Stjärnor i Hollywood

Vi vaknade ordentligt trötta men vi gav oss snart iväg och körde mot hjärtat av Hollywood. Framme svängde vi några kvarter norrut till Franklin Place där Lasse bott ett halvår 1989 när han först kom till Hollywood.

Franklin Place 6720, West Hollywood

Via North Highland Avenue gick vi åter ner mot Hollywood Boulevard. På lykstolparna hängde det banderoller som marknadsförde Oscars Galan som snart skulle gå av stapeln här.

North Highland Avenue, West Hollywood

När vi hade parkerat gick vi längs Hollywood Boulevard upp till Vine. Denna gatukorsning är välkänd, om än kanske det inte är så mycket att göra här förutom att spana in byggnad som både blivit en del av en logotype och ett ikoniskt landmärke i Los Angeles, Capitol Records.

Capitol Records, Hollywood and Vine

På vår promenad tillbaka mot Highland passade vi på att kolla på Walk of Fame. Längs vägen kunde vi se många av de stjärnor i guldfärg som är gjutna i trottoaren med kända personers namn. Mitt i detta turist Hollywood ligger en stor byggnad som nyligen hade invigts och som upptog ett halvt kvarter; Hollywood & Highland.

Portal vid Hollywood and Highland, en gigantisk portal

Byggnaden inrymmer bland annat ett shopping center. En del dekorationer upplevs lite märkliga, men det är en hyllning till en känd filmmakare. Bland annat finns en del egyptiska teman och några stora statyer av elefanter.

Elefant statyer, Hollywood & Highland

Vidare finns en av Los Angeles första tunnelbanestationer i anslutning. En stor del upptas av Kodak Theater, den stora konsertsal som bland annat Oscars galan skulle hållas i.

Kodak Theater (idag Dolby Theater) dagarna innan Oscars galan 2002

Förberedelserna inför galan var i full gång, med tillfälliga läktare och lite avspärrningar på några ställen. Granne med denna nya gigant ligger en riktigt Hollywood klassiker; Grauman’s Chinese Theatre.

Grauman's Chinese Theatre, West Hollywood, Los Angeles

Denna gamla biograf från 1922 är byggd med inspiration från Kina. Utanför stannade vi till för att titta på hand- och fotavtryck av många av ”vita dukens” giganter som till exempel Frank Sinatra, Humphrey Bogart, Tom Hanks, Marylyn Monroe, Gene Kelly och Nicolas Cage.

Humphrey Bogarts handavtryck, Grauman's Chinese Theatre West Hollywood

Vi gjorde ett kort besök på McDonalds på Hollywood Boulevard för en snabb lunch. När vi hämtat vår hyrbil körde vi norrut på North Las Palmas Avenue och passerade en enkel byggnad som blivit känd via slutscenen i filmen Pretty Woman, Las Palmas Hotel.

Las Palmas Hotel i Hollywood, där Richard Gere hämtar Julia Roberts i slutscenen till Pretty Woman

Därefter körde vi upp till Mulholland drive i Hollywood hills där vi beundrade utsikten över både norra och södra Los Angeles, denna gången i dagsljus.


Anki och Lasse uppe på Mulholland drive med södra LA i bakgrunden.

Vi körde åter ner Laurel Canyon och körde västerut på Franklin Boulevard mot Silverlake och skivaffären Rockaway records. I denna affär kan man gör en del riktiga fynd och det blev att vi spenderade en bra stund här. Med oss ut hade vi en hel hög med skivor. Nöjda efter att ha fyndat åkte vi tillbaka mot Hollywood och svängde ner på Sunset. Vi parkerade utanför Guitarcenter och gick in där en sväng. Men det var egentligen inte Guitarcenter som var målet denna kväll utan restaurangen som ligger tvärs över gatan till Guitarcenter, El Compadre.

El Compadre är en mysig restaurang med mycket folk. Vi slog oss ner vid baren i väntan på att få ett bord. Efter en halvtimma kunde vi sätta oss vid ett bord och njuta av nachos plus varsen underbart god frozen Margarita. Anki tog vanan trogen en vanlig Margarita (dvs lime) medan Lasse bestämde sig för att prova en god jordgubbsvariant.

Restaurang El Compadre
Inne på El Compadre

Nachosen gick åt under tiden vi försökte bestämma oss vad vi skulle beställa. Till slut (det finns ju så mycket gott att välja mellan…) beställde Lasse ”El grande”, dvs burrito, taco och någon slags degknyte med jalapeño) medan Anki tog kycklingenchiladas, sallad, sour cream och naturligtvis guacamole. Gott!!!

Glass kan aldrig vara fel och på vägen hem till hotellet svängde vi inom McDonald’s där vi köpte varsen hot fudge sundae glass som vi sedan åt framför tvn i sängen innan vi somnade trötta efter ännu en underbar dag!


En fundering – hur kommer det sig att vi i svenskan kallar det för vita duken medans man på engelska talar om silver screen?


Rockaway records

» www.rockaway.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *