Vi i Vänner-soffan på Central Perk. Gunther verkar ha tagit ledigt. Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

20 års jubileum av Friends

22 september 1994 sändes det första pilotavsnittet av Vänner (Friends) på NBC i USA. Vem kunde veta att detta skulle bli en av vår tids mest populära sitcom? Vänner är helt klart en av våra absoluta favoritserier. Vi är glada att ha suttit i vänner-soffan, gått omkring i deras kök, och till och med som hastigast rört vid den gula ramen och foosball spelet fastän det egentligen inte var tillåtet
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

22 september 1994 sändes det första pilotavsnittet av Vänner (Friends) på NBC i USA. Vem kunde ana att detta skulle bli en av vår tids mest populära sitcom, och att de 6 vännerna skulle knyta ett så speciellt band sinsemellan.

Vänner är helt klart en av våra absoluta favoritserier. Vi är glada att, innan delar av rekvisitan auktionerades ut, ha suttit i vänner-soffan, gått omkring i deras kök, och till och med som hastigast rört vid den gula ramen och foosball spelet fastän det egentligen inte var tillåtet 😉

Under våra resor i New York och Los Angeles har vi passat på att besöka några av de platser som är kopplade till serien. Passande så här i jubileumstider summerar vi några av dessa upplevelser till likasinnade fans av Vänner.

Huset där vänner gänget bor

Vänner utspelar sig i New York, men filmningen skedde i en studio på Warner Brothers i Los Angeles. Exteriören av huset är dock filmad i New York. Huset ligger i korsningen Bedford Street – Groove Street i Greenwich Village.

2006041716-Friends

I nederdelen av huset ligger i verkligheten en fransk restaurang; The little owl. Det är inte utan att den för tankarna till Central Perk som ligger i närheten av vänner-gängets bostad även om restaurangen har röd exteriör, och Central Perk i serien är grönmålat.

Vännerhuset med Central Perk på Bedford och Grove Street i West Village

Men enligt uppgift var det, Arnold’s Turtle, en liten restaurang på West 4th och Bank Street som var inspirationen till Central Perk. Bland annat var det där man hämtade idén med entren i ett hörn. Arnold’s Turtle finns inte kvar idag men i samma lokaler ligger Hamilton’s Soda Fountain & Luncheonette.

Warner Brothers Studio

Warner Bros VIP Tour 2002 – Så nära men ändå så långt bort…

Första gången vi besökte Warner Bros Studio i Burbank Kalifornien var våren 2002. När guiden på turen vi bokat frågade om vi hade några favoritserier som spelades in här svarade Anki snabbt -Friends. Flera nickade instämmande. Vår guide sa att han självklart skulle försöka låta oss komma till området där inspelningarna skedde, men att det brukar vara ganska svårt då de var mitt uppe i inspelningarna. Filmning med videokameror var inte tillåtet alls på den guidade turen. Kameror var ok, fast enbart på vissa delar vilket innebar att vi flera gånger under turen fick lägga alla kameror i en stor låda hos guiden.

Guiderna kollade hela tiden om det fanns någon möjlighet att komma till inspelningsområdet, men tyvärr fick vi inte tillstånd att köra dit. Vår guide jämförde möjligheten att komma in till Vänner-repetitionerna med att besöka USAs guldreserv i Fort Knox. Han sa att det är max en guidad grupp i veckan som får möjligheten att komma dit.

Warner Bros VIP Tour 2006 – Vi sitter i Vänner-soffan

Sommaren 2006 besökte vi åter Warner Bros Studio. Det var nu 2 år sedan Vänner slutat spelas in, men Vänner var fortfarande en av höjdpunkterna på den guidade turen.
I en del av en gigantiska lagerlokal vi gick igenom kom vi fram till en stängd dörr. Det var tydligt att guiden visste att bakom denna dörr fanns något alldeles speciellt. Han öppnade dörren och vi gick in på Central Perk, fiket som fanns med i varje avsnitt av tv-serien vänner.

Inne bland rekvisitan för Friends, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Det var inte i denna lokal serien hade spelats in, men de flesta av möblerna och attiraljerna i rummet var de som använts i serien. De påstod att det hade varit snudd på att de hade låtit dessa möbler gå samma väg som i stort sett alla möbler från nedlagda tv-serier och filmer; spridda vind för våg till olika sammanhang där de passade in. Eller rent av kasserats. Vi var väldigt glada att de valt att behålla allt. Något som senare skulle komma att förändras då man i december 2011 valde att auktionera ut vissa av de mest välkända Vänner attiraljerna, bland annat soffan och den gula ramen på dörren.

Anki tog plats i en soffa strax framför det välkända fönstret med skylten Central Perk.

Anki i en av sofforna på Central Perk, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Till skillnad från serien där man genom fönstret kunde se gatan, hade man här satt upp dimmat glas. En reflektion var att texten av Central Perk loggan bakom soffan var rätt vänd sett inifrån. Hade det varit ett riktigt café hade det sett märkligt ut för förbipasserande att utifrån se en spegelvänd logotype när de passerade.

En gitarr stod lutad mot en pall, men vi kunde inte avgöra om det var gitarren som Phoebe brukade använda eller inte. Lasse gick in bakom själva disken, där Gunther oftast höll till.

Lasse bakom disken på Central Perk. Gunther verkar ha tagit ledigt. Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Under plastlock fanns konstgjorda bagels, kakor och en tårta som guiden påpekade oftast användes i sådana här sammanhang. Innan vi lämnade rummet fick vi självklart fotograferas i den riktiga väl insuttna soffan som vänner gänget alltid satt i. En unik och obetalbar upplevelse för fans som vi 🙂

Vi i Vänner-soffan på Central Perk. Gunther verkar ha tagit ledigt. Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Stage 24 är en stor soundstage som de flesta vänner avsnitt spelades in i och som numer även fått namnet The Friends Stage, vilket står på en liten skylt utanför ena ingången.

Stage 24, The Friends Stage - Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

David Schwimmer

Under ett besök i New York våren 2006 såg vi David Schwimmer i rollen som Barney Greenwald i teaterföreställningen The Caine Mutiny på Gerald Schoenfeld Theatre. Pjäsen är skriven av Herman Wouk och handlar om rättegången mot ett befäl som anklagas för ett myteri som skett på ett amerikanskt krigsfartyg. I många avseenden liknade den filmen ”A few good men” eller ”På heder och samvete” som den heter på svenska.

Efter föreställningen samlades många runt sceningången utanför. Ett jubel hördes en bit därifrån. Det visade sig vara Julia Roberts som lämnade teatern intill där hon spelade föreställningen Three days of rain. Tyvärr lyckades vi inte se henne.

Snart öppnades däremot dörren till The Caine Mutiny upp och David Schwimmer kom ut. Vi hade inte räknat med att stå så nära och hade tyvärr ett zoom objektiv på kameran men några bilder fick vi dock, trots att de blev lite suddiga…

David Schwimmer lämnar teatern

Avspärrningsstaket stod utställda för att ge skådespelarna plats att lugnt gå mot bilen. David Schwimmer började skriva autografer till de som stod på andra sidan från oss. Han log och småpratade lite. Sen gick han över till vår sida och vi fick pjäsprogrammet signerat av honom. Sen hoppade han in i den framkörda bilen och åkte iväg.

David Schwimmer lämnar teatern

Central Perk i verkligheten

Trots mängder av spekulationer finns det inget specifikt ställe som skaparna av Vänner uppgett ska vara Central Perk. Däremot finns det ett flertal caféer som sägs vara en del av inspirationen med varierad inredning etc.

Efter seriens avslut har det dock poppat upp flera Vänner-caféer. Bland annat skapades ett franchise företag som registrerades i ett flertal länder. Vid öppnandet av Vänner caféet i Dubai fanns James Michael Tyler, som spelar Gunther i serien, på plats.

För att fira 20-års jubileet öppnades den 17 September 2014 ett Vänner pop-up café i New York City. Åter var James Michael Tyler på plats vid invigningen av caféet som ligger i SoHo.
Under en månads tid kan fans besöka caféet och kolla in en del av Warner Brothers rekvisita så som Joeys hundstaty, kläder som använts i serien med mera. Men framför allt får besökarna känslan av att sitta mitt i Central Perk, även om soffan och en hel del annat bara är replika av det som användes i studion i LA.

Så kommer du befinna dig i New York någon gång mellan 17 september och 18 oktober 2014, kan det absolut vara värt att besöka caféet som dessutom bjuder på gratis kaffe!

Relaterade Sidor

Capitol records från hörnet av Hollywood och Vine, Los Angeles

Video Los Angeles

Har du promenerat bland stjärnorna på Walk of Fame? Sett utsikten över Los Angeles på kvällen? Besökt Broad Beach där filmstjärnor bor längs havet? Sett Venice Beach kanaler? Åkt Santa Monicas kända parishjul? Åkt längs Sunset Strip? I dessa videoklipp får du en liten glimt av upplevelsen.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar

Vacker bro i Central Park, New York

Drömmer mig bort till New York och Sydney

Det faktum att jag tillbringade en månad i vackra Sydafrika och Mauritius alldeles nyss räknas inte längre. Jag älskar att resa och är letar alltid efter platser att utforska. Eftersom jag nyligen har tillbringat ett par veckor omgiven av vacker natur, landskap och stränder, fokuserar jag denna helg på storstäder.

Följande städer är två favoriter och så här skulle jag välja att tillbringa dagen om jag var där just nu.

Läs mer och se bilder »
Bartender häller Whisky på Irish Coffee

Irish Coffee Day

Den 25 januari är Irish Coffee Day och en utmärkt anledning att njuta av ett glas. Under våra resor runt om i världen har vi smakat på många och dessutom variationer på den. Men den som är mest troget originalet kan ha varit den som vi drack i San Francisco, Kalifornien. Att det var just där kan komma som en överraskning, men det här är berättelsen om hur den uppfanns och hur den ursprungliga Irish Coffee drinken blev noggrant tolkad av två killar i Kalifornien.

Läs mer och se bilder »