Bland filmkameror på Warner Bros

Klockan var 8.30 när vi vaknade och 40 minuter senare satt vi i bilen på väg till Warner Brothers i Burbank vilket ligger i norra Los Angeles. Några dagar tidigare hade vi ringt och bokat en guidad tur på studion. Vi hade fått instruktioner om att parkera vid Warners Gate 3 och att vara på plats en halvtimme innan turen startade. Vi meddelade vår ankomst och tillsammans med de övriga besökarna släpptes vi i omgångar över övergångsstället för att komma till en av de många entréerna som leder in till Warner Brothers studioområde. Här fick vi gå igenom metalldetektor och alla väskor kollades noggrant. Väl inne på området satte vi oss i en liten öppen buss och åkte till Gate 4 där den guidade turen skulle utgå ifrån.

Warner Brothers har dagligen guidade turer och varje grupp består av maximalt tolv personer, den förhållandevis lilla gruppen är en stor fördel. Man har bra möjlighet att ställa frågor till guiderna och behöver inte oroa sig för att man inte ska höra eller se vad guiden i fråga visar och pratar om.

Framme vid Gate 4 gick vi in i välkomst byggnaden där vi fick börja med att se en sex minuters film om Warner Bros filmhistoria. Sedan blev det dags att gå ut till bussarna.
Guiden frågade om vi hade någon favoritserie varpå Anki var snabb att svara “Vänner”. Han sa att vi självklart skulle försöka att få komma till området där inspelningarna sker men att det brukar vara ganska svårt.

Videokameror är inte tillåtet bland oss besökare på området men vanliga kameror är ok. Man får dock inte fotografera överallt vilket gör att guiderna under ganska många delar av turen samlar in våra kamerorna. Det gäller att hålla ögonen öppna även under sträckorna mellan stoppen vid olika studiolokaler. Överallt ser man personer och när man minst anar det kan man, om man har tur, se sin favoritskådis promenera runt mellan tagningar.

Vårt första stopp var Warner Bros museum där de visar kläder och andra ateraljer som använts i diverse klassiska filmer. Bland annat fick vi se t.ex. Jennifer Lopez kläder (röd paljett top och korta shorts/byxor) som hon hade i filmen Selena från 1997. Här finns även kläder, sadel och gevär som John Wayne haft i en rad klassiska westerns. Dräkten Dustin Hoffman hade i filemn Outbreak, samt kläder och andra prylar som Clint Eastwood, Marilyn Monroe, Robert Redford och många andra stora skådespelare har burit.

Härefter åkte vi till en Soundstage och kollade där de spelar in “Sisters Family”, en ny amerikansk serie. Vi fortsatte till “garderoben” där vi kunde se delar av en enorm klädsamling, kanske världens största. Här finns bland annat sammanlagt 30 000 par skor. Enormt!

Efter detta kom vi till en annan soundstage som faktiskt är världens högsta soundstage. Här har de bland annat spelat in filmen “The Perfect Storm”. Golvet kan vatten fyllas och vi stod alltså på golvet där havet i filmen var. Denna studio har även agerat hav i filmer som Apollo 13 (där rymdkapseln landade) och använts av Spielbergs Jurassic filmer när Universals soundstage inte räckte till. Imponerande och intressant att höra guiden berätta och häftigt att tänka sig hur det antagligen ser ut mitt i en filminspelning här.

Vi fortsatte till “vilda västern staden”. Nu för tiden spelas det inte in så många västern filmer/serier så det var inte så mycket liv här just denna dag.

Tidigare har både filmen “Maverick” och “Wild Wild West” spelats in här.

Även Will Smiths video “Wild wild west” har filmats på denna plats. Vid det tillfället hade det till och med börjat brinna på riktigt i Saloonen, ett av de husen vi var inne i (samma hus som var spellokalen i Maverick).

De höll på att spela in inomhus scener av serien E.R. (Cityakuten) och på vår väg till utomhusfasaden av sjukhuset såg vi Paul McCrane som spelar Dr. Robert Romano i serien.

Vid utomhusfasaden till E.R. med akutingången var det fritt fram att ta kort och här spenderade vi en liten stund att kolla runt.

Tyvärr fick vi inte denna dag tillstånd att besöka platsen där de spelar in “Friends”, något som Anki blev väldigt besviken över. Guiderna kollade hela tiden om det fanns någon möjlighet att komma dit men tyvärr höll de på med “construction building” där. Vår guide jämförde möjligheten att komma in till Vänner-repetitionerna med att besöka USAs guldreserv i Fort-knox. Han sa att det är max en guidad grupp i veckan som får möjligheten att komma dit.

Antar man får nöja sig med att ha varit så nära inspelningsplatsen som möjligt…trogen Friends-fan som man är 😉

Då turen var över fick vi möjlighet att skriva upp oss på en lista för publik till kvällens inspelning av Drew Carry show. Vi bestämde oss för att göra detta.

Vi lämnade sedan Warner Brothers området för att återvända dit endast några timmar senare.

Hungern satte in och vi åkte till kinarestaurangen, Frontier Wook i närbelägna Ventura. Här serverades god mat i väl tilltagna portioner. Det vi inte orkade äta upp fick vi, som på alla andra amerikanska matställen, med oss i en liten s.k. “doggy-bag”.

Vi körde en kort sväng i norra Hollywood, fortsatte ner till Hollywood där vi promenerade upp och ner Melrose en stund. Sedan var det dags att köra tillbaka till Burbank och Warner för att se Drew Carry show.

Publiken tog plats och snart kom uppvärmaren Ron Person igång, han var väldigt bra och underhållande. När han värmt upp publiken en stund och vi hade fått sett det Drew Carry avsnitt som spelats in före dagens på tv-monitorer var det dags för ensemblen att presenteras. Drew Carry själv hade också en liten stund med publiken då vem som helst fick möjlighet att ställa frågor till honom. Han fick frågor som handlade om hans hund, hur mycket pengar han tjänade etc etc. Svaren var förståss kvicka och roliga.

Sen körde inspelningen igång. Det var mycket skratt och många omtagningar. Vid byten av scener och andra uppehåll i inspelningen ryckte Ron Person in och underhöll publiken till allas förtjusning. En av höjdpunkterna var när han balanserade en stor stege på hakan, en annan var danstävling han anordnade.

Timmarna gick och eftersom inspelningen tog längre tid än vad som troligen var planerat kom personalen med pizzakartonger som skickades runt i publiken. Till detta fick vi även vatten i flaskor specialdesignade för just Drew Carry show.

Vid 23.30 tiden kom vi ut från inspelningen, avsnittet skulle visas i mitten av april i USA.

Vi körde tillbaka via Hollywood och Sunset Blvd. Utanför klubben Roxy fick vi syn på Lasses kompis Stefan och Topo. Vi stannade till och gick ut för att prata med dem. De hade kollat på svenska “Soundtrack of our lives” som spelat inne på Roxy. Då vi bara hittade en tillfällig parkering precis utanför Roxy vågade vi inte lämna bilen där utan körde vidare hem till hotellet. Vi var dessutom ganska trötta efter att ha suttit och kollat på inspelningen i närmre 6 timmar.

Ännu en lyckad dag i Los Angeles var till ända.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *