Safari med lejon och gepard i östra Sydafrika

Det var en tidig morgon, runt halv fem, liksom på Thanda, när vi gick bort till huvudbyggnaden. André höll på att fixa och sa till oss att gå in och ta kaffe om vi ville. Längst in under trappan stod en stor termos och vi tog varsin mugg, det fanns även lite kakor och frukt men det var för tidigt för vår aptit. Ett par från Schweiz som vi träffat dagen innan var där också. När André kom förbi och frågad om vi var klara så gick vi direkt ut till safari jeepen och tog plats. Det var full bil denna dag.

Vacker gryning under vjår morgontur, Mavela Game Lodge

Morgonsafari i Zululand

Efter en kort stunds körning fick vi syn på en gepard i buskarna och när André stannade bilen passerade de vägen framför oss.

En gepard korstar framför oss, Mavela Game Lodge

De la sig ner en stund på den och spanade. Precis som huskatter hemma rengjorde de tassarna genom att slicka på dem. De fortsatte en bit men la sig strax igen i diket och fortsatte spana. Solen hade gått upp men var fortfarande låg och färgade allt lite rött.

Närbild på fin Gepard, Mavela Game Lodge

André körde så småningom vidare men bromsade in när vi såg en liten vårtsvins familj inne i buskarna. De små kultingarna var lite yvigt håriga.

Vårtsvin i buskagen, Mavela Game Lodge

Nästa möte med vilda djur var en flock med gnu, eller wilderbeest som de kallas på engelska. De är en slags antilop men sannolikt den mest udda varianten, med sitt märkligt formade huvud.

En gnu tittar på oss, Mavela Game Lodge

André lös upp när han fick syn på en vildfågel, han hade tidigare berättat för oss om sitt brinnande intresse för fåglar. Det märks att han är mer benägen att spana i trädtoppar och uppe i himmeln än vanligt under safari.

Fågel, Mavela Game Lodge

Landskapet runt om var böljande kullar med varierande typer av vegetation, ofta glest mellan träd och buskar och vildgräs.

Vi njuter av vacker natur och mäktiga landskap under alla våra turer i jakt på vilda djur, Mavela Game Lodge

Han stannade till på en plats där vi tagit kvällsdrink dagen innan, där vägen gick rakt nedför kullen utmed Akacia träd . En mycket vacker plats med en smal väg som gick igenom ett landskapets kullar och dalar.

Mäktiga landskap, Mavela Game Lodge

På en kulle ovanför strövade några afrikanska bufflar lite lojt.

Afrikanska bufflar, Mavela Game Lodge

André hann inte höra långt förrän han bromsade in igen och inne i buskaget stod två stora noshörningar och tuggade på gräs. Detta var vidnosade varianten som det finns fler kvar av än de rundnosade vi bland annat sett på safari i Kenya, men de är likväl utrotningshotade.

Trubbnoshörning, Mavela Game Lodge

Det var dags för en morgonfika men på vägen dit bromsade André in för några ellipsvattenbock, eller Waterbuck antelope som de kallas på engelska.

Ellipsvattenbock, Mavela Game Lodge

Som de flesta andra Antiloper får man kolla dem en kort stund, för de är oftast skygga och springer undan så snabbt någon närmar sig. En god överlevnadsstrategi för djur i det vilda Afrika. När de springer iväg ser man deras runda mönster på baken.

Ellipsvattenbockar, Mavela Game Lodge

Framme vid ett vattenhål hoppade vi ur bilen och sträckte på benenen. André bjöd på ett gott kaffe med en skvätt Amarula i, mycket gott! Han hade också tagit fram lite goda kakor att tugga på.

Det klassiska och goda morgonkaffet med Amarula, Mavela Game Lodge

Familjen från Holland berättade att de kört omkring i Kruger parken i flera dagar för att se lika mycket djur som de sett bara på denna morgonsafarin. Ett gott betyg till safari i Zululand.

Paus för morgonkaffet, Mavela Game Lodge

Efter vi packat upp åkte vi till ett annat vattenhål där det stod en Nyala bock och drack. Han började springa efter vi bromsade in och vi trodde först det var deras vanliga skygga sätt.

Nyala antilop springer förbi, Mavela Game Lodge

Men strax visade sig en ännu bättre anledning för den att springa, ur buskaget kom en stor lejonhona fram och spanade. Hon var inte inställd på att jaga den så hon kollade bara in omgivningarna innan hon gick ner till vattenbrynet.

Ett lejon närmar sig, Mavela Game Lodge

Där ställde hon sig brett isär med frambenen och böjde sig ner och började lapa vatten. Det dök upp ytterligare några fler lejonhonor och de gick upp på kullen direkt ovanför vattenbrynet. De letade upp en strategisk plats med utsikt över vattenhålet och la sig sedan ner och spanade.

Vi sitter tysta och studerar när lejonet lägger sig ner för att dricka vatten, Mavela Game Lodge

Vi blev kvar en stund och beundrade de vackra djuren. De framstår ofta så lugna och i kontroll och kanske är det för de främst jagar på natten och tar det lugnt under dagen.

André meddelade att det var hög tid att återvända till lodgen för frukost. När vi är på sådana här safaris så vill vi gärna fortsätta, men anledningen är att det blir för varmt för safari. För varmt för oss att sitta i en öppen bil och för varmt för djuren som då söker skugga och blir svårare att se. På vägen tillbaka fick vi syn på en liten flock med de söta impala antiloperna längs vägen.

En flock Afrikanska antiloper, Mavela Game Lodge

Ju närmare vi kom desto större och mer anlagda blev vägarna, men det handlar sällan om plats för två bilar och aldrig om någon asfalt. På en kulle svängde vi in på en runda som går ner till Mavelas huvudbyggnad.

Mavela Game Lodge

André följde oss bort till vårt tält så vi kunde fräscha upp oss inför frukost. En kort stund senare kom han och följde oss tillbaka Vi kände oss trygga och var tveksamma om det behövdes men vi hade sett vilda djur på Thanda och André berättade att faktiskt lejon hade letat sig in i området vid tillfället.

Från terassen till vårt tält på Mavela Game Lodge

Frukost på Mavela Lodge

Vi slog oss ned vid det stora bordet och personal kom fram och frågade vad vi ville ha att dricka och om vi ville ha någon typ av ägg till frukosten. Sedan gick vi i omgångar bort till ett bord med frukostbuffé och plockade till oss av bröd och ost, pannkakor och frukt. Det blev en trevlig stund och många satt och snackade en stund även efter vi ätit upp. Innan vi återvände till vårt tält gick vi upp på balkongen och stod och blickade ut över omgivningarna.

Utsikt från terassen på övervåningen till huvudbyggnaden, Mavela Game Lodge

Vid Poolen på Mavela Lodge

Det var en het dag och efter en vända vid vårt tält gick vi till poolen intill huvudbyggnaden. Vattnet svalkade skönt och solstolarna var sköna. Då och då gick vi in och hämta något att dricka.

Pool area till Mavela Game Lodge

Safari i vackra miljöer vid Ghost Mountain

Det blev dags för vår eftermiddagssafari och efter vi bytt om gick vi till bilen. Vi tog plats och bilen blev full även denna tur, familjen från holland, paret från Schweiz och paret från Johannesburg var alla med. Efter vi åkt en stund bromsade André in och pekade ut två gamar i ett träd.

Under eftermiddagens game drive ser vi flera Gamar, Mavela Game Lodge

På safari kan de ibland vara en indikation om att det varit någon rovdjur som dödat något i närheten och det kan betyda att rovdjuret fortfarande finns kvar. Vi såg ett kardaver men trots att vi spanade såg vi bara gamarna och fortsatte vår tur. I fjärran fick vi en vacker vi över Lebombo bergskedja och speciellt Intaba Yemikhovu, Ghost Mountain. André berättade att flera stora slag låg ha utspelats där och att namnet Ghost Mountain kommer från att det sägs det spökar där.

Vy över Ghost Mountain, Lebombo bergskedja

André fick ett meddelande över sin kommunikationsradio med ett tips och han körde oss nu till sjön vi besökt dagen innan.

Andre, vår fantastiska guide på Mavela Game Lodge

Även denna dag fick se hur lejon låg och spanade ut över sjön i väntan på något byte. Det var inte mycket aktivitet men det är likväl vackra djur att se på.

Vackert lejon ligger och spanar ut över vidderna, Mavela Game Lodge

I vattenbrynet till sjön promenerade en knallblå fågel med gula ögon, en färgbomb bland brungrå lera.

Vackert klarblå fågel, Mavela Game Lodge

På vägen från sjön passerade en vacker Nyala antilop över vägen och ut i buskaget.

Vi ser många djur denna eftermiddag. Här en Nyala antilop, Mavela Game Lodge

Nu åkte vi en stund och bromsade bara in som hastigast när vi såg vilda djur, som t.ex. en gnu och en Zebra, djur vi sett flera av under våra safari dagar här. Men en ovanligare syn var strutsarna som stod och åt inne i buskaget.

Denna eftermiddag får vi även syn på några strutsar, Mavela Game Lodge

Solen sjönk allt lägre över det vackra kuperade landskapet, med utspridda akacia träd.

Vacker solnedgång över Mavela Game Lodge

Drink vid solnedgång i Zululand

Det blev dags att ta en kvällsdrink och André stannade bilen och dukade upp längst fram på jeepen. Det blev ett glas vin under tiden vi samtalade om våra upplevelser på safari i Sydafrika.

Andre förbereder dryck och tilltugg, Mavela Game Lodge

Knappt hann vi lämna platsen innan André bromsade in, gick ur och lyfte upp en sköldpadda. Den tuggade vidare på gräset och verkade inte så värst berörd av att bli upplyft. André satte försiktigt ner den igen och körde vidare.

Andre lyfter upp en sköldpadda som vi kanske inte hade förväntat oss att se just här, Mavela Game Lodge

En plötslig skur drog över och vi fick ta skydd under jackorna, André påbörjade att köra tillbaka, men när regnet slutade igen frågade han om vi ville tillbaka eller fortsätta. Alla ville fortsätta safarin nu när regnet dragit förbi.

Underbara färger och en himmel som speglar sig i vattnet, Mavela Game Lodge

Solen hade nu sjunkit ned vid horisonten och det hade börjat skymma. Vi körde över en flod och en bit längre bort korsade även en liten flock bufflar det. Innan det blev helt mörkt hann vi se en noshörning.

Afrikanska bufflar korsar vattnet en bit bort, Mavela Game Lodge

Det mörknade snabbt och även om André körde med lampor och sökte av naturen efter vilda djur såg vi mycket få, till skillnad från vår nattsafari i Kenya några år tidigare. En av de få vi såg var en vild hare med långa öron.

Ett av djuren vi ser under natt safarin, Mavela Game Lodge

Middag på Mavela Lodge

Det var dags för middag och vi stannade kvar vid huvudbyggnaden och tog ett glas innan middagen. Liksom kvällen innan satte vi oss alla runt det stora bordet och blev serverade dryck. Sedan turades vi om att gå till buffé bordet intill. Det var lite extra festligt eftersom det var idag som man firade jul i Sydafrika. Alla gäster hade fått roliga hattar och en liten julklapp. Margie och Peter var trevliga värdar och intresserade av de olikheter mellan Sydafrika och våra hemländer.

Efter middagen följded André oss tillbaka till vårt tält. På avstånd kunde vi se ett fantastiskt åskväder dra förbi. Men det var dags att få lite sömn efter en lång dag.

Stjärnklar natt över Mavela Game Lodge

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *