Mary River, Ubirr i Kakadu och Nourlangie Rock

Vi bröt upp från lägret efter frukost och tog oss till Mary River för en båttur. Det tog inte lång tid innan vi fick syn på vår första ”freshie”, en sötvattenskrokodil som man bara hittar i Australien. Även om vi såg några i vattnet så låg de flesta i skuggan vid vattenbrynet.

Efter en stund på floden lyckades vi få syn på en ”saltie” i vattnet, en saltvattenskrokodil som är större än sötvattenskrokodilen och anses vara mer farlig för människor.

Näckrosor i Mary River, Litchfield, Northern Territory

När båten gled fram genom vackra näckrosor kunde vi samtidigt se vita örnar, jabiru och andra vackra fåglar.

En Jabiru vid vattenbrynet

Allt eftersom dagen blev varmare syntes allt färre krokodiler med något enstaka undantag vid slutet av båtfärden, då bland annat en sötvattenskrokodil dök upp väldigt nära båten.

Sedan körde vi österut till Kakadu National Park. Denna nationalpark är den största i Australien men sina 2000 km2, ett område som lär motsvara halva Schweiz. Det är numera Aboriginerna som äger marken men det har inte alltid varit så. Aboriginerna fick tillbaka marken på två villkor: De skulle tillåta turister besöka nationalparken och de var tvungna att låta några urangruvor vara kvar. Idag är en tredjedel av Kakadu National Park öppet för turister.

Vi åkte till östra sidan av Kakadu och när vi kom till Jabiru stannade vi på Kakadu Lodge Caravan park där vi skulle tillbringa natten. Nu passade vi på att äta lunch och lasta av lite saker från bilen.

Efter lunchen åkte vi norrut till Ubirr som ligger utmed East Alligator River på gränsen till Arnhem land. I Ubirr gick vi runt klipporna och studerade klippmålningar gjorda av aboriginer föreställande bland annat vallabies, sköldpaddor och olika fiskar. Målningarna kan vara upp till flera tusen år gamla, vissa berättar historier medan andra syftar till en önskan som t ex god jakt eller fiskelycka. En av de mest kända målningarna på denna plats berättar historien om systrarna Namarkan som förvandlade sig till krokodiler.

Aboriginal väggmålning vid Ubirr i Kakadu National Park

Vi klättrade upp på den högsta klippan och fick en otroligt vacker 360 graders utsikt över landskapet. Vissa scener i ”Crocodile Dundee” filmerna spelades in i dessa trakter.

Arnhem Land från klippa i Kakadu National Park

Vår resa fortsatte söderut till Nourlangie Rock. Först besökte vi Anbangbang rock Shelter, en 20 000 år gammal aboriginal boplats. Har såg vi fler klippmålningar på bland annat Namargong som liksom Tor i den nordiska vikingamytologin skapar blixtar med sin hammare.

Från en klippa fick vi bra utsikt över Arnhem land och resten av Nourlangie Rock.

Arnhem Land från klippa i Kakadu National Park

Det blev dags att åka tillbaka till lagret i Jabiru. Vi gjorde i ordning vara sängplatser i tälten medan Bevan lagade Pasta Bolognese. Efter middagen satt vi och pratade en stund, sedan var det dags att säga godnatt och gå och lägga sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *