Upptäckten av den engelska landsbygden

Vi svenskar åker titt som tätt till London. En av Europas bästa städer, ja till och med en av världens bästa städer enligt somliga. Vi har själva också åkt dit, på senare år mer av en anledning av att några av våra favoritartister uppträder där och vi passar på att ta några dagar i staden och träffa gamla vänner.

I våras blev vi bjudna till ett bröllop i England. Det visade sig att platsen för bröllopet var strax utanför London och vi fick äntligen möjligheten och anledning, som så ofta krävs, att ge oss av utanför Londons gränser.

Den engelska landsbygden är inte helt oväntat vacker. Vi färdades med tåg längst platta landskap, likt Skåne fast utan de gula rapsfältet. Kor strosade på fälten. Vi passerade flera små samhällen och sedan Cambridge studentstad där flera nya lägenheter höll på att byggas. Flera av samhällena växer och avståndet till London känns både avlägset, men också kortare på samma gång.

Ely kännetecknas av den gigantiska katedralen som man ser från håll när tåget närmar sig. Det är en vacker liten stad med cirka 20 000 invånare. Vi checkade in på The Poets House, ett nytt boutique hotell i ett gammalt hus mitt emot katedralen. Det poppar upp en del nya och moderna hotell och restauranger i England som frångår den typiska brittiska stilen och den bilden man har av den med allt vad det innebär.

Innergården till Poets House, Ely

Att checka in en weekend på the Poets är som balsam för själen. Har man tur visar sig vädret från sin bästa sida så man slipper gömma sig under stora paraplyer, men även vid regn kan man ha en trevlig vistelse på Poets. Städer som Ely är en idyllisk plats att stanna upp och andas. Det tar inte lång tid att gå runt i stan, men det gör också att man inte behöver ha bråttom för att hinna med. Promenera längst med typiska charmiga engelska gator och kolla in husen som är tagna från en gammal engelsk tv-serie.

Vackra genuina engelska gator i centrala Ely

Strosa längst med Great Ouse floden som med sina husbåtar för tankarna till Amsterdams kanaler. Uteserveringarna längst med floden erbjuder både mat och dryck med vacker utsikt, eller ta en av bänkarna under träden i besittning.

Great Ouse River, Ely

England är synonymt med afternoon tea, vilket självklart ska intas i sådana här samhällen. I Ely ligger The Peacooks som är ett erkänt prisbelönat tehus ansett som ett av de bästa i England. Det ligger pittoreskt i ett hörn av ett gammalt tegelhus omfamnad i en lummig trädgård med vita staket, vackra rosenbuskar och träd. Det är en god idé på en vacker dag att ta sig tid och njuta av en klassisk afternoon te. Kaféet föreslår några kombinationer och tesorter som passar till, men här finns självklart otaligt många tesorter, scones och kakor att välja bland.

Peacocks Tearoom, Ely

Huvudsyftet för våra dagar på den engelska landsbygden var som nämndes i början ett bröllop. Och detta bröllop ägde rum i ett ännu mindre samhälle beläget cirka 10 minuter från Ely. I Little Downham bor det enbart 2000 personer. Byn består av två gator, men några tvärgator däremellan. Alla i byn känner i stort sätt alla. Att vara på bröllop här är en unik händelse jag är glad att ha fått uppleva. och tacksam över den öppenhet och välkomnande vi fick när vi besökte ett sådant här litet samhälle.

Åter igen för tankarna mig tillbaka till någon engelska tv-serie. Före bröllopet möttes alla gäster upp på byns ena pub, Little Downham Anchor. I stort sätta alla utom själva bruden var där. Det finns två pubar i byn, den andra besökte vi, och många av bröllopsgästerna dagen efter. Man förstår snabbt att det verkligen är på puben alla möts i England. Kyrkan är pittoresk och det gifta prästparet som håller i ceremonin blandar formell katolsk Engelsk gudstjänst med anekdoter från sitt egna liv som gifta. Kvällen blir en trevlig tillställning och många är nyfikna på våra kopplingar till bröllopet och den lilla byn.

20140525-55-The-Plough-Little-Downham

Dagen efter träffas många av gästerna på byns andra pub som ligger i ändan av gatan, the Plough. Vi känner oss redan väl bekanta med flera och förstår det är en härlig gemenskap. Eftersom solen värmde satte vi oss i den lilla trädgården bakom puben.

20140525-56-The-Plough-Little-Downham

Någon nämnde ”once you’ve come here you will never leave”

Vi lämnade samhället för några timmar i London innan vi återvände hem. Men upptäckten av den engelska landsbygden satte stor prägel. Vi kommer utforska den mer framöver. Vi kommer återvända till Ely och Little Downham, främst för att våra numera gifta vänner bor där, men också för en härlig getaway och ett trevligt ställe att stanna till på med bilen om man ska utforska flera delar av den engelska landsbygden.

20140525-57-Ely-View-from-Little-Downham


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *