Förlovning!!!

Vår lilla väckarklocka ringde klockan 8 på morgonen. Vi gick upp och började dagen med en dusch i den mycket enkla duschen. I ena väggen till det lilla skjul som fungerar som toalett sticker ett plaströr ut. När man vrider på kranen är det härifrån vattnet kommer då man önskar ta sig en dusch.

Utsikt från Fale på Tianas Resort, Tonga

Då vi vid niotiden satte oss för att äta frukost började det regna. Det fortsatte regna och vi spenderade förmiddagen med att läsa ikapp om nästa resmål inne i vår Fale.

Regnet upphörde så småningom och molnen skingrades. Ännu en vacker solig dag i Söderhavet.
Vi tog på oss badkläder och plockade ner böcker och handdukar i en liten ryggsäck och promenerade längs stranden vid 13.30
Livet kändes underbart. Här gick vi på en nästintill öde ö. Och ön var den vackraste vi någonsin sett. En riktig typisk söderhavsö, orörd och vacker.

Vi gick tysta och njöt, sprätte med tårna i sanden eller vattenbrynet. Anki råkade sparka till en korall i sanden. Lasse böjde sig ner och tog upp den, det var en korall som blivit format till en ring av vatten och vind. Lasse såg sig omkring och tänkte för sig själv ”bättre än så här blir det aldrig”, log för sig själv vid tanken och gick ner på knä. På denna långa vita söderhavsstrand frågade han Anki om hon ville förlova sig med honom och ta emot denna enkla ring han hade… hon accepterade!

Förlovningsring av korall på paradisstrand på ön Uoleva på Tonga

Nyförlovade gick vi hand i hand vidare bort mot den lilla udden vi satt sikte på. Båda hundarna från vårt boende följde med efter oss. (Detta kanske var våra vittnen, om man hade behövt sådana vid förlovning).

Nyförlovad Anki på en paradis strand i Söderhavet

Ganska snart kom vi på att vi någonstans glömt den vattenflaska vi haft med oss. När vi gick tillbaka hittade vi flaskan på förlovningsstället, antagligen hade vi glömt allt annat i den stunden.

Paradisstrand vid ön Uoleva på Tonga

Nu gick vi hela strandsträckan bort till udden, densamma som vi varit på dagen tidigare. Vi slappade i den underbara solen och badade i det sköna varma vattnet. Här hittade Lasse ännu en ring, denna skapade av en snäcka och fick därmed agera som Lasses förlovningsring.

Lars i det klara och varma vattnet på Tonga, vilket paradis

Vi gjorde en plan gällande att köpa riktiga ringar i USA om vi hittade några vi faller för där.

Kristallklart vatten vid Uoleva, Tonga

Det dök upp en båt längre ut. Några personer som kom från en annan ö gick i land en bit bort. Några timmar senare började vi prata med en av dem som hette Tobbe, och kom lustigt nog också från Sverige. De var bara på besök några timmar, innan det var dags för dem att återvända till sin ö.

Solen sjunker mot horisonten eftermiddag i södra Uoleva på Tonga

Det hade blivit sen eftermiddag och när vi gick upp ifrån vattnet. Klockan närmade sig 18 på kvällen när vi packade ihop våra strandprylar och gick tillbaka till vår Fale. De fuktiga badkläderna byttes till torra shorts och linnen. Snart blev det dags för middag som denna kväll bestod av ris vattenmelon, glasnudlar och tonfisk med curry. Några kylda drycker finns ju inte här på ön men lite lyxigt kändes det allt att ha citrondroppar blandade med det ljumna regnvattnet vi drack.

Middag med Taiana Finau och Malakai, Taiana’s Beach Resort på Uoleva, Tonga

När vi ätit upp satt vi kvar en stund och pratade med Taiana eller snarare med hennes dotter Finau som tolkade för hennes mamma. Finaus lilla son Malakai showade hela tiden och gjorde allt för att få uppmärksamheten.
Vi fotograferade och filmade honom och även resten av familjen, vilket de tyckte var kul. Det började bli dags att lägga oss och innan betalade vi 190 (eg 187) tongansk dollar för vår tid här inklusive måltiderna.

Vi gjorde oss klara för natten och gick och la oss för sista natten i denna Falen på denna underbara ö. Vem vet om vi får möjligheten att återvända hit någon gång framöver.

Vi tänkte sätta in förlovningsannons i tidningarna hemma, men de var extremt omständliga (hur lätt är det att tex. faxa personbevis ifrån en öde ö i Söderhavet?!) så vi gav upp. Hade det blivit en annons hade vi tänkt skriva:

På en öde ö med svajande palmer hittade vi våra ringar i korall och snäcka
Uoleva, Tonga 3 mars 2002

Det blev istället ett mailutskick till alla nära och kära några dagar senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *