Inspiration to exploration

Antigua, Guatemala

Antigua

Kullerstensgator leder längs färggranna byggnader in mot centrum av staden och dess stora torg. Rykande vulkaner ligger i ett pärlband runt den lugna och mysiga Antigua. Stadens färggranna kolonialbyggnader bjuder bland annat på mycket mysiga restauranger.

Kullerstensgator leder längs färggranna byggnader in mot centrum av staden och dess stora torg. Rykande vulkaner ligger i ett pärlband runt den lugna och mysiga Antigua. Stadens färggranna kolonialbyggnader bjuder bland annat på mycket mysiga restauranger.

Bästa tid att besöka Antigua

November till Maj är sommarperiod med minst regn och ger en behaglig temperatur i större delarna av Guatemala. Högsäsong är jul, nyår och påsk då det både är mycket turism och många av invånarna reser runt för att träffas. Just Antigua är populär för språkstudier och får många som besöker för just detta från juni till augusti.

Ta sig till Antigua

Flyg

Det finns goda flygförbindelser både inrikes och internationellt med Guatemala City. Man kan även nå huvudstaden via flera olika bussförbindelser.

La Aurora International Airport

Aeropuerto La Aurora söder om centrum av Guatemala City byggs ut och moderniseras för att kunna ta emot fler och större flygplan.

Till och från flygplatsen

Nordväst om Guatemala City. Det finns bussar som lämnar flygplatsen regelbundet och annars kan man få riktigt bra pris med taxi. Resan tar cirka en timma beroende på trafik.

Att ta sig runt i Antigua

Antigua har en liten och kompakt kärna och man går lätt runt i staden. Dessutom är många av vägarna små och enkelriktade så ibland får bilar köra onödiga omvägar för att ta sig fram.

Öppettider

Öppettider i staden varierar så man bör kolla om man tänkt att besöka någon speciell affär. Många har öppet till 19.00, men det varierar en del.

Säkerhet

Inne i staden är säkerheten stor, som vanligt kan man tänka sig för med pengar och mörka gränder men det är som på de flesta platser i världen.

När det gäller besök vid utsiktsplatsen Cerro de la Cruz har det skett rån där för några år sedan och sedan dess rekomenderas turister att gå upp i följe med den lokala turistpolisen. Detta sker två gånger per dag, en gång vid 10.00 och en gång 15.00. Det är kostnadsfritt och utgår från en polisstation mitt i staden.

Reseskildringar Antigua

Pacaya vulkan strax utanför Antigua

Chichicastenango, dagsutflykt från Antigua

Fler städer i Guatemala

Tikal, Guatemala

Tikal

Djupt inne i djungeln ligger gigantiska Maya tempel dolt i grönskan. Om man tar sig upp på en av templens toppar får man utsikt över trädtoppar så långt ögat når och där andra höga tempel sticker upp här och där. Tikal Maya tempel sträcker sig över ett stort område och det är uppenbart att detta var en storstad i en svunnen tid.

Läs mer »
Panajachel Atitlan, Guatemala

Panajachel

En av de vackraste platserna i Guatemala är området kring Atitlán sjön och de flesta besökarna kommer hit via Pana som de ofta kallas. Panajachel erbjuder trevliga restauranger och en del shopping av lokala hantverk men framför allt kan man använda det som bas för utflykt på sjön och de omkringliggande byarna.

Läs mer »
Chichicastenango, Guatemala

Chichicastenango

En explosion av färger, dofter och kulturella intryck på landets mest kända marknad i staden Chichicastenango, eller Chichi som den ofta kallas. Kvinnorna bär oftast färggranna kläder med mönster som talar om vilken by de kommer från. Kanske är också färggranna textilier och garner något av huvudnumret på marknaden, men här finns också mycket andra hantverk med lokal prägel till salu.

Läs mer »

Liknande Resmål

Seattle skyline, USA

Seattle

Seattle, eller Emerald City som det kallas, i nordvästra USA ligger vackert utmed vackra Puget Sound och staden har även många vackra sjöar. Vid klara dagar kan man se vackra Rainer Mountain söder om staden som skvallrar om närheten till vacker natur.

Read More »
Niagara Falls, Canada

Niagara Falls

Nordamerikas mest kända vattenfall ligger på gränsen mellan Kanada och USA. Den bästa utsikten över båda av de stora fallen får man från Niagra Falls på den Kanadensiska sidan. Vattenfallen är vackrast på dagen i solsken, men ljusspelet i olika färger som sker på kvällen är också en upplevelse.

Read More »