Prometheus förser mänskligheten med eld, Rockefeller Center NYC

SoHo, 5th Avenue och Rock musikal

Efter en underbar frukost i SoHo tar vi oss via Little Italy upp till Bryant Park och 5th Avenue. På kvällen nynnar vi med i 80-tals hårdrock i musikalen Rock of Ages innan vi avslutar på Ellen's Stardust Diner.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Eftersom vi kommit hem sent natten innan tog det också en en stund in på förmiddagen innan vi ruskat liv i våra trötta kroppar och tagit oss ur sängen och ut på gatan. 

Frukost på The Cupping Room Café, SoHo New York

Första dagen hade vi kollat in ett ställe för frukost bara ett stenkast från The James.

Entré The Cupping Room Café, SoHo New York

Utanför på gatan uppfattade vi det som litet och trångt, men när vi gick in så öppnade det sig ett mycket större rum.

Solljus vid taket på The Cupping Room Café, SoHo New York

På Cupping Room hade vi hittat ett mysigt ställe och beställde in en utsökt brunch med pannkakor och frukt samt en french toast med granola och yogurt.

Anki häller lönnsirap på våffla, The Cupping Room Café, SoHo New York

Stället var fullt och personalen fyllde varje bord med gigantiska portioner! Det var kanske inte den nyttigaste maten, men mycket god.

Eftersom det var så nära gick vi tillbaka till vårt rum på The James för att byta skor. Vi passade också på att åka upp och kolla in utsikten från taket vid hotellets pool så här på dagtid.

Manhattan Bridge från The James, New York

Den är helt enkel fantastisk! På väg ut vid entrén passerade vi en coola väggen som dekorerats helt med tangenter från tangentbord.

En hel vägg av tangentbords tangenter, The James Hotel in SoHo New York

SoHo till East Village, New York

När vi kom ut på gatan gick vi upp till Broadway via Grand och precis vid korsningen gick vi in på Miz Mooz där Anki hittade ett par skor.

Nu följde vi Grand Street tvärs över Manhattan och stannade till vid Mulberry där vi befann oss mitt i Little Italy. Det var mycket turister i rörelser och det är lite synd att en del av det genuina italienska arvet alltmer ersatts av det turistanpassade. Dessutom tar Chinatown över alltmer. Det betyder inte att det inte är värt ett besök och det fortfarande bra restauranger här, men som vi skulle uppleva senare under resan finns många bra Italienska restauranger bara en kort bit härifrån.

Little Italy, New York

Framme vid Orchard Street försökte vi få tag på Jimmy som är en gitarrmakare på Cobra Guitars, som gör snygga boutique gitarrer och som Lasse haft kontakt med. Men trots han via e-mail sagt han skulle vara på plats. Det fanns inget sätt att nå honom i hans verkstad, det fanns ingen ringklocka utanför, och när Lasse ringde på mobilen svarade ingen. Det var andra gången vi hade försökt få träffa honom och se på hans gitarrer och nu var det tveksamt om vi skulle ha tillfälle att försöka fler gånger.

Vid entrén till Bryant Park, New York

Bryant Park mitt i New York

Vi letade upp närmaste tunnelbanestation som var Grand Street Station och åkte uptown till Bryant Park. Innan vi kom in i parken kom en ung kille fram som var intresserad av foto, Lasse gav några tips som killen tackade för. Inne i parken fanns en stor Bioduk vid fontänen i ena änden och stolar på gräsmattan.

Bryant Park och New York Public Library

På sommarkvällar visar man ibland filmer i parken. Längs ena sidans bland träden som kantar parken ligger the Reading Room som är ett litet publikt bibliotek med tidningar och böcker. Det är förstås New York Bibliotek som ligger i en stor byggnad längs ena sidan av parken som bjuder in allmänheten till att sitta här i parken och läsa. Ett trevligt initiativ och hade vi varit här på ett längre besök hade vi kanske satt oss en stund.

Reading room - Utomhus bibliotek vid Bryant Park, New York

Men vi fortsatte istället och gick över gräsmatten och upp via trappan i bortre änden.

Bank of America Tower från Bryant Park, New York

Trottoaren tog oss förbi New York Public Library och vi kom fram till 5th Avenue. Denna aveny är kanske det mest kända shoppingstråket i det stora äpplet, även om vi föredrar SoHo när det gäller shopping.

NYC Cab, Taxi bil på 5th Avenue

Shopping längs 5th Avenue

När vi gick norrut i riktning mot Central Park passade vi då och då på att kika in i någon butik. Det blev bland annat Guess, Sephora och Aldo. Utanför SunglassHut stod en man och erbjöd sig att putsa våra solglasögon. Inte ofta man kan få någon sådan tjänst utförd utan att känna sig pressad att köpa något, så allt såg ännu klarare ut när vi tackade och gick vidare.

Atlas med himmelen på sina axlar av Lee Lawrie, New York

När vi kom till Saks Fifth Avenue passade vi på att gå in för att se hur denna, en av världens mest kända department store, såg ut på insidan. Vi passerade massor av diskar med parfymer och smink och längst in kom vi fram till hissar. Det var inte första gången vi besökte en sådan här gigantisk affär och bestämde oss därför att åka längst upp till våningen med stor rea på lyxmärkeskläder. Det gick snabbt upp och vi kom ut till rader av klädhängare med massor av kläder. Anki bläddrade bland kläderna men hittade inget som hon riktigt fastnade för. Visserligen var plaggen mycket billiga jämfört med orginal priset, men det var fortfarande en hel del pengar för många av plaggen. Vi blev påminda om vilka tidstjuvar de här affärerna är, om man inte har tur och hittar massor man gillar, och letade upp vägen ner och tog oss ut.

MIchael Kors på 610 Fifth Avenue, La Maison Francaise byggnaden, NYC

Rockefeller Center New York

På andra sidan gatan ligger Rockefeller Center och gick vi över och följde den lilla vägen ner till The Concourse. I Legobutiken hade man gjort en kopia i lego på den gyllene statyn Prometheus, kanske inte den bästa lego konstruktionen man sett, men lite kul. Det som under vintertid är en isrink är nu på sommaren en uteservering. Alla borden är täckta av parasoll, kanske främst mot sol och regn men troligen även för att få lite skydd från blickarna från alla turister som står och hänger runt platsen. Vattenspelet runt Prometheus statyn skiftade sakta färg.

Prometheus förser mänskligheten med eld, Rockefeller Center NYC

Vi gick runt platsen och stannade till vid GE byggnaden och kollade upp på den fina frisen ovanför ingången. Nedanför återfinns orden “Wisdom and Knowledge shall be the stability of thy times”.

Frisen av Lee Lawrie på GE building vid Rockefeller Center, New York

Times Square

Vi gick västerut på 48th Street tills vi nådde Broadway och Times Square. Det var fullt med besökare som det oftast är. Sedan vi var här senast i januari 2010 hade man stängt av vissa gator för biltrafik och byggt en slags läktare där många satt och beundrade platsen.

Gågata under neon vid Times Square, New York

Vi hade funderingar på att köpa biljetter till någon musikal och hade hållt ögonen på några olika alternativ. Men det var söndag och uppenbarligen hade de flesta musikaler stängt denna dag. Vi tog några ord vid TKTS med de rådgivare som står där för att ge tips och råd. En av de få som gick denna kväll var Rock of Ages som vi varit lite nyfikna på. Men det fanns inga biljetter på TKTS, däremot tipsades vi om att det kanske gick att köpa på teatern där den gick.

Mitt på Time Square hade Forever 21 slagit upp en butik och de hade en gigantisk bildskärm som filmade folk nedanför på gatan och som då och då tog snapshops med några  få personer inzoomade.

Disney, Forever 21 och Planet Hollywood, Times Square New York

Vi letade upp Helen Hayes Theatre på 44th Street i Theater District och gick in för att kolla om de hade biljetter. Det fanns riktigt bra platser, vi tvekade något på priset eftersom TKTS många gånger erbjuder dem till hälften. Men efter kort tvekan slog vi till på två biljetter bara några rader från scenen.

Vi hade nu en och en halv timma på oss tills vi skulle vara tillbaka och vi behövde hinna tillbaka till hotellet en sväng. Först övervägde vi om vi skulle hinna äta innan, men vi insåg snart att det skulle bli lite tight. Så vi gick ner till 42 Street subway station och åkte ner till Canal Street och The James. Vi bytte skor och kläder samt lämnade av lite påsar men var snart tillbaka på tunnelbanan. När vi gick av passade vi först på att köpa lite snacks och dricka. Under tiden vi gick några kvarter stoppade vi i oss lite choklad och drack en dricka. Till vår förvåning fick vi inte ta med oss det vi köpt med oss in. De beslagtog vår dricka och snacks, de skrev vårt namn på påsen så vi skulle kunna hämta upp det på vägen ut.

Rock of Ages Musikal på Broadway

Innan vi gick in köpte vi ett program varefter vi tog plats. Musikalen bygger på den snällare hårdrocken och då framför allt från 80-talet då handlingen skulle utspela sig. Innan den började visade man en kort film där David Coverdale från Whitesnake berättade lite och avslutade med att berätta att vi absolut inte fick nynna på någon Def Leppard eftersom de vägrat ge tillstånd att använda deras musik i musikalen. Det var något oklart om det var ett skämt eller inte.

Sedan drog musikalen igång och Lasse blev lite överraskad över att han kände igen gitarristen i bandet, det var Joel Hoekstra som spelar gitarr i Night Ranger och som Lasse snackat med vid Sweden Rock någon månad tidigare.

Lasse och Joel Hoekstra, Gitarrist i Rock of Ages på Sweden Rock 2012

Handlingen bygger på en ung kille och tjej som kommer till Hollywood, han med drömmar om att bli rockstjärna och hon filmstjärna. De hamnar både som anställda på rock klubben The Bourbon Room, vars namn kanske man kan gissa anspelar på Whiskey A Go Go och The Viper Room som båda är välkända klubbar på Sunset Strip i Los Angeles. De blir kära i varandra men en stor rockstjärna, Stacee Jaxx, kommer i vägen för deras kärlek. Dessutom försöker en tysk investerare köpa upp The Bourbon Room för att riva det. Låtarna är det som driver hela handlingen och är som en “Best Of” med 80-tals hårdrock; we’re not going to take it, here I go again, any way you want it, don’t stop believin, final countdown, more than words, high enought ja listan kan göras lång. Bakom oss satt några tjejer som festat på och som hade svårt att inte sjunga med och fylla på med låtar de saknade.

Läs om Rock of Ages i verkligheten

Publiken lämnar Rock of Ages och Helen Hayes Theater, New York

The Colony collectables New York

På väg ut fick vi tillbaka vår påse med snacks och dricka. När vi kom ut regnade det och vi gick snabbt över gatan och ställde oss under ett tak som stack ut över gatan från en annan teater. Klockan närmade sig 11 på kvällen och vi funderade på något alternativ för att äta något. Vi gick norrut på Times Square och fick syn på The Colony, som vi trodde var borta vid det här laget men som faktiskt fanns kvar. The Colony är lite kul då de har massor montrar med lite ovanliga collectables, oanvända biljetter till en konsert med Beatles, signerad skiva med Elvis och massor annat med bl a Madonna, Kiss. I boken “Life” av Keith Richards berättar han hur killarna i Rolling Stones vid första besöket i New York på 60-talet besökte The Colony för att köpa Blues skivor.

The Colony, Music Center New York

Ellen’s Stardust Diner – mat som serveras med underhållning

Två kvarter senare dyker vi in på en gammal favorit Ellen’s Stardust Diner.

Exteriör Ellens Stardust Diner, New York

Eftersom vi var sena visste vi inte om de fortfarande serverade, men vi blev omgående visade till en plats. Ellen’s Stardust Diner är inrett som en klassisk amerikansk diner med två våningar och personalen turas om att underhålla med olika låtar.

Anki på Ellens Stardust Diner, New York

Förr om åren var det främst 60-tals låtar som kanske var mer tidsenliga med inredning och stil, men nu var en av den första låten vi hörde Paradise av Coldplay. Vi frågade om vår tidigare favorit, en alkoholhaltig milkshake med Chamboard och jordgubbar, men den försvann när de bytte ut bartender för många år sedan.

Adult Milkshake på Ellens Stardust Diner, New York

De har fortfarande dessa sk Adult Shakes, men inte just den vi tyckte så mycket om. Vi valde ändå att testa två, Lasse en med Choklad smak och Anki en med mint. På tallriken som kom in låg deras Bopper Burgers och Curly fries.

Hamburgare och Curly Fries på Ellens Stardust Diner, New York

Det var tydligt att man höll på att plocka ihop och när chefen lät ett stort sällskap in långt efter oss var det tydligt att de anställda inte var helt nöjda. Det är fortfarande ett trevligt besök, även om vi tycker lite av ställets gamla charm försvunnit.

När vi betalade och lämnade restaurangen så regnade det. Vi valde att ta den korta vägen över gatan och ner i närmaste tunnelbanestation. Vi åkte söderut och tillbaka till vårt mysiga rum på The James hotell i SoHo.

 

Relaterade Sidor

D’Angelico gitarrer på Rudys Music i SoHo New York

Gitarrbutiker i New York City

På 48:e gatan bara några kvarter norr om Times Square ligger flera musikaffärer, bl a Rudys och Mannys Music som numer ägs av kedjan Sam Ash. Men för den som är intresserad av gitarrer finns flera fina butiker runt om i New York med såväl fina vintage gitarrer som splitter nya. I Soho hittar man Rudys Soho, Umanov Guitars längs Bleeker i West Village och Ludlow Guitars i East Village är bara några bra alternativ.

Läs mer och se bilder »
Rudys Music i SoHo, New York City

Rudy’s Music SoHo

En riktig gitarrboutique, en av de finaste vi besökt, med massor av fina gitarrer av de mest kända tillverkarna; Gibson, Fender, Rickenbacker, Gretsch, PRS, Martin. Dessutom något av ett museum, med många fina D’Angelico och D’Aquisto, gitarrernas Stradivarius.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar

Philip Seymour Hoffman vid Times Square, New York

RIP Philip Seymour Hoffman

Det var helt packat med besökare på Times Square och vi gick in i ett gathörn för att komma undan från trängseln. Plötsligt står han där, bara några meter från oss, den senaste vinnaren av Oscar för bästa manliga huvudroll, Philip Seymour Hoffman.

Läs mer och se bilder »
Capitol records från hörnet av Hollywood och Vine, Los Angeles

Rock of Ages i verkligheten

Musikalen och filmen Rock Of Ages är rolig nostalgitripp tillbaka till slutet av 80-talet. Den baseras på rockmusiken från 80-talet och spinner en historia runt ett par med drömmar om en musikkarriär. Visserligen är historian påhittad, men faktum är att platserna där handlingen utspelas i filmen är betydande riktiga platser från 80 talets rockhistoria, även om de ibland intagit andra namn för filmen.

Läs mer och se bilder »