Lalomanu strand, Upolu Samoa

Lalomanu

Vi lämnar huvudstaden Apia bakom oss och tar en lokala bussen söderut. På sydöstra spetsen av ön kom vi till charmiga Lalumano med sin vackra söderhavsstrand. Vi tar in på i en fale, vilket är en liten hydda, på den fina vita stranden.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

20 feb 2002, onsdag i Samoa
Tupparna utanför väckte oss tidigt och efter en dusch var det dags for frukost. Denna morgon bestod den av en slags risgrynsgröt med kokosnötsmjölk, varm macka med tonfisk, frukt (papaya, kokos, banan och avokado), en bit bröd och till detta drack vi koko-samoa.

Vårt stora bagage fick vi lämna på Seipepa och med vår lilla packning gick vi in mot stan till Marketi fou där bussar utgår ifrån. Då vi kom hit fick vi höra att den bussen vi skulle ta utgick från den andra buss-stationen som ligger bakom stadens loppmarknad, utmed hamnen.

Under vår korta promenad dit körde “klockan 10 bussen” vi tänkt ta förbi oss fastän klockan bara var 9.45. Så här är samoa-tiderna så väl före samt efter utsatt tid. Något besvikna satte vi oss på 11 bussen och väntade. Här började vi prata med några killar och en tjej från Samoa och helt plötsligt sprang en av killarna ut och stoppade en annan buss som de sa vi lika gärna kunde ta.

Busstur

Att åka buss här är ett äventyr i sig. På smala träbänkar sitter passagerarna och under denna resan fanns det i den smala mittgången byggmaterial i form av långa plankor och stora plywoodskivor. Barn som kom på och inte fick plats sattes i någon annan persons knä.

Vi lämnade Apia strax efter tio och efter att först ha kort österut längst kusten och sedan söderut över bergen kom vi till sydkusten och Lalumano strax innan tolv på dagen.

Föreståndarinnan mötte oss nar vi kom av bussen och vi fick beachfale nummer 7. Ordet Fale betyder hus och beachfale ar alltså en liten hydda på stranden med tak och ibland väggar av naturmaterial som till exempel palmblad.

Lalomanu

I denna fale hade de förberett en bäddad dubbelmadrass med ett myggnat ovanför. Vid 13-tiden fick vi var lunch som denna dag bestod av en harlig tallrik med färsk exotisk frukt.

Lunch på Lalomanu

Efter lunchen kunde vi inte motstå att lägga oss på stranden trots att vi var trötta och följaktligen somnade vi en stund. Vi vaknade en timme senare och spenderade resten av eftermiddagen med att sola och bada.

Lalomanu strand, Upolu Samoa

Klockan sex serverades middagen som bestod av kyckling, kokta grönsaker, ris och äggröra med tonfisk. Till detta drack vi Samoas egna öl, Vailima.

Vi njuter av Samoas öl, Vailima

Från vårt bord njöt vi av solnedgången och gick sedan ner och satte oss på den lilla trappan till vår fale där vi såg på den stjärnklara himeln.

Vår fale på Lalomanu
Under solnedgången passar vi på att hänga upp våra handdukar på tork utanför vår fale

Anki & Lasse

solnedgång

Sedan blev det dags att dra ner moskitnätet över vår madrass och somna till havets brus utanför.

Relaterade Sidor

Fale by the paradise beach at Savai'i, Samoa

Savai’i

Savai’i är den största ön på Samoa. Man når den enkelt med en färja från ‘Upolu över Apolima sundet och det går bussar runt ön. Vackraste stränderna på Savai’i hittar man längs norra kusten.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.