra stad både romantisk och spännande. Den eviga staden lämnar ingen oberörd!

Bästa tid att besöka Rom

Rom är kanske som vackrast på våren och hösten. Då är även temperaturen behaglig och turismen något lugnare. Under augusti kan värmen vara tryckande samtidigt som italienarna själva har semester. Många affärer och restauranger stänger även ner under denna period.

Högsäsong är det från påsk fram till juli, och september till oktober.

Ta sig till Rom

Flyg

Rome Leonardo da Vinci (Fiumicino) Airport

Airport Code: FCO
Adress: Via dell’Aeroporto di Fiumicino 320, PO Box 68, 00050, Fiumicino, Italy
Telefon: (0)6 65951
Fax: (0)6 6595 5707
» Rome Leonardo da Vinci (Fiumicino) Airport website

Roma Ciampino Airport (Giovan Battista Pastine Airport)

Airport Code: CIA
Adress: Via Appia Nuova 1651, 00040 Roma Ciampino, Italy
Telefon: 06 65951
» Roma Ciampino Airport (Giovan Battista Pastine Airport) website

Till och från Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (Fiumicino) Airport ligger 26 km sydväst om Rom.

Tåg

Leonardo Express tar 35 minuter till spår 22 på Roms centralstation. Tågen går var 30:e minut (från kl 06.37 till 23.37). En biljett kostar 9,50 EUR.
» www.trenitalia.com/en/index.html

Taxi

Taxi finns tillgängliga och kostar 55 EUR in till stan. Oftast kostar det mindre att åka ifrån stan tillbaka till flygplatsen. Via turistinformationen på flygplatsen kan man även tillsammans med andra åka i en större taxibil som då fungerar som shuttlebus. En resa för två personer in till stan kostar då 35 EUR.

Till och från Ciampino flygplats

Ciampino är en mindre flygplats i Rom och används mest för inrikesflyg och charterflyg. Flygplatsen ligger 15 km söder om Rom.

Buss

Bussar avgår härifrån en gång i halvtimmen till metrostationen Anagina.

Taxi

Taxi in till centrum kostar cirka 40 EUR.

Att ta sig runt i Rom

Det bästa sättet att ta sig runt i Rom är faktiskt till fots. Hela stan är som ett vackert museum.

Rom blir mer och mer anpassat till fotgängare även om många gator kan vara trånga av både människor och bilar.
Många gator är av kullerstenar så ta med promenadvänliga skor utan smala klackar.

För den som vill transportera sig på annat sätt finns dock buss, spårvagn, tåg och tunnelbanan. Biljetter till buss och spårvagnar måste köpas innan du kliver ombord.

Öppettider

De flesta affärer, kyrkor och museer har öppet mellan 8 eller 9 till 18 eller 20, men uppehåll för riposo mellan 12.30 och 13 till 15 eller 16.

Butiker i turistkvarter och större affärer håller dock i allt större utsträckning öppet hela dagen.

Säkerhet

Italien är ett mycket säkert land och Rom är en relativt säker stad, men se upp för ficktjuvar.

Var extra försiktig på buss 64, även kallad “ficktjuvsexpressen”. Även buss nr 40 som går samma väg har börjat utsättas mer och mer för ficktjuvar.

Polis nås på telefon 113.Kommer

Reseskildringar Rom

Rom Nyårsafton 2004, Italien

Nyårsresa till Rom

Weekendresa till den eviga staden med besök till många av de kända platserna och där ett år avslutas vid Phanteon och nästa inleds i Trastevere

Rome Night, Italy

Rom & Sperlonga

Resa till historiska staden Rom bl a med besök till Colosseum, Forum Romanum, Piazza della Rotunda och Vatikanen samt förstås runt om i staden

Fler städer i Italien

Vernazza Cinque Terre, Italy

Cinque Terre

Vid Liguriska kusten ligger fem små vackra byar som kallas Cinque Terre. Cinque Terre består av fem byar som ingår i UNESCOs lista över världsarvs platser. De fem byarna är Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.

Läs mer »
Florens, Italien

Florens

En vacker historisk stad genom vilken floden Arno rinner. Över denna leder bland annat den äldsta och kanske mest kända bron Ponte Vecchio. Florens historiska centrum finns sedan 1982 på Unescos världsarvslista

Läs mer »
Sperlonga, Latina Italien

Sperlonga

Sperlonga är en trevlig pittoresk liten kuststad mellan Rom och Neapel längs kusten. Staden kantas av en lång fin strand. Mitt i staden ligger de gamla stadsdelarna på en klippa som höjer sig över resten av staden.

Läs mer »
Venice, Italy

Venedig

Få städer bjuder på lika unika vyer som Venedig; utsikten från Ponte dell’Accademia och Ponte di Rialto, de små gränderna i staden, den fantastiska St Markus platsen är bara ett urval.

Läs mer »
Parma kväll, Italien

Parma

En gammal stad med mycket historia och en vacker stadskärna. Välkänd är staden också för sin livsmedelsindustri, speciellt sin lufttorkade skinka så klart. Det är

Läs mer »
Bologna, Italy

Bologna

Bologna är en gammal historisk stad som ligger drygt 20 mil sydöst om Milano är en av Italiens äldsta städer. Staden är mest känd för alla sina arkader, sina speciella torn och för sin mat. Deras Pasta Ragu har satt standard för resten av världen och kallas därför Pasta Bolognese.

Läs mer »

Liknande Resmål

Topbild - gamla stan i Havanna, Kuba

Havanna

Rustika vackra miljöer, kolonialbyggnader, fina amerikanska bilar från 50-talet, inramat av palmer och till ett soundtrack av rumba och salsa.

Read More »
Månsken över Berlin

Berlin

Huvudstad i Tyskland och största stad både i Tyskland och EU. Det finns fortfarande mycket som skvallrar om dess uppdelning, även om det idag är turistattraktioner.

Read More »
Header - Ely Cathedral

Ely

Ely är en vacker liten stad full av historia i området Fen i Cambridgeshire en timmas tågresa norr om London.

Read More »