If you’re going to San Francisco…

Hotellets ”wake up service” ringde på rummets telefon klockan åtta denna morgon. Eftersom frukost ingick på detta Ramada hotell tog vi på oss och gick direkt till restaurangavdelningen på nedervåningens framsida. Här tog vi för oss av bagels, juice, kaffe och flingor tills vi var mätta. Utanför regnade det tyvärr, men det var bara att hoppas på att det skulle klarna upp.

Åter på vårt rum gjorde vi oss snabbt klara för en heldag i San Francisco.

Vi hoppade in i bilen och åkte först till Haight Ashbury. Dessa jättemysiga kvarter var ”huvudstad” i hippierörelsen på slutet av 60-talet. Vilket har satt sina spår även om det i många fall handlade om en ren kommersialisering av kulturen. Vi strosade omkring här ett bra tag och besökte de många små trevliga affärer och studerade den brokiga skaran av människor som höll till här.
Även tiggarna och uteliggarna här framstod som väldigt trevliga och artiga. På frågan om Lars ville köpa en tidning av en av dessa svarade han ”sorry!” varpå han direkt fick svaret ”Don’t be sorry, just say no” följt av ett leende och ”have a nice day”.

Färden gick in mot centrum och vi stannade till vid Alamo square där vi fick en vacker utsikt med San Franciscos mest kända små hus i förgrunden och stadens skyline i bakgrunden.

Viktorianska hus längs Steiner Street vid Alamo Square

Husen ligger längst Steiner Street och man ser dem ofta på filmer och TV-serier samt på många fotografier från stan.

The Painted Ladies, ett antal viktorianska hus i olika färger längs Steiner Street i San Francisco

Vi lämnade Alamo Square och körde vidare genom stan. Vid Russian Hill stannade vi till och såg ut över en anna utsikt vi ofta sett på filmer, Telegraph Hill med sitt Coit Tower.

Telegraph Hill och Coit Tower från Russian Hill

Härefter begav vi oss till Lombard Street för att köra nerför världens krokigasta gata som ligger mellan Hyde Street och Leavenworth Street.

Vi parkerade sedan i närheten av Fisherman’s wharf och gick upp till Leavenworth för att filma och ta kort på denna extremt krokiga gata.

Solen bröt igenom molnen när vi promenerade ned mot Fisherman’s wharf. I detta hamnområde strosade vi runt, numera är det fyllt av butiker och restauranger men bestod säkert en gång av fler båtar, mängder av hamnarbetare och husen var nog oftast lagerlokaler. Lars var själv inte sugen på fisk eller skaldjur denna dag och Anki gillar ändå inte sådan mat, därför intog vi lunchen på In’n’out burger och blev överraskade över hur goda hamburgare kunde vara på ett sådant här ”fastfood” ställe.

Mätta och belåtna gick vi ner till kajen i Fisherman’s wharf för att ta kort och filma Alcatraz. Vi ville båda ta en tur till den ökända fängelseön Alcatraz men eftersom det var helg var alla turer tyvärr uppbokade. Timmarna gick snabbt och vi bestämde oss istället för att på egen hand fortsätta njuta av denna härliga stad.

Från Fisherman’s wharf har man även utsikt över Golden Gate bron och när vi kände oss nöjda med att strosa omkring där promenerade vi tillbaka till bilen och körde utmed vattnet mot den kända bron. Vi gjorde några stopp vid utsiktsplatser utmed vägen.

Vid Fort Point, som ligger nästan vid brofundamentet, tog vi ett lite längre stopp när vi tog några kort och beundrade vyn innan vi körde upp och ut på bron för att ta oss över till andra sidan.

Precis efter bron på höger sida finns en utsiktsplats över både stan, Alcatraz samt bron och vi stannade åter till. Denna kväll var även tv-stationen ABC där och filmade (troligen för ett nyhetsinslag). Efter en stund återvände vi till bilen och körde tillbaka på bron in mot San Francisco. Vägen från innerstaden till den norra sidan var gratis men när vi kört tillbaka söderut över bron, in mot stan, fick vi betala $3 i vägtull för överfarten.

Färden fortsatte till Chinatown och in genom den ”klassiska” kinesiska entrén. Här körde vi runt och hittade så småningom en parkering vid en skyskrapa vars arkitekt säkert hade tänkt sig att det skulle påminna om en pyramid. Byggnaden sticker ut i mängden och syns rätt ofta på foton och film över San Francisco. Vi gick till Embarcadero Center där det fanns en indisk restaurang vi sett reklam för. Det såg dock inte lika mysigt ut som vi hade tänkt oss så vi bestämde oss för att leta upp en annan restaurang. Vi gick omkring i Chinatown en stund och kollade in olika ställen.
I en gatuhörna hittade vi Bangkoks best cuisine där vi gick och beställde nummer 42 och 48 på menyn vilket var en Beef panang curry och en Chili Beef med bambuskott. Vi fick snabbt in maten och varsin coca-cola, någon timma senare lämnade vi restaurangen mätta och nöjda samt $22 fattigare vilket hela kalaset kostade.

Det var en kort promenad tillbaka till bilen och vi körde sedan åter bort till Fort Point för att se Golden Gate kvällstid.

Det var nu helt mörkt och vi var helt ensamma här men bron var vackert upplyst och vi stannade bara en kort stund.

På vår väg tillbaka till hotellet blev vi extremt sugna på glass. Att hitta ett öppet ställe som sålde glass vid denna timme var lättare sagt än gjort. Mäkligt nog fann vi inte ens ett öppet McDonalds. Ett par kvarter från vårt hotell körde vi in på ett nattöppet Chevron Foodmart där vi genom en liten lucka köpte Ben & Jerry philly fish vilket var glass med kola, choklad och små kolafiskar (fudgefish). Med glassburken i en påse hoppade vi in i bilen och körde direkt till hotellet. Inne på vårat hotellrum slängde vi oss i sängen framför tvn och gav oss på glassen och drack lite kaffe innan det var dags att sova.


Soundtrack för dagen är en klassisk hippielåt…
”If you’re going to San Fancisco…”
”…be sure to wear some flowers in your hair”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *