Apia, Samoas huvudstad

19 feb 2002, tisdag i Samoa
Efter en regnig natt väcktes vi tidigt av att en kvinna började röja, tog bort madrassen, tog ner skynkena med mera. Konstigt tyckte vi trötta som vi var och vände oss om för att somna om. Några minuter senare väckte hon oss och bad oss lämna rummet då de skulle börja förbereda frukost. Något oförstående och extremt trötta plockade vi ihop våra grejor och gick och tog en dusch. Två timmar senare serverades frukost och vi fick reda på att någon glömt meddela oss att vi första natten fått tillfälliga sovplatser i självaste frukostrummet.

Seipepa entré skylt

På golvet hade de lagt ut tabletter för ett visst antal personer, typ ett långbord. I mitten hade de dekorerat med blommor och blad. Alla gäster inklusive ägaren Mats och hans fru Sia satt med benen i kors på golvet och blev serverade supoesi, en varm blandning av pawpaw-frukt och kokosnötsmjölk, och en tallrik med banan, kokos, papaya, avokado, bröd och kex. Kaffe eller te serverades i kokosnötsskal. Mats, som är uppvuxen i Lund, gav oss en hel del tips om Samoa och hur vi kunde resa runt på de två öarna.

Stig utanför Seipepa
Vägen ifrån Seipepa in mot stan

Byggnad på Seipepa i Apia, Samoa

Seipepa reception, Apia Samoa

Efter frukost packade vi ihop en dagsryggsäck och gick in mot centrum. På vägen stannade vi till och köpte E2 bodyaction, en energidryck, för att få lite energi efter nattens korta sömn.

Gata i Apia, Upolu Samoa

I närheten av stadens klocktorn ligger Samoa Tourism information dit vi gick för att få hjälp och råd gällande våra tio dagar på Samoa.

Samoa Turistbyrå i Apia, Samoa

Den trevliga personalen gav oss en hel del tips om boende och transport på både på Upolo och Savaii.

Skylt med avstånd från Apia till olika världsstäder, Samoa

I närheten av turistinformationen låg en mycket speciell modern byggnad, Samoas regeringsbyggnad, med ett lite lustigt tak som skall föra tankarna till de traditionella hyddorna på ön.

Samoas regeringsbyggnad i centrala Apia, Samoa
Vi fortsatte utmed hamnvägen till Maggie Greys hotell, ett välkänt hotell i Samoa. När vi gick tillbaka in mot centrum hade det blivit dags för lunch och vi åt på ”The Coast – Bar and Grill”. Vi beställde en hot chicken curry och en creamy fish curry samt varsin öl.

Hot Chicken Curry på The Coast Bar & Grill, Apia Samoa

Det kom en regnskur och vi stannade kvar pa The Coast och tog ytterligare en öl.

Meny på The Coast Bar & Grill, Apia Samoa

På Computer Service Ltd satte vi oss för att för 3 tale/15 minuter uppdatera dagbok och svara på mail.

Vi gick tillbaka till Seipepa, om man inte vetat var det låg hade det varit svårt att hitta en bit in från vägen och mitt ganska dolt av grönska.

Seipepa ingång bland grönska

Nu fick vi ett dubbelrum som blivit ledigt, vilket kändes skönt efter den tillfälliga lösningen första natten. Vi la oss ner på sängen för att vila lite men somnade ganska snart och vaknade först två timmar senare.

Ett rum på Seipepa, Samoa

Det hade blivit kväll och vi behövde något att äta. Vi tog vår ficklampa och gick den korta genvägen mot stan där vi gick in på Georgie’s pizzeria. Vi fick ett bord på verandan och beställde en medium pizza att dela på. Kvällen var varm och vinden mycket behaglig.

Lasse på Georgie’s pizzeria, Apia Samoa

Med en liten doggybag med de resterande Pizzan vi inte orkat äta, gick vi tillbaka till Seipepa i beck mörker.

Innan vi gick och la oss packade vi det vi skulle behöva de närmsta dagarna i våra dagsryggsäckar då vi skulle bege oss till Lalumano. Efter detta var det skönt att åter igen få lägga sig och sova några timmar.


När vi gick hem från pizzerian hörde vi några ungdomar sjunga på Army of Lovers låt ”I give my life” (to be in the book of love). Kändes kul men märkligt att höra den så här på andra sidan jordklotet.

Det säkraste stället att hitta internetuppkoppling är i Apia och då vi skulle lämna staden nästa dag letade vi upp ett bra och förhallandevis billigt ställe. Internet i Samoa är generellt dyrare än andra länder vi besökt på denna resa.


Seipepa

» www.samoa-experience.com/Seipepa.htm

Samoas turistbyrå

» www.visitsamoa.ws

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *