Upptäcksfärd Uiha, Söderhavet

Vi vaknade mycket trötta av klockan vid 8 på morgonen. Utav någon för oss outgrundlig anledning hade kyrkklockorna slagit med jämna mellanrum hela natten… 02.45, 05.15, 05.45 var tider som vi noterade kyrkklockorna. Samtidigt som kyrkklockorna slog började hundar och andra djur i byn att yla, kackla och föra alla möjliga oväsen under en stund efter varje tillfälle.
När vi gnuggade sömnen ur ögonen var det fint väder men det började snart blåsa.

Vi åt frukost, likt dagen tidigare bestod den av mackor med stekt ägg och mackor med jordnötssmör samt kaffe.

Vädret mulnade på vilket bidrog till att vi gick tillbaka in i vår fale där vi slappade, skrev dagbok och sov några timmar under tiden ett regnväder drog förbi. Eftersom vi var lite trötta på grund av den störda sömnen och vädret ändå inte var något bra, var det skönt att återhämta sig.

En stund in på eftermiddagen blev vädret sakta bättre. Vi gick en promenad norrut via den lilla grusade byvägen till den andra byn på ön Uiha.

Uiha by, Ha'apai gruppen, Tonga

Vi fortsatte sedan vår promenad till den mest norra punkten nära ön Tatafa. Vi stannade en stund, såg oss omkring och satte oss i strandkanten på en nedfallen palm som låg på stranden.

Strand på norra Uiha och lilla ön Tatafa alldeles bortom

När vi promenerade hemåt utmed stranden var himmeln nu helt klar.

Kyrkogården på ön Uiha i Tonga

Varma och trötta efter promenaden kom vi tillbaka till vår Fale och klockan hade blivit kring halv sex.

Det var två timmar till middagen och vi tog det lugnt i vår Fale. Vi skrev lite engelsk dagbok till Limewave och läste på inför kommande resmål.

Det blev dags för middag strax innan åtta. Kvällens måltid bestod av glasnudelröra samt stekta breadfruits.

Vår vän ”capetain”, killen som gjorde oss sällskap härom kvällen tidigare i dagboken kallad Rugby-killen (på grund av en amerikansk ”Rugby-tröja”) dök upp, svettig efter att klättrat uppför palmerna i värmen. Precis som han lovat hade han nämligen klättrat uppför någon av Kokospalmerna i närheten och tagit ned två kokosnötter till oss. Han öppnade dem med en machete och sträckte fram dem till oss.

Lars dricker kokosnötsmjölk direkt ur en nöt som precis plockats ner

Färsk kokosnötsmjölk direkt ur nöten är minst sagt lite speciellt. Det smakar inte så mycket mjölk men mycket kokos och är lite ”saftigt”. En nöt innehöll ganska mycket och det var verkligen jättegott!

Vi tackade Capetain och pratade en stund innan vi gav oss för denna dag.

Hela natten var det ordentligt regnigt och blåsigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *