Byggnad i korsningen Broadway och Broome i SoHo, New York

SoHo, Greenwich Village och TriBeCa

För första gången får vi uppleva New York mitt i sommaren! Vi bestämmer oss för att strosa runt i SoHo och Greenwich Village under dagen för att insupa atomsfär utan att ha något specifikt mål. Dagen avrundas med utsökt mat i mysig miljö på Tribeca Grill.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Vi vaknade i vårt sköna rum i staden som är så lätt att älska. Även om vi fortfarande var trötta på grund av föregående resdag då vi lagt oss sent, var vi uppe tidigt. Den härliga duschen var uttrustad med en stor spridare och schampoo och bodywash som luktade lite så där extra lyxigt och gott. Det skulle bli en varm dag i New York och vi valde kläder som skulle fungera bra i värmen.

West Broadway skylt, SoHo New York

Frukost på Sanctuary T i Soho

När vi kom ut på gatan utanför hotell entrén, Grand Street i SoHo, hann vi inte gå längre än ett kvarter innan vi hittade det fina och mysiga Sanctuary T restaurant. Restaurangens vägg ut mot West Broadway var öppen och borden längs med sidan såg mysiga ut, uteservering fast inte på gatan.

Sanctuary T Restaurant, West Broadway New York

Dessa bord var tyvärr upptagna, men det spelade oss ingen roll och vi fick ett trevligt bord därinne. På menyn fanns både små enkla frukostalternativ och alternativ som var stora måltider i sig själva.

Sanctuary T Restaurant, Soho New York

Vi valde att ta lite av båda och beställde in bagels och en fruktsallad med yogurt och granola.

Yoghurt med frukt och Granola, Sanctuary T Restaurant, Soho New York

Stället har en specialité när det gäller fruktjuicer, det var fredag och dagens juice var namngiven TGIF och innehöll färsk pressad ananas, Granny Smith äpplen, mint och lime. Vi passade på att testa en av dessa goda juicer som vi drack ihop med en espresso.

Färskpressad Juice, Sanctuary T Restaurant, Soho New York

Shopping längs Broadway i Soho

Trots att vi befann oss bara några få kvarter från shoppingstråket i SoHo var det mycket lugnt i denna fina del av stan. När vi ätit upp konstaterade vi att det fanns goda chanser vi skulle komma tillbaka till denna trevliga restaurang.

Ute på gatan gick vi något kvarter eller två norrut för att se vad som mer låg i området innan vi svängde av österut på Broome Street. Det här är kvarter som verkligen är sinnesbilden av det “gamla New York”, gatorna kantas av tegelhus med järnbalkonger med de där stegarna längs husfasaden som man sett i så många filmer och TV-serier.

Balkong och brandstege i SoHo, New York

När vi kom fram till Broadway var vi framme vid SoHo shoppingmekka som går som en pulsåder genom Greenwich Village ner till Canal Street. Här kantas gatorna av butiker och vi valde att gå in på Bebe, som Anki ofta handlat på tidigare när vi varit i USA. Efter vi kollat runt provade Anki några plagg. På Lasses fråga om vad som gällde för Sales Tax, det vill säga moms, berättade expiditen att plagg under 100 dollar inte fick något påslag alls. Men för övrigt är sales tax i New York cirka 8,9% för tillfället.

Korsningen Broadway och Broome i SoHo, New York

Fina gitarrer på Rudy’s Guitars i Soho

Vi gick ut och insåg det var samma tvärgata som en av de gitarraffär som Lasse ville besöka. Inte nog med att det var på samma gata, vi hade lyckats passera den längs Broome på väg till Broadway.

Entré till Rudys Music i SoHo, New York City

Rudy’s Guitars i Soho är sannolikt den finaste musikaffär vi någonsin besökt, den var inredd för att ge en riktigt lyxig boutique känsla. Vi gick igenom butiken och upp för en gammal grönblå järntrappa till ett lags loft.

Rudys Music, boutique gitarr affär i SoHo, New York City

Här hittade vi det som antagligen är den mest värdefulla samling gitarrer som vi sett i en butik. Inte bara en utan ett stort antal av vad som av många anses vara världens finast handgjorda gitarrer, tillverkade i närheten av John D’Angelico och Jimmy D’Aquisto.

D’Angelico gitarrer på Rudys Music i SoHo New York

Gordon French som är butiksansvarig dök upp och snart berättade han massor om dessa två storheter bland världens gitarrmakare, som han brann för att sprida kunskap om. Han ansåg de var gitarrernas motsvarighet till Stradivarius. De hade varit delaktiga i en fin utställning med gitarrer av D’Angelico  och D’Aquisto, samt en tredje gitarrmakare vid namn Monteleone, på Metropolitan Museum of Arts för något år sedan. Han sken upp när han fick berätta att han vid tillfället fått provspelat “The D’Angelico Teardrop”, en unik gitarr som anses vara den mest värdefulla gitarren i världen bland samlare. Rudy’s har aktivt arbetat för att lyfta fram dessa gitarrmakare och producerat en tjock coffeetable bok fylld med bilder på dessa unika instrument. Det var lika mycket ett besök på ett museum som i en butik och vi blev kvar en lång stund. Även om det fanns massor av andra fina instrument kom de kanske lite i skymundan och vi kikade lite på vår väg ut.

Byggnad i korsningen Broadway och Broome i SoHo, New York

Shopping från Soho till Noho

Ute på gatan igen gick vi nu uppåt på Broadway. Vi hade bestämt att vi bara skulle ströva runt och insupa atmosfär, vi hade ingen plan eller något mål vi var på väg mot. Då och då stack vi in i någon butik för att skumma igenom utbudet. Längs gatan stannade vi bland annat till på Necessary Clothing, Guess, Victoria Secret, Aldo och American outfitters och vi fick med oss några plagg och  skor. Vid korsningen Broadway och Houston Street lämnade vi SoHo (South of Houston) bakom oss och fortsatte norrut i NoHo. Vi gick in på Crate & Barrel i hörnet av korsningen och kollade först på lite på glas, koppar och annat dylikt på nedervåningen. På andra våningen gjorde vi en kort runda för att se utbudet av möbler. Vi har köpt bland annat julgranskulor och en fin karaff i just denna butik vid tidigare resor, men idag blev det inget inköp.

I NoHo kändes inte utbudet fullt lika intressant och när vi kom fram till 4th Street tog vi istället en avstickare in i East Village. Lasse hade haft kontakt med en lokal gitarrmakare i New York och vi letade oss fram till adressen från webbplatsen på 3rd Street. Men när vi kom fram kunde vi inte få tag på Jimmy på Cobra Guitars, tydligen hade de flyttat men glömt meddela det vid e-mail conversationen. Vi gick runt ett kvarter och gick tillbaka på 4th Street för att kika in på Rivington Guitars. Den lilla butiken kändes gammal och lite sliten men hade en del fina gitarrer. Men ingen av dem var riktigt vad Lasse var intresserad av för stunden och snack gick vi vidare.

Bleeker och MacDougal Street korsningen i Greenwich Village

Lunch på Ciao på Bleeker i the Village

När vi var tillbaka på 4th Street och Broadway kände vi det var dags för lite sen lunch och kanske ett glas med något gott. Vi tog oss västerut på 3rd Street tills vi nådde MacDougal svängde vi söderut och passerade massor av restauranger och barer. Detta område är mycket livligt på kvällarna men lite lugnare så här på dagen. När vi kom fram till korsningen Bleeker kunde vi ta ett bord på uteserveringen till Ciao.

Ciao Restaurang och vinbar i Greenwich Village New York

Denna gula servering ligger i hörnet av de två gatorna som är hetast i New Yorks nöjesliv. Vi beställde in vitt vin under tiden vi bestämde vad vi skulle välja på menyn. Anki valde en Insalata Dolce, en sallad med gorgonzola, avocado, rostade päron och mandlar i mandarin dressing. Lasse valde en Spaghetti Della Nonna, en pasta med köttbullar.

Pasta med köttbullar på Ciao, Greenwich Village New York

Maten var god men det bästa var att sitta här i solen, sippandes på ett glas kallt vitt vin, mitt i en stad som vi verkligen älskar.

Vitt vin på Ciao, Greenwich Village New York

När vi lämnade restaurangen passerade vi The Market NYC och passade på att gå in. Det var en slags inomhus marknad med lokala designers som erbjöd främst kläder och smycken, något vi ofta varit på i London men kändes lite ovanligare här.

The Market NYC, inomhusmarknad för designers vid Bleeker Street New York

Anki hittade en snygg ring som hon fastnade för. Vi gick längs Bleeker upp till Broadway och när vi kom ner till Houston såg vi att man nu målat om den välkända DKNY väggen som nu istället målats om för märket Hollister, ett märke från Kalifornien. Man förstår det handlar om marknadsföring, men lite synd att den tidigare väggmålningen med så tydlig New York koppling var borta.

Hollister Wall, Houston and Broadway, SoHo New York

På anda sidan gatan gick vi in på Duane Reader för lite dricka. Det var varmt i staden och vi behövde hela tiden dricka för vätskebalansens skull. Vi gick söderut på Broadway men nu på andra sidan, jämfört med tidigare. Vi stannade till vid några butiker, bland annat Armani Exchange där ofta Lasse handlat en hel del men det blev inga fler inköp denna dag.

Grand Street 43-45 i SoHo, New York

Middag på DeNiros Tribeca Grill

Tillbaka på vårt hotellrum på The James klädde vi om för kvällen och sökte lite olika restaurang alternativ. Det finns gott om trevliga restauranger i denna del av Manhattan och vi kollade på om det fanns något bra alternativ på gång avstånd.

Hotellet ligger i sydvästra SoHo på gränsen till ett område som kallas TriBeCa. Området är inte lika välkänt som många andra på Manhattan men skådespelaren Robert DeNiro har kämpat för att marknadsföra det på olika vis. Bland annat har DeNiro varit aktiv i att grunda TriBeCa Film Festival och är också delägare i restaurangen Tribeca Grill.

Exteriör till Tribeca Grill, New York

Vi gick söderut några kvarter från hotellet och svängde österut tills vi nådde Greenwich Street, en promenad som bara tog en kvart, och där på hörnet låg Tribeca Grill. Vi gick in och fick välja om vi ville sitta inne eller ute, det var en varm skön kväll men det var så mysigt inne så vi valde det.

Tribeca Grill i TriBeCa området av södra Manhattan, New York

Vi bad om varsitt glas rött vin och frågade vad servitören rekommenderade varpå  han strax kom tillbaka med ett glas med en liten skvätt vi fick prova. Det var gott och när vi accepterade kom han tillbaka med ett fullt glas var. Till middag valde vi båda den grillade Oxfilen som serverades med potatismos med vitlök, spenat och knapriga lökringar.

Anki på Tribeca Grill i New York City

Anki hörde att man nämnde Alec Baldwin och även om vi inte såg honom så är det inte ovanligt med kändisar på denna restaurang. Vid toaletterna i källarplan hänger ett antal affischer från några av Robert DeNiros mest kända filmer, bland annat Taxi driver, som DeNiro signerat.

Taxidriver affisch signerad av Robert DeNiro på Tribeca Grill, New York City

Middagen var mättsam och god, för en gång skull hade vi inget utrymme kvar för dessert.

Tribeca Grill trevlig restaurang i TriBeCa, New York

När vi betalat och tackat för oss gick vi ut i den undersköna sommarkvällen. Innan vi gick tillbaka passade vi på att ta en liten promenad längs Greenwich Street och kollade in en mängd trevliga restauranger och pubar. Det här är ett område vi absolut kan tänka oss att återvända under resan.

Kväll längs Greenwich Street, Tribeca New York

Klockan var efter midnatt när vi sakta strosade tillbaka till The James.

Relaterade Sidor

D’Angelico gitarrer på Rudys Music i SoHo New York

Gitarrbutiker i New York City

På 48:e gatan bara några kvarter norr om Times Square ligger flera musikaffärer, bl a Rudys och Mannys Music som numer ägs av kedjan Sam Ash. Men för den som är intresserad av gitarrer finns flera fina butiker runt om i New York med såväl fina vintage gitarrer som splitter nya. I Soho hittar man Rudys Soho, Umanov Guitars längs Bleeker i West Village och Ludlow Guitars i East Village är bara några bra alternativ.

Läs mer och se bilder »
Rudys Music i SoHo, New York City

Rudy’s Music SoHo

En riktig gitarrboutique, en av de finaste vi besökt, med massor av fina gitarrer av de mest kända tillverkarna; Gibson, Fender, Rickenbacker, Gretsch, PRS, Martin. Dessutom något av ett museum, med många fina D’Angelico och D’Aquisto, gitarrernas Stradivarius.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar