10 resor till filmens värld

När man reser runt i världen stöter man ibland på platser man känner igen från filmens värld. I städer som Los Angeles och New York, där många storfilmer spelats in, skulle man utan problem kunna spendera flera dagar att besöka sådana platser.

Här följer några av de platser som vi besökt och som kanske även du känner igen från filmer du sett…

10. Flykten från Alcatraz (San Francisco USA)

Kanske världens mest kända fängelse som förekommit i många filmer genom åren. En av de mest kända kanske är just Flykten från Alcatraz (Escape from Alcatraz) från 1979 med Clint Eastwood i huvudrollen. En annan stor film är The Rock från 1996 med Sean Connery och Nicolas Cage.
Alcatraz, San Francisco
Läs reseskildring och se foton »

9. Eat, Love & Pray (Ubud, Bali Indonesien)

Efter en storsäljare i bokform filmatiserades den med Julia Roberts i huvudrollen. Några av filmens trevligaste scener filmades kring risterasserna i Ubud på Bali.
Vackra risfält vid Tukad Ubud, Bali
Läs reseskildring och se foton »
Se en video från Ubud»

8. Sleepless in Seattle (New York USA)

Trots att filmtiteln pekar på den trevliga staden i nordvästa USA är de mest kända scenerna från Empire State Building. Det är här som Tom Hanks och Meg Ryan träffas vid midnatt på alla hjärtans dag, vilket är en referens till den äldre filmen An Affair to Remember med Cary Grant och Deborah Kerr.

Läs reseskildring och se foton från New York »

7. Änglar & Demoner (Rom Italien)

Den andra filmen baserat på en roman av Dan Browns och med Tom Hanks i huvudrollen som Robert Langdon. Nästan hela filmen är som en turistguide över centrala Rom och inkluderar bland annat scener vid Vatikanen, Pantheon, Piazza Navona och Castel Sant Angelo.
Fontana di trevi, Italy
Läs reseskildring och se foton »

6. Thelma & Louise (Grand Canyon USA)

I slutet av filmen är kvinnorna, spelade av Geena Davis och Susan Sarandon, jagade av polisen och i slutscenen står de inringade vid kanten till Grand Canyon i Arizona.
Soluppgång vid Grand Canyon
Läs reseskildring och se foton »

5. Moonraker (Rio de Janeiro, Brasilien)

I denna James Bond klassisker utspelas en dramatisk kamp med Jaws på linbanan upp till Pao De Acúcar, sugarloaf, ett stenkast från Copacabana.

Läs reseskildring och se foton »

4. Batman Begins (Sólheimajökull glaciär Island)

När regissören Christopher Nolan tog sig an att levandegöra Batman, eller Läderlappen som han kallas i Sverige, med Christian Bale i huvudrollen så utspelas en del av filmen i Tibet, men det filmades i själva verket på en glaciär på Island.
Lasse på väg nedför glaciärtungan vid Sólheimajökull, Island
Läs reseskildring och se foton »

3. Notting Hill (London England)

I den romantiska komedin träffas Julia Robert och Hugh Grant i denna stadsdel i London som är känt för sin antik marknad. Hugh Grant driver en bokhandel för reselitteratur vars dörr är målad blå och även om man inte hittar den längre så känns mycket av miljöerna igen.
Gata i Notting Hill, London
Läs reseskildring och se foton »

2. Star Wars (Tikal Guatemala)

I den ursprungliga första filmen, numera fjärde i ordningen, håller rebellerna till i djungeln vid Tikals tempel eller på Yavin 4 som det heter i filmen.
Tikal, Guatemala
Läs reseskildring och se foton »

1. Pretty Woman (Beverly Hills USA)

I filmen plockar Richard Gere upp Julia Robert längs Hollywood Boulevard, passerar Melrose men därefter utspelar sig det mest kring Rodeo Drive i Beverly Hills.

Läs reseskildring och se foton »

Vi har fler tips från resor till filmens värld och återkommer med dessa!

This post is also available in: Engelska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *