Salvador

I staden som tydligare än alla andra Brasilianska städer visar på arvet av landets historik och de kulturella kopplingarna till slavhandeln från Afrika och kolonialtiden under Portugal. Den gamla Lacerda hissen förbinder den lägre stadsdelen med sitt Mercado Modelo med den övre delen av Salvador. På kullerstenen bland de färggranna husen vid Largo de Pelourinho hölls slavauktioner en gång i tiden. Capoeiran, en blandning av dans och kampsport har sitt ursprung här och utövas lite varstans i staden.

Salvador är huvudstad i Bahia på Brasiliens nordöstra kust. Staden är känd för sina afro-brasiliansk kultur som främst kan upplevas via mat och musik. Det är härifrån Capoeira kommer, en blandning av dans och kampsport som praktiseras i hela stan.

Ta sig runt i Salvador

Det kan ibland kännas svårt att navigera sig i stan som är full av enkelriktade gator och vid många gator är det förbjudet att svänga vänster.
Det bästa sättet att ta sig runt är till fots, med buss eller med taxi.

På turistinformationernas kontor kan man få gratis kartor. Vill du ha en bättre karta (bättre än de guideböckerna brukar ha) kan det vara värt att köpa Geocad Mapa de Salvador som säljs på bokaffärer vid Praca da Sé.

Öppettider

Postkontoren har öppet måndag-fredag 09.00-17.00 och lördagar 09.00-13.00

Säkerhet

Stan har rykte om sig att ha tjuvar och rånare. Se upp för ficktjuvar på bussar och andra folkfyllda platser.
Ha inte på dig för fina kläder och ta inte med dig mer än du verkligen behöver när du lämnar hotellet.

Tveka inte att ta taxi när solen gått ner. Det finns poliser, speciellt kring Pelourinho, men lita inte allt för mycket på deras hjälp. Speciellt inte på tisdagar då torget är fullt av människor.

Salvador, huvudstaden i Bahia, Brasilien

This post is also available in: Engelska

6 kommentarer gällande “Salvador

 1. sophie

  Är intresserad på tips kring salvador de Bahia. Ska tillbringa en vecka där och sen en vecka på ngt lugnt och skönt ställe däromkring. Kanke ngn mysig ö. är tacksam för alla typer av tips kring detta ock kring salvador.

  • Lasse & Anki

   Hej Sophie!

   Vi hade en otroligt lyckad trip dit våren 2005, läs gärna resdagboken vi skrev då. Framför allt rekomenderar vi underbara Boipeba och Trancoso.
   När skall du åka? Det är inte helt väderokänsligt i Bahia.

   På vår resa drog vi söderut från Salvador.
   Boipeba är inte upptäckt av massturism ännu, på det viset som Morro de Sao Paulo. Trancoso är visserligen ”upptäckt” men riktigt mysigt och fint.

   Salvador är mysigt, men kan kännas lite rufft speciellt på sena kvällar och du bör vara försiktig. Undvik att gå ensam i mörka kvarter och sånt.

   Hör av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

   Med vänlig hälsning

   Anki & Lasse
   http://www.limewave.com

 2. Viktoria Möller

  Vi ska åka till Bahia,Salvador och itacare i juni/juli.
  Hur är vädret då ,regnar det mest hela tiden?
  Andra tips?

  • Anki & Lasse

   Hej Victoria!

   Som vi förstått det vimlar det inte av Bahia kännare i Sverige… ännu.
   Det är lite känsligare årstider och väderlek i denna del av Brasilien än i t.ex. uppe runt Natal.
   När vi var i Bahia i mars hörde vi berättas att efter påsk stänger de ner en del verksamhet och det är tydligen en uppenbar ”off-season”.
   Men eftersom Bahia är lika stort som Frankrike kan det säkert skilja vädermässigt i södra delarna och norra delarna av Bahia för att inte tala om inlandet.
   Fördelen att resa vid off-season är förståss att man slipper ”trängas” med andra turister och priserna är ännu förmånligare. Har du tur så kan du slippa undan med lite skurar då och då eller att någon dag eller två regnar bort, det är ju helt OK. Har du otur kan det regna oavbrutet i en vecka, vilket inte är lika kul. Helt klart regnar det mest i juni och juli vad vi kunnat läsa oss till.

   Om vi frånser väderfrågan och resonerar runt Bahia i allmänhet så tyckte vi mycket om det vi besökte. Vår pärla var besöket i Boipeba och den underbara Pousada Santa Clara, rekomenderas varmt. Andra rekomendationer: Trancoso var mysigt om än något mer turistigt och mycket större än Boipeba, den vackra Prainha stranden i Itacare, den goda Papayan vi åt varje dag med mera. Bahia har verkligen mycket att erbjuda. Men det är stort och man får tänka på att det tar tid att ta sig runt.
   När ni skall resa runt är bussarna ganska OK, men det tar tid som sagt. Ett annat tips är GOL som är mycket bra flygbolag med ”moderata” prisnivåer. Tyvärr lite svårt att boka hemifrån trots en utmärkt webbplats då de inte accepterar VISA kort som inte är utfärdade i Brasilien, men ringer du så går det att lösa.

   Ett ovärdeligt tips… ha med kontanter! Vi har rest mycket men sällan varit någonstans som varit lika svårt att använda VISA på. Dessutom går det inte att ta ut kontanter med VISA kortet på alla brasilianska bankomater, vilket annars fungerar bra nästan vart vi än varit.

   Läs gärna vår resedagbok från vårt besök i Bahia, där finns en del tips i sig också.

   Med vänlig hälsning

   Anki & Lasse
   http://www.limewave.com

 3. Lasse Andersson

  Hej!

  Vi funderar på en resa till Bahia området i Brasilien. Är det någon som har några tips?

  Vore intressant att höra från någon som varit där.

  Tack på förhand!

  Lasse

  • Lasse Andersson

   Eftersom inte svar på mitt inlägg har haglat in så tyckte vi att det var bäst att vi kollade upp det själva. 😉

   Se gärna vår resskilldring på Brasilien med Rio och Bahia 2005

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *