Första besöket i Toronto

Resdagar innebär ibland väldigt tidiga morgnar och så även denna. Klockan ringde innan klockan slagit fem. En halvtimma senare satt vi i taxin och ytterligare 20 minuter senare gick vi in på Landvetter flygplats.

Flygresa från Göteborg till Toronto

Vi hade checkat in online och både att lämnade in bagaget och ta oss igenom säkerhetskontroller gick mycket smidigt trots att det var mycket folk. SAS tog oss till Frankfurt där vi hade en timmas väntan under vilken vi passade på att strosa omkring i taxfree butiker innan det var dags att gå till gaten för att stiga på Air Canadas flight till Toronto.

Vid gaten frågade vi om möjlighet att byta plats och fick snabbt och smidigt betydligt bättre platser vid nödutgången vilket gav oss fantastiskt benutrymme.

Air Canada gav oss fantastisk bra intryck. När vi blev serverade middag blev vi något förvånade över att få en specialmiddag baserad på frukt. Något måste hänt vid bokningen, men det var mycket gott så det gjorde oss ingenting. Vi såg filmen Identity Theft, även om det var lite svårt att höra då ljudet var lite lågt eller om det var hörlurarna som kanske hade lite mer att önska.

Anki på Air Canada Flight till Toronto

Efter filmen somnade vi till. Efter några timmar valde vi att kolla på lite komedisåpor bl a Suburbatory och Big Bang Theory. När vi närmade oss Toronto fick vi fylla i en immigration form och blev serverad ett snacks i form av en wrap, egentligen skulle vi få frukt men valde vid denna tid att gå på ordinarie servering.

Air Canada Flight till Toronto Kanada

Under landningen snackade vi med en trevlig flygvärdinna mitt emot oss som tipsade om att taxi till centrum var väldigt dyrt och vi kunde istället ta antingen Go bussarna eller buss 198.

Passkontrollen och immigrationen gick väldigt snabbt och smidigt. Däremot fick vi vänta en stund på våra väskor som skulle komma på rullband nummer 6. Men när väskorna väl kom gick vi ut i ankomsthallen och följde skyltarna till publika bussar. Skyltarna ledde oss ner en våning och när vi kom ut kunde vi utmed trottoaren se bussbolagens skyltar. Där fanns Go som flygvärdinnan tipsat oss om, men precis framför ögonen rullade 198an fram. Vi dubbel kollade med en pilot och flygvärdinna som stod i den annalkande kön och de bekräftade denna kunde ta oss till centrala Toronto.

Vi hoppade glatt på men hade ingen växel till de 3 dollar per person som resan skulle kosta. Lös det när ni hoppar av sa busschauffören, och vi tog två lediga platser. Efter ca 15 minuter stannade bussen vid en tågstation och alla hopade av.Här skulle man byta till tåg. Piloten vinkade åt oss att följa efter honom och vi gick in och nerför rulltrappan där ett tåg stod och väntade. Alla hoppade in tåget började rulla. Den trevliga piloten visade oss på en skylt över tågstationerna att vi skulle gå av vid Bloor-Younge stationen och där byta till ett tåg söderut och gå av vid King Street.
Tågresan gick snabbt och smidigt. Likaså tågbytet. När vi gick av vid King visste vi att vi skulle komma upp på samma gata som hotellet., och när vi kom upp från tågstationen och ut på gatan så såg vi entrén till vårt hotell precis över gatan. Närmre kund det inte bli.

Anki framme på King Street i Toronto, Kanada

Incheckning på One King West Hotel & Residence

Receptionsdisken i sig var ganska liten men rummet och hade även bar och servering i ena halvan av entrén. Vid receptionen blev vi väl bemötta och hade snart nyckel till rum 3302 i våra händer. Vi tog hissen upp 33 våningar och öppnade dörren. Rummet är välplanerat. Direkt när man kommer in i den lilla hallen möts man av en liten kokvrå, och här finns till och med en tvättmaskin vilket inte tillhör vanligheterna på hotellrum. Ett steg till vänster kommer man in i själva sovrummet som består av queen size säng och möbler i mörk trä. På en möbel framför sängen står en tv. Här finns även en garderob. I hörnan av rummet står ett arbetsbord och när man drar isär gardinerna får man i denna vinkelrum en fin utsikt över Toronto stad.

Klockan var runt 14 och vi gav oss direkt ut för att se oss om. Portiern gav oss en karta och utan att egentligen ha någon direkt plan gav vi oss ut till fots. Tiden kändes rätt för något att äta. Toronto tid var det eftermiddag och svensk tid var det dags förmiddag. Några droppar kom från den gråa himmeln men vi hade lämnat paraplyer på rummet och hoppades det var något tillfälliga droppar.

Lunch på Fran’s restaurant

Några kvarter ner kom längst Yonge Street svängde vi av på Front Street.Här låg några serveringar som såg trevliga ut. Frans såg ut att vara diner stuk och vi gick in och kollade in menyn. Temperaturen ute var skön och vi tog ett bord utomhus. Högt ovanför oss fanns faktiskt en bit tak som skulle skydda oss om det kom regn.

Anki på Frans Restaurant, Toronto

En trevlig servitör kom direkt fram och serverade vatten och vi frågade lite om de vita vinerna var lokala. För att vara på säkra sidan kom han in med flaskan och visade oss, och vi beställde två glas. Servitören förstod att vi precis anlänt till stan, hälsade oss välkomna till Toronto och sa att här kan vi vänta oss alla typer av väder. Det gäller att ha koll på väderappen på telefonerna för det skiftar snabbt. Lasse föll för en All-Canadian Burger och Anki valde en Franwich; Grilled Chicken & Avocado Club. Maten kom snabbt in och satt väldigt gott nu. Gott var även vinet som gled fint över tungan. Då och då under vår lunch sprack solen upp genom den annars ganska grå himmeln.

Franwich Grilled Chicken & Avocado Club, Frans Restaurant Toronto

Lasse reagerade över att både höra Kanadas stolthet Rush och Kim Mitchell på den kommersiella radiostation som spelades i bakgrunden, kändes helt rätt. Vi kollade in kartan vi fått på hotellet och såg de uppritade områdena för shopping, nöjesliv, stråket vid vattnet etc. Givetvis ganska generaliserat men lätt sätt att greppa stan. Området vi befann oss på hade uppenbart ett gäng restauranger men ligger inte i restaurang och nöjesområdet.

Toronto karta

En första promenad runt i centrala Toronto

Vi lämnade mätta och belåtna och svängde av vänster för att strosa utmed gatan vi befann oss på. Jetlagen gjorde sig påmind och det gällare att hålla igång för att inte bli för seg. Solens strålar värmde när den kikade igenom molnen. Vi passerade en park och flera andra serveringar. Precis som i New York har man i Toronto en flatiron building, Gooderham Building i den gamla stadsdelen, även om den i Toronto är lite mindre.

Gooderham Building, Flatiron byggnad i Toronto

Front Street, gatan vi strosade på, var trevlig och hade diverse butiker men mest serveringar och kaféer. Vi gick upp en bit och när vi vände oss om kunde vi faktiskt se det välkända CN Tower bortom några andra byggnader. Det var nästan lite märkligt att en så hög byggnad som är stans landmärke allt som oftast inte syntes när man gick omkring bland gatorna nere mellan de höga skyskraporna. Det kändes som flera av skyskraporna var hyfsat nya och flera höll även på att byggas, bland annat en som såg ut att bli väldig cool i glas som välde ut för att sedan åter smalna av som i formen kunde påminna lite om arkitekturen från Burj Al Arab i Dubai.

Gatuvy Front Street i de gamla stadsdelarna av Toronto

En bit upp på gatan vände vi för att gå tillbaka och ner mot vattnet. Båda kände behov av koffein och vi gick inom Second Cup och beställde varsin dubbel espresso som vi tog med oss ut och gick vidare. Vi svängde ner och tog en väg om the Esplanade. Här passerade vi några pubar och även the Spagetti Factory som vi ätit på för många år sedan i Los Angeles som vi faktiskt inte trodde fanns längre, men uppenbarligen finns den fortfarande kvar då vi kände igen loggan.

När vi höll på att passera en gata för att ta oss ner mot vattnetbrynet kom det några droppar som snabbt blev fler. Det var ett rejält regnmoln som passerade oss, men vi hann lämpligt nog fram till en trottoar under tak vid Queens Quay West och passade på att sätta oss på några trappsteg intill huset och vila några minuter under tiden regnmolnet passerade. Snabbt lyste solen åter men luften var så klart fuktig. Servitören från restaurangen hade verkligen rätt om att vädret skiftade snabbt.

Färjan till Toronto islands

Vi gick ner till vattnet och möttes av en stor mängd människor som precis gått av båten som verkade köra i skytteltrafik mellan land och Toronto öarna som ligger utanför men syns avstånd. Ute på en träbelagd strandpromenaden kunde vi se och höra några mindre plan som körde in över vattnet för att gå ner på landningsbanan en bit bort. Det var lite regn i luften och vi begav oss åter in mot stan.

En promenadväg längs Torontos vattenbryn

I höjd med Waterpark promenade galleria sken solen och värmde rejält. Över gatan ligger stora Air Canada Center och här fanns även en skylt till det Kanadensiska ölmärket Molsons bryggeri. Vi tog en sväng runt huset för att se om Molsom hade någon servering men det verkade enbart vara ett bryggeri som man säkert kan göra guidade turer på.

När vi passerade någon slags knutpunkt för tåg och bussar möttes vi av en gigantisk ström av stressande människor, på väg hem från jobbet gissade vi.

Folk på väg till tåg och buss, Toronto Front street

Den sena eftermiddagssolen kikade fram genom molnen och speglade sig vackert i skyskraporna vid Front Street innan den försvann in i molnen igen.

Moln och sol speglas i Skyskrapor, Toronto Kanada

Vi strosade vidare genom gatorna och gick i riktning mot CN Tower utan egentlig mening eller mål. Plötsllgt stack det upp mellan husen och bakom det låg en vacker blå himmel.

CN Tower kikar fram mellan byggnaderna, Toronto

Vi gick över gatan och bort mot det. Nu kunde vi se folk som var där uppe, och även folk i orange kläder som gick Edgewalk för att få lite extra äventyr och känna hur det känns att vara så långt ut som möjligt från tornet och fastspända i kedjor luta sig ut och nästan hänga i luften från tornet.

CN Tower, Toronto Kanada

Tanken att åka upp slog oss men vi var lite för sega efter resan att gå in på sådan sightseeing redan nu. Vi nöjde oss med att strosa omkring i solen nedanför och blicka upp mot det höga tornet.

Anki i solen nedanför CN Tower, Toronto Kanada

Solens värmde när den nu hade hittat fram och under promenaden längs John Street satte törsten satte in, eftersom vi inte druckit något på flera timmar. I ett gatuhörn köpte vi en kall Pepsi och strosade vidare längs King Street. Nu var vi inne i nöjesområdet området med många flera restauranger och barer att välja på. Alltifrån italienskt och franskt till indiskt. Flera uteserveringar hade redan många besökare så här sen eftermiddag.

King Street Entertainment District Toronto Kanada

Vi tog åter riktning mot vårt hotell, österut på King Street, för att gå upp och om byta skor och vila fötterna en kort stund och passerade Roy Thomson Hall på vår väg.

Roy Thomson Hall och skyskrapor, Toronto

Det hade blivit sammanlagt en mils promenad under dryga 3 timmars strosande. Anki slumrade till och Lasse kollade lite tv.

Dubbelrum på One King West Hotel i Toronto

Drinkar bland skyskraporna på Earls Kitchen & Bar

Det hade varit lätt att inte ge sig ut något mer, men både för att komma i rätt tid och för att uppleva Toronto på kvällen bet vi ihop och gjorde oss snabbt i ordning för en kort sväng på stan.

Utsikt från vårt rum på One King West Hotel i Toronto

Utan något direkt mål gick vi en bit längs King Street och fick syn på Earls Kitchen & Bar som såg inbjudande ut.

Earls Kitchen & Bar, King Street Toronto

Efter en långsmala fint upplysta entrén möttes vi av en tjej som sa att det kanske kunde vara svårt att få bord men hittade vi något inne i loungen eller på uteserveringen var det bar att slå sig ner.

Ingång till Earls Kitchen & Bar, King Street Toronto

Inne såg visserligen trevligt ut också, men det var fullt och vi föredrog egentligen att sitta ute när det var så varm och skön kväll. Vi passerade restaurangdelen och gick ut genom dörrarna till den charmiga innergården. Turen var med oss och vi såg ett sällskap precis lämna ett bord. Vi hoppade in på de mjuka madrasserna i soffhörnan. Det här var ett högt bord med soffa utmed väggen. Utmed ena sidan fanns lägre bord och soffor och i mitten bord och stolar.

Mysiga Earls Kitchen & Bar, Toronto

Det var en fantastisk miljö och en skön och varm kväll. Vi beställde in vatten under tiden vi spanade in drinkmenyn. Vi hade även fått in meny för mat, men vi lutade mer åt tilltugg och beställde in french fries med aioli. Söndagar till tisdagar har de specialer drinkar och dagens drink var frozen bellini och det lät som ett självklart val för oss båda denna kväll.

Fries på Earls Kitchen & Bar, Toronto

Drinkarna kom in och de var inte bara goda utan även läckra att se på. Det var perfekt inramning att sitta här med en god drink på en lummig innergård med mysig belysning och blicka upp mot skyskraporna runt om en.

Bland skyskrapor på Earls Kitchen & Bar, Toronto

Personalen var super trevlig och uppfattningen vi fått om kanadensare stämde än så länge helt överens med bilden vi haft innan vi kom hit. Trevliga, vänliga och glada. Några bord blev lediga men fylldes även på snabbt. Vi satt väldigt bra under bar himmel och njöt av den sköna kvällen. Det blev en drink till och även om vi kollade in menyn för andra goda alternativ som de såg ut att ha, bestämde vi oss båda för att ta en likadan på nytt. Det var som en god kombination av sorbet och drink.

Frozen Bellini på Earls Kitchen & Bar, Toronto

Under promenaden tillbaka till hotellet kände man verkligen av tröttheten och det långa dygnet resdagen inneburit. Det var fanatiskt skönt att krypa ner under lakanen för en skön natts sömn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *