Från Tonga till Fiji

Lars gick upp vid 07.30. Ute i receptionen var portieren vi hade avtalat pris med kvällen innan fortfarande igång och verkade nöjd över vår överenskommelse. Han hade bett oss att vi skulle göra upp vid denna tid på morgonen, men vi behövde inte checka ut ännu. Vi betalade halva priset för rummet (47R$) och gick sedan tillbaka och kröp ner i sängen. Vi sov en timma till och gick sedan upp, duschade och packade ihop våra prylar i våra små ryggsäckar som vi haft under tiden på Tonga.

Hotel Nukualofa
Anki utanför ”Hotel Nukualofa”.

Vi gick gatan ner och ett kvarter ytterligare och satte oss på Friends Cafe för att äta frukost; rostat bröd, apelsinjuice och det goda kaffet som serveras här.

'Friends Cafe i Nukalofa, Tonga

Dagen innan hade vi skaffat några vykort som vi passade på att skriva under tiden vi drack upp kaffet. Mätta och nöjda gick vi över gatan och postade vykorten på postkontoret.

'Trevlig personal på Friends Cafe i Nukalofa, Tonga

Den trevliga personalen på Friends Café poserade gärna och blev extra glada när vi sa att de serverade det bästa kaffet vi druckit på mycket länge

Vi gick vidare till Tonga Visitor Center där vi hämtade upp våra väskor vi låtit stå där. Efter en kort stund dök taxin upp som skulle hämta oss.

Det tog inte så lång tid att åka till Fu’uamotu Tongatapus, Tongas flygplats. Vi betalade 25R$ i flygplatsskatt per person. När vi checkade in fick vi väga väskorna tillsammans med oss själva på en stor våg. Något annorlunda sätt att checka in!

Typiskt utseende för en man på Tonga
Så här ser en typisk man på Tonga ut.

Det fanns gott om personer på flygplatsen som stoltserade med sina ”höftmattor”. Eftersom vi inte hade lyckats få ett enda kort på en man med höftmatta under vår tid på Tonga gick Anki fram till en grupp män och frågade om någon ville posera för oss. De kallade dit en annan man som kanske något motvilligt ställde upp. Vi blev i alla fall ganska nöjda att få kort på en typisk Tonga-man.

Vi hade några få vykort kvar som vi skrev och postade. Man hade tidigare tipsat oss om svårigheten att växlar Tonga pengar utanför landet, så vi passade på att växla de kontanter vi hade kvar till US dollar.

Efter en kort stund var det dags att gå på ”Island of Gau”, namnet på det air pacific flygplan som vi nu skulle flyga med till Nadi på Fiji.

Flygresa mellan Tonga och Fiji
Utsikt från planet mellan Tonga och Fiji

Flygresan gick bra och efter bara 1 timma och 20 minuter landade vi. När vi kom av flyget möttes vi den norska tjejen från Natile tours som hjälpt oss med att fixa vår resa till Yazawa-gruppen och samordningen med flyg och boende. Hon bekräftade att vi var bokade på flyget dit på torsdag så som vi bett henne fixa.

Vi hoppade in i hennes skrangliga bil och hon skjutsade oss till Nadi Bay hotel. Hon skulle vidare in till stan och väntade på oss medan vi checkade in och placerade våra väskor på rum 9. Sedan hoppade vi in i hennes bil och åkte in till stan.

Nadi känns lite mer mordernt och hade vad vi upplevde som lite mer utbud än någon av de ställen vi besökte på Tonga.

Vi gick in på Jacks Handicraft som har massor av produkter av lokal karaktär som kan köpas som souvenirer. Eftersom vi skulle ha några lugna dagar i solen passade vi på att köpa några vykort för att skicka till nära och kära. På en Pharmacy passade vi på att köpa solkräm och hudlotion för att vara snälla mot vår hud. Solen låg på och vi gick in på Morris Hedstrom Supermarket och köpte varsin glass och dricka för att svalka oss. Det gäller dock att äta glassen väldigt snabbt, för den smälter snabbt!

Då vi inte hunnit kommunicera mycket med omvärlden den senaste tiden gick vi till Noveix Microsystems Internet cafe och satte oss en stund. Vi mailade vänner och bekanta, bland annat några vänner i Los Angeles för att kolla på tänkbara alternativ för boende då vi kommer dit. Självklart uppdaterade vi några dagar på LimeWave också.

Under tiden vi var på Internetcaféet började det regna och när vi kom ut så öste regnet ner. Vi gick några kvarter i regnet och kom till busshållplatsen. Strax därefter kom en liten buss som vi åkte med tillbaka till hotellet. Vi bytte våra blöta kläder, torkade upp och slappade några timmar på hotellrummet.

Hotellet har en buss som går in till stan några gånger under dagen och vi lyckades tajma det så bra att vi fick skjuts med den in till Nadi. Eftersom vi hade skickat lite mail tidigare på dagen och vi inte skulle få tillfälle att kolla den på hela tiden uppe i Yasawa så gick vi först till Cyberlink, ett annat Internetcafé i Nadi. Men vi blev inte kvar så länge då vi främst åkt till stan för att äta.

I den sydvästra delen av stan, som man först kommer till när man åker från flygplatsen eller hotellet, gick vi till den mysiga Pizzerian mamas pizza, som vi tidigare besökt. Vi beställde in en stor super vegetarian som vi delade på och drack varsin Fiji öl till. Stället var liksom förra gången mysigt och personalen trevlig.

Det var nu mörkt ute och vi tog buss tillbaka till hotellet. Klockan hade blivit sen, vi var trötta och vi skulle upp tidigt nästkommande dag.


Air Pacific

» www.airpacific.com

Jacks Handicrafts

» www.jackshandicrafts.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *