Costa Rica, Scarlet Macaw

Costa Rica

Med kust mot både Karibien och Stilla Havet som kan nås på ett fåtal timmar, ett sprudlande djurliv och aktiva vulkaner så är Costa Rica laddat med stora upplevelser. Att se glödande lava rinna nedför Arenal vulkanen på kvällen, en apa som ropar från trädtopparna vid den långa nästintill öde stranden vid Bahia Ballena, möta en rosa lila solnedgång på Manuel Antonio stran eller hälsa på en sömngångare vid den stora Corcovado nationalparken är alla upplevelser man inte glömmer i första taget.

Med kust mot både Karibien och Stilla Havet som kan nås på ett fåtal timmar, ett sprudlande djurliv och aktiva vulkaner så är Costa Rica laddat med stora upplevelser. Att se glödande lava rinna nedför Arenal vulkanen på kvällen, en apa som ropar från trädtopparna vid den långa nästintill öde stranden vid Bahia Ballena, möta en rosa lila solnedgång på Manuel Antonio strand eller hälsa på en sömngångare vid den stora Corcovado nationalparken är alla upplevelser man inte glömmer i första taget.

Costa Rica är ett vackert land att besöka. Det är lugnt trots grannländerna som har en turbulent historik. Här finns vacker tropisk skog och kuststräckan bjuder på surfing eller lugna strand-dagar i vackra miljöer.

Bästa tid att besöka Costa Rica

I slutet av december till mitten av april är det torrt klimat och behagligast att vara i Costa Rica. Nackdelen med denna tid är att det är högsäsong och priserna höjs, hotell kan vara fullbokade etc.
Regnperioden är betydligt lugnare även om vissa vägar kan vara omöjliga att passera.
April, maj, mitten av oktober till mitten av december är kanske de månader som man får båda delarna.

Ta sig runt i Costa Rica

Buss

Bussarna är kanske inte alltid det mest bekväma sättet att resa men ganska charmigt sätt att ta sig runt. Några direkta busstidtabeller finns sällan, åtminstone inte i praktiken. Däremot är det ett billigt sätt att ta sig runt.
I San José finns tre större bussterminaler; Coca-Cola terminalen som ligger 20 minuter promenadavstånd öster om stadskärnan; Atlántico Norte terminal; samt Caribe terminal norr om Avenida 13 på Calle Central.

Interbus

» Interbus online website

Taxi

Taxi kan hyras per dag, halvdag eller per timme. Se till så att chauffören slår på taxametern eller kom överens om priset i förväg

Bil

Vill man hyra bil eller motorcykel är detta tillgängligt i San José.

Tåg

Tågbanorna förstördes vid jordbävningen 1991 och kommer troligtvis inte öppnas på nytt.

Flyg

Nature Air

Mellan Drake Bay och San José flög vi med bolaget Nature Air.

» www.natureair.com

Costa Rica Traveler

På planet kunde vi läsa tidningen Costa Rica Traveler som är Nature Airs inflight magasin.

» Costa Rica Traveler website

Det lokala köket

Besök en “soda”. Här serveras kyckling, bönor och ris och goda juicer med färskpressad frukt, vatten, mjöl och is.
Costa Ricas öl heter Imperial.

Gallo Pinto är ris och bönor serverat t.ex. med ägg och en typisk frukost medan lunchen benämns casado som även den innehåller ris och bönor. Massor av tropiska frukter, goda kötträtter och härliga fiskar finns att äta. Pröva gärna natilla till frukost, papaya en leche när du blir törstig, empando con queso eller ceviche på strandrestaurangen. Vid jul serveras traditionella tamales.

Öppettider

Affärer har öppet måndagar – fredagar från 9.00 till 18.00 eller 19.00. De flesta affärer har även öppet på lördagar.

Banker har öppet måndagar – fredagar från 09.00 till 15.00

Generellt stängs allt för siesta mellan 12.00 och 14.00 varje dag.
Söndagar är allting stängt.

Dricks

Restauranger lägger på 10% service charge på notan. Har servicen varit bra välkomnas dock alltid extra dricks.

Visum

Danska, Finska, Norska och Svenska medborgare får stanna 90 dagar utan visum.
Isländska medborgare får stanna 30 dagar utan visum.
Passet ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan.

Säkerhet

Costa Rica är ett ganska säkert land.
I San José är ficktjuvar vanligt. Var försiktig nattetid!

Sightseeing

Förutom de destinationer som finns under Costa Rica här, så finns det flera destinationer längs med den karibiska kusten varav Tortuguero med sina sköldpaddor är en av de mest populära.

Tortuguero National Park

Här skyddas gröna sköldpaddor när de mellan juni – oktober ruvar på sina ägg. I mitten på februari till juli ruvar giant leatherback turtles på sina ägg och från juli till oktober ruvar hawksbill turtles på sina ägg.

Naturlivet är rikt. 309 olika arter av fåglar har identifierats här, amfibier (över 60 arter), reptiler (110 arter) och 60 arter av däggdjur.
Några av djuren man kan se är the howler, white-faced capuchin and spider monkeys, the jaguar, the ocelot, macaw, black hawk med flera.
Öppettider: Dagligen 08.00 – 16.00

Städer i Costa Rica

Arenal Waterfall, Costa Rica

Arenal

Visst kan man uppleva ett visst pirr att ta in på ett hotell där man på dagarna ser röken och på kvällarna glödande lava från en aktiv vulkan. Men Arenal bjuder även på fantastisk storslagna landskap och vacker djungel med tillhörande vilda, för oss exotiska, djur.

Läs mer »
Corcovado Beach, Costa Rica

Corcovado

Den mest biologiskt mångfaldiga plats på jorden enligt National Geographic, Corcovado nationalpark längs stilla havs kusten formligen sprudlar med liv och grönska. Apor, sömngångare, näsbjörn, vackra aror, krokodiler och om man har oerhörd tur kanske man även kan se skymten av en puma eller jaguar. Oavsett kan man njuta av vackra vattenfall och den mycket vackra stranden längs nationalparken.

Läs mer »
Manuel Antonio, Costa Rica

Manuel Antonio

Att se solen går ner över vackra stranden Playa Espadilla Sur, efter en soligt vacker och varm dag längs stilla havskusten, är en näst intill magisk upplevelse. Här hittar man en av de minsta nationalparkerna i Costa Rica, men som sprudlar av djurliv.

Läs mer »
Monte Verde, Costa Rica

Monteverde

En naturupplevelse som tar dig in i en grönskande värld som inte bara en regnskog, detta är en molnskog. Monteverede är båda sprudlande av grönska och vackra landskap. Här finns en fin chans att bland annat se kolibri. Närmaste staden, Santa Elena, erbjuder både små fik och trevliga restauranger.

Läs mer »
San Jose, Costa Rica

San José

Landets huvudstad är kanske den enda större staden i Costa Rica och bjuder den bästa chansen för shopping samt annat man kan vänta sig i form av stadsliv. San José har en fin gammal teater, flera fina museum samt discon.

Läs mer »

Reseskildringar Costa Rica

Djungel vid Stilla havet, Costa Rica

Sömngångare i Corcovado nationalpark, Costa Rica

Liknande Resmål

Topbild - Havanna - Kuba

Kuba

Soliga dagar på vackra tropiska stränder och heta nätter där allt svänger i rumba och salsa

Läs mer »
Top - Horse Stable Beach Turks & Caicos

Turks & Caicos

Söder om Bahamas och öster om Kuba i Karibiska havet ligger ögruppen Turks & Caicos. Stranden Grace Bay Beach på ön Providenciales har vi flera tillfällen blivit utnämnd den vackraste stranden i Karibien. Öarna är bland de tryggaste att besöka i hela Karibien.

Läs mer »
Top - Saint Lucia

Saint Lucia

Saint Lucia är en liten ö nation i södra Karibien. Ofta representeras den av den vackra vy med två vulkaniska bergstoppar, the Pitons, utmed sydvästra kusten.

Läs mer »