Costa Rica

Med kust mot både Karibien och Stilla Havet som kan nås på ett fåtal timmar, ett sprudlande djurliv och aktiva vulkaner så är Costa Rica laddat med stora upplevelser. Att se glödande lava rinna nedför Arenal vulkanen på kvällen, en apa som ropar från trädtopparna vid den långa nästintill öde stranden vid Bahia Ballena, möta en rosa lila solnedgång på Manuel Antonio strand eller hälsa på en sömngångare vid den stora Corcovado nationalparken är alla upplevelser man inte glömmer i första taget.

Costa Rica är ett vackert land att besöka. Det är lugnt trots grannländerna som har en turbulent historik. Här finns vacker tropisk skog och kuststräckan bjuder på surfing eller lugna strand-dagar i vackra miljöer.

Bästa tid att besöka Costa Rica

I slutet av december till mitten av april är det torrt klimat och behagligast att vara i Costa Rica. Nackdelen med denna tid är att det är högsäsong och priserna höjs, hotell kan vara fullbokade etc.
Regnperioden är betydligt lugnare även om vissa vägar kan vara omöjliga att passera.
April, maj, mitten av oktober till mitten av december är kanske de månader som man får båda delarna.

Ta sig runt i Costa Rica

Buss

Bussarna är kanske inte alltid det mest bekväma sättet att resa men ganska charmigt sätt att ta sig runt. Några direkta busstidtabeller finns sällan, åtminstone inte i praktiken. Däremot är det ett billigt sätt att ta sig runt.
I San José finns tre större bussterminaler; Coca-Cola terminalen som ligger 20 minuter promenadavstånd öster om stadskärnan; Atlántico Norte terminal; samt Caribe terminal norr om Avenida 13 på Calle Central.

Interbus

» Interbus online website

Taxi

Taxi kan hyras per dag, halvdag eller per timme. Se till så att chauffören slår på taxametern eller kom överens om priset i förväg

Bil

Vill man hyra bil eller motorcykel är detta tillgängligt i San José.

Tåg

Tågbanorna förstördes vid jordbävningen 1991 och kommer troligtvis inte öppnas på nytt.

Flyg

Nature Air

Mellan Drake Bay och San José flög vi med bolaget Nature Air.

» www.natureair.com

Costa Rica Traveler

På planet kunde vi läsa tidningen Costa Rica Traveler som är Nature Airs inflight magasin.

» Costa Rica Traveler website

Det lokala köket

Besök en “soda”. Här serveras kyckling, bönor och ris och goda juicer med färskpressad frukt, vatten, mjöl och is.
Costa Ricas öl heter Imperial.

Gallo Pinto är ris och bönor serverat t.ex. med ägg och en typisk frukost medan lunchen benämns casado som även den innehåller ris och bönor. Massor av tropiska frukter, goda kötträtter och härliga fiskar finns att äta. Pröva gärna natilla till frukost, papaya en leche när du blir törstig, empando con queso eller ceviche på strandrestaurangen. Vid jul serveras traditionella tamales.

Öppettider

Affärer har öppet måndagar – fredagar från 9.00 till 18.00 eller 19.00. De flesta affärer har även öppet på lördagar.

Banker har öppet måndagar – fredagar från 09.00 till 15.00

Generellt stängs allt för siesta mellan 12.00 och 14.00 varje dag.
Söndagar är allting stängt.

Dricks

Restauranger lägger på 10% service charge på notan. Har servicen varit bra välkomnas dock alltid extra dricks.

Visum

Danska, Finska, Norska och Svenska medborgare får stanna 90 dagar utan visum.
Isländska medborgare får stanna 30 dagar utan visum.
Passet ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan.

Säkerhet

Costa Rica är ett ganska säkert land.
I San José är ficktjuvar vanligt. Var försiktig nattetid!

Sightseeing

Förutom de destinationer som finns under Costa Rica här, så finns det flera destinationer längs med den karibiska kusten varav Tortuguero med sina sköldpaddor är en av de mest populära.

Tortuguero National Park

Här skyddas gröna sköldpaddor när de mellan juni – oktober ruvar på sina ägg. I mitten på februari till juli ruvar giant leatherback turtles på sina ägg och från juli till oktober ruvar hawksbill turtles på sina ägg.

Naturlivet är rikt. 309 olika arter av fåglar har identifierats här, amfibier (över 60 arter), reptiler (110 arter) och 60 arter av däggdjur.
Några av djuren man kan se är the howler, white-faced capuchin and spider monkeys, the jaguar, the ocelot, macaw, black hawk med flera.
Öppettider: Dagligen 08.00 – 16.00

Djungel vid Stilla havet, Costa Rica

This post is also available in: Engelska

8 kommentarer gällande “Costa Rica

 1. Mona Rickemark

  Hej !

  Jag behöver lite goda råd om min resa. Jag tänkte börja i Panama city och sedan till Boca den toro. Efter det till Costa Rica. Men har inte riktigt klart för mig ännu hur jag ska lägga upp resan om jag ska flyga ta buss. Vad jag ska besöka m.m

  Skulle uppskatta goda råd. Jag åker i januari

  Mona

  • LimeWave

   Hej Mona,
   Vi har inte varit i Panama (ännu) men övervägt att åka dit. Förutom Boca Del Toro så finns det vackra öar vid San Blas bland lokala indian stammar. Även Pärl-öarna skall vara vackra. Darién i söder kanske ger mest genuina möten med vilda djur, men området lär vara instabilt politiskt och därför kanske Soberania National Park en kort sträcka från Panama City är enklare och ändå ger en bra natur upplevelse?

   Latinamerika brukar ha bra bussförbindelser, men det kan vara bra att kolla upp varianter och alternativ då skillnaderna kan påverka både komfort och restid en hel del.

   I Costa Rica är det i och för sig enkelt att ta sig runt, men man behöver bestämma vad man vill besöka och hur man smidigast tar sig mellan platserna, utan att lägga all tid i bussar. Kolla gärna på den variant vi valde, som utgick från mitten av landet och längs Stilla Havet kusten: http://www.limewave.com/reseskildring/aventyr-och-vacker-natur-i-costa-rica/

   Om man t.ex. väljer att åka upp till Tortuguero en bit norrut längs Karibien-kusten så kanske Corcovado längst söder på andra kusten är svårt att hinna med? Men båda är stora djur- och naturuplevelser. Film från den senare: http://www.limewave.com/costa-rica/corcovado/video-corcovado/

   Vi skulle rekommendera att du försöker variera upplevelserna, så ta en strand några dagar, därefter någon naturupplevelser, därefter någon stad/by osv.

   Återkom gärna med fler frågor, och vore kul om du har lust att skriva några rader om du hittar några guldkorn under resan!

   Med vänlig hälsning,

   Lars

 2. Sara

  Hej!
  Vi har bokat resa till Costa Rica & åker nu på söndag =)
  Vill gärna ha lite tips!! Tex:

  Vart växlar man? Finns det många ställen att göra detta på, iom att man måsta ta med dollar.

  Vad kostar det att åka taxi? Från flygplatsen till hotellet är det ca 4 timmar, är det smartas/billigast att ta taxi?

  Och så klart – vad får vi INTE missa??

  Tack för hjälpen, Sara

  • Lasse Andersson

   Hej Sara!
   Vad trevligt! Costa Rica är ett fint land och har mycket att erbjuda.
   Vi hann inte med några besök längs karibiska kusten, men det får bli nästa gång… 🙂
   Däremot hann vi med mycket annat som vi kan rekomendera:

   Arenal – Vackra miljöer runt en spännande Vulkan som är aktiv fortfarande.

   Caño Negro/Rio Frio – Utflykt från La Fortuna, staden närmast Arenal, med massor djurliv.

   Bahia Ballenas – Långa öde sandstränder, vackrast i landet enligt vissa.

   Corcovado – djungel som har massor av djur och vacker natur. Det här hittar man inte överallt!

   Alla dessa platser kan du läsa om i vår reseskildring från Costa Rica.

   När det gäller pengar… växla i bank i städer. Det är nog det tryggaste alternativet. Vidare så kan man använda kort (VISA/Mastercard) på många ställen. Dessutom är det ibland möjligt att betala med dollar.

   När det gäller Taxi är det billigare än i Sverige. Fast 4 timmar låter som det kan kosta en hel del. I Costa Rica åker man med fördel buss, stora reguljära med lokalbefolkningen eller små chartrade med andra turister, oftast båda till bra pris.

   Hoppas ni får en underbar resa, fast det är nästan svårt att misslyckas i Costa Rica.

   Lasse

 3. Anna

  Hej!
  Vilken härlig resa ni verkar ha gjort i Costa Rica! Vi åker i början av december och har blivit mycket inspirerade av er reseberättelse. Bokade ni boende/aktiviteter i förväg? Enligt många guideböcker är det ett måste i december som enl. dessa är högsäsong. Vad tog ni för vaccin innan resan?

  Vänliga hälsningar Anna & Johan.

  • Lasse & Anki

   Hej Anna & Johan!

   Tack för erat trevliga inlägg. Kul att ni funnit inspiration i vår resberättelse.

   Vi läste också att man skulle boka i förväg under denna tid men det enda vi hade spikat var första natten i San José.

   Kanske beror det på vad ni vill göra och var ni vill bo. Och på vilka dagar. De mer “populära” platserna var något mer bokat runt juldagarna och nyår.
   T.ex. vår tur till Corcovado var lite tuffare att fixa när vi skulle boka detta bara några få dagar i förväg. Men det löste sig. Förutom det hade vi inga problem.

   Om vi skall “puffa” lite extra för några grejjor… utflykten på Rio Frio var mycket bra, Bahia Ballenas stränder var lugna och fina, Corcovados djungel var spännande och vackra. Bara lite tips!

   Vi tog ingen extra vaccinering inför denna resa. Vi har Havrix, som är bra att ha och räcker länge. Vet dock inte om det är något man behöver specifikt för Costa Rica. Men vi rekomenderar ändå att kolla med någon vaccinations-läkare.

   Hoppas ni får en fantastisk resa och skriv gärna och berätta hur ni haft det. Kanske har ni några egna “pärlor” att tipsa om?

   Lasse & Anki

 4. Jenny

  Hej på er resenärer!
  Jag har ett dilemma som ni kanske kan sprida lite ljus över. Jag skulle åka tre veckor till Costa rica nu i januari. Men tack vare mitt jobb så har semestern krympt till två veckor. Så jag funderar på om det är värt att åka till ett land där man kan se så mycket, när man inte har så mycket tid… Jag tänker främst på att det är en rätt lång resa och så. Borde man kanske vänta med att åka tills man kan åka längre? Ja, som ni märker – jag har beslutångest!
  Vänliga hälsningar
  Jenny B

  • Lasse

   Hej Jenny!
   Det är alltid svårt att bedömma… Har du 14 dagar inklusive resdagar eller exklusive? Vår resa, som du kanske kollat in, var på 15 dagar och vi hann ju med en hel del. Samtidigt hade vi säkert kunna spenderat en vecka till i Costa Rica. Vi hade ju kunnat spendera en månad eller två och åka runt i även Panama och Nicaragua. Vet du vad du vill göra i Costa Rica? Hur kommer du ta dig runt? Längre sträcker är faktiskt flyg ganska billigt och sparar massa tid. Svaret, eller rådet, på din fråga är att fundera över vad du vill göra och hur mycket tid det tar på varje plats och se hur mycket tid det tar mellan platserna.

   Hoppas du blir liiiite klokare, även om det självklart är svårt val.

   Lasse

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *