Rock of Ages i verkligheten

Musikalen och filmen Rock Of Ages är rolig nostalgitripp tillbaka till slutet av 80-talet. Den baseras på rockmusiken från 80-talet och spinner en historia runt ett par med drömmar om en musikkarriär. Den kvinnliga karaktärens namn Sherrie Christian är skapat från två låtar som även spelas i såväl musikalen som filmen; Oh Sherrie med Steve Perry från Journey och Sister Christian med Night Ranger. Båda dessa låtar har en mer framträdande roll i musikalen och förstnämnda använda bara en mycket kort del av introt i filmen medan Sister Christian blandas med två andra låtar.

Visserligen är historian påhittad, men faktum är att platserna där handlingen utspelas i filmen är betydande riktiga platser från 80 talets rockhistoria, även om de ibland intagit andra namn för filmen.

Sunset Strip

Sunset Boulevard från Havenhurst Drive till Sierra Drive har några av de mest kända rock klubbarna i världen och kallas Sunset Strip. Det är här det mesta av Rock of Ages utspelas.

Bourbon Room är baserad på Whisky A Go Go

Klubben där mycket av handlingen utspelas anspelar så klart på den gamla klubben Whisky A Go Go (Bourbon är namnet på Amerikansk whisky) och Whisky ligger, precis som Bourbon Room gör i filmen, på ett hörn av Sunset strip.

Här startade band som Van Halen, Mötley Crue och Ratt sina karriärer.

Tower Records

En stor klassisk skivbutik som tyvärr inte längre finns kvar. Den låg i en kurva av Sunset strip strax söder om rock klubbarna. Här hölls många skivreleaser för stora världsartister. En av de mer spektakulära tillställningarna var när David Lee Roth hade sin release av skivan Skyscraper. På skivomslaget till Skyscraper, så väl som i videon till låten ”Just like paradise”, är Roth bergklättrare. På taket av Tower Records hade man vid lanseringen av skivan byggt upp ett konstgjort berg, vilket David Lee Roth klättrade på. Låten Just like paradise spelas i början av Rock Of Ages.

Tower Records sålde inte några instrument som de gör i filmen, men hade ett gigantiskt utbud vinyl, CD, DVD etc. Slash i Guns N’ Roses jobbade här en tid innan karriären tog fart. Tyvärr gick Tower Records i konkurs 2006 och numer är denna klassiska skivbutik borta.

Capitol records från hörnet av Hollywood och Vine, Los Angeles

Capitol Records – en Hollywood ikon

Den klassiska runda byggnaden där det välkända skivbolaget Capitol Records huserat genom åren. Byggnaden, som ligger på Vine strax norr om Hollywood Boulevard, har också agerat ikon för Capitol Records.

Capitol Records syns flera gånger i filmen, bland annat i bakgrunden till buss stationen som Sherri anländer på i början av filmen. Helt riktigt låg det förr en Greyhound busstation några kvarter söder om Hollywood Boulevard på Vine, och man kunde faktiskt se Capitol byggnaden i bakgrunden.

The Venus Club är baserad på Seventh Veil

Stippklubben i filmen anspelar sannolikt på den välkända klubben Seventh Veil där bland annat Mötley Crue spelade in videon till låten Girls, girls, girls. Det är för övrigt alldeles i närheten av denna klubb som Hugh Grant blev arresterad med en prostituerad. Seventh Veil ligger dock inte på Sunset Strip, utan en bit längre österut på Sunset Boulevard nära Hollywood Boulevard på 7180 West Sunset Boulevard.

Hollywood skylten med utsikten över staden

Huvudpersonerna Sherrie Christian och Drew Boley återförenas vid den välbekanta skylten i slutet av filmen. Den storslagna utsikten över staden kan man med fördel få från Mulholland Drive i Hollywood Hills. Skylten ligger dock en bit öster ut. Men det är förbjudet att klättra på bokstäverna och för att ta sig dit måste man gå över privat mark vilket på engelska kallas trespassing. Polisen övervakar platsen och kallar via högtalare ner den som försöker ta sig upp.

Årtalet i filmen

Handlingen sägs utspelas 1987 i filmen, men det kanske skulle passa ännu bättre 1989? Lars (en av de som står bakom LimeWave.com) bodde i LA under 1,5 år mellan 1989 och 1990 och mycket i handlingen passar in perfekt under de åren. Dessutom finns det låtar som ingår i musikalen som inte var släppta 1987 som t.ex. Every Rose Has It’s Torn.

Uppsättningen av låtarna skiljer sig något mellan musikalen och filmen. I musikalen används bland annat låten High Enough av Damn Yankees men den låten släpptes inte förrän 1990.

This post is also available in: Engelska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *