Wilderness och Mossel Bay

Efter en skön natts sömn gnuggade vi ögonen och steg upp för en dags upptäcktsfärd längs Garden Route.

Frukost på Wayside Inn i Knysna

Frukosten på Wayside Inn serveras ute på den trevliga verandan på baksidan av huset. Här fanns ett bord uppdukat med juicer, bröd, yoghurt, frukt och några kakor. Inne vid receptionen fanns varma rätter för de som önskade. Allt fint uppdukat i den gemytliga hemmiljön som B&B har.

Frukost på Wayside Inn, Knysna

Vi tog för oss och slog oss ner vid ett av borden, när vi tog plats var vi ensamma men strax dök det upp fler gäster. En av de som jobbade vid frukosten kom fram och frågade om vi sovit gott och önskade oss en trevlig frukost. Frukosten var god och personalen gör verkligen allt för att verkligen möta gästerna med varma leenden och allmänt trevligt bemötande. Frukostbordet fylldes konstant åter på med nya saker så det aldrig skulle saknas något.

Wayside Inn, Knysna

Vi slängde snabbt ihop det lilla vi hunnit packa upp och checkade ut från trevliga Wayside Inn B&B. Vid en bensinmack strax intill passade vi på att fylla på full tank innan vi lämnade Knysna och körde ut mot motorvägen för att fortsätta Garden Route mot Wilderness som skulle bli vårt nästa stopp.

Garden Route, Sydafrika

Wilderness längs Garden Route

Vi körde förbi en skylt med texten ”Welcome to Wilderness” och förstod vi passerat stadsgränsen. Men det kändes som vi snart var på väg ut ifrån stan igen så vid den lilla rondellen svängde vi av och körde in på en parkering. Framför oss låg havet. Vi hade tidigare fått tips om man i Wilderness skulle kolla på Map of Africa och att man från en utsiktsplats ibland kan se delfiner och till och med valar om det är rätt årstid. Lasse gick inom på Wilderness Beach hotel för att kolla var dessa platser är. Personalen var trevlig och Lasse fick med sig en karta över den lilla lilla staden och omgivningarna. Men innan vi körde vidare passade vi på att gå och se ut över stranden.

Anki vid strand i Wilderness, längs med Garden Route

Det var molnigt på himmeln men solen trängde igenom och värmde gott. Stranden låg långt nedanför och det fanns ett antal trätrappor som ledde ner. Vågorna gick höga och vi såg ingen som gav sig på att bada, men det fanns en del som lagt sig på stranden för att njuta av solen. Kanske finns det lite glupska hajar i vattnen som också gör att det inte lockar till bad.

Wilderness längs med Garden Route

Vi återvände till bilen och svängde ut på den stora vägen för att fortsätta några minuter innan vi tog av höger till det lilla samhället. Här var hjärtat av den lilla orten Wilderness som bara har cirka 6000 invånare.

Vy från bilden när vi kör från Wilderness, längs Garden Route

Det var uppenbart att verksamheten i den lilla staden var inriktad på turism. Här finns trevliga små serveringar, cykeluthyrning och reklam för diverse aktiviteter. Wilderness har etablerat sig lite som en plats för diverse äventyrsaktiviteter. Ovanför oss i luften såg vi stort antal paragliding och segelflygare.

Map of Africa

Vi körde upp längst vindande vägar som blev allt mindre, till sista var den så smal att endast en bil kunde få plats. En bit fram stod flera bilar parkerade utmed båda sidor. Vi körde fram en bit till i hopp om att hitta ledig plats vilket vi också gjorde precis intill skylten om ”Map of Africa”.

Map of Africa, Wilderness, Garden Route

Här var utsiktsplatsen över ett berg med en flod runt om klipporna som formar bilden av Afrika. Lite märkligt, men det var verkligen likt en karta över Afrika.

Paragliding vid Map of Africa, Wilderness, Garden Route

Bakom oss var utgångsplatsen för segelflygarna. Det fanns både de som kom för att glida ut själva samt utbildningar eller tandemgliding för besökare eller folk som bara ville prova på. Det var en läcker vy och det såg roligt ut, speciellt de som tog ut svängarna lite och åkte runt och upp och ner mot havet utanför. Anki var lite sugen men vi hade tagit ett beslut på morgonen att vi skulle köra till Franschhoek vilket skulle ta mycket av dagen, ett tandemgliding skulle ta en hel del tid och vi fick hoppa över det för denna gång.

Paragliding vid Map of Africa, Wilderness, Garden Route

Dolphin Point i Wilderness

Vi kollade en stund och återvände sedan till bilen för att köra vidare. Vi slingrade oss ner med bilen samma väg vi körde upp, lämnade det lilla centrumet och körde ut på den större vägen. Men vi hann inte komma långt innan vi svängde in vid Dolphin Point där man ibland kan se delfiner och om man har tur under vintersäsongen även se valar. Det var en fin utsikt, men vi såg ingetdera denna dag.

Vacker vy över kuststräckan vid Wilderness, Garden Route

En gammal järnvägsräls gick vackert över en Kaaimans River i en liten bukt på andra sidan av utsiktsplatsen. Några personer var nere och gick längst med rälsen. Afrikas sista ånglok Outeniqua Choo Tjoe trafikerade sträckan George till Knysna fram till 2009.

Bro i Wilderness, under vår väg längs Garden Route

Strax utanför Wilderness passade vi på att stanna till vid en bensinmack och köpa dricka. I bilen spelade radion bland annat låten Release Me med Agnes, och det var kul att höra att hennes framgångar även nått Sydafrika.

På de mest märkliga ställen längst stora vägar ser man ofta folk som liftar. På vissa platser finns till och med skyltar som visar att det är förbjudet att lifta, säkert av säkerhetsskäl då det inte är lämpligt att stanna till. Det är inte utan att man undrar hur personerna som liftar kommit så långt eller om de promenerat en bra bit i väntan på att få hoppa in i någons bil.

Vägen längs Garden Route i Sydafrika

Längst med motorvägen fick vi ofta storslagna vyer över det lummiga lanskapet och mäktiga ständer med havet som slog in mot land. Molnen dominerade fortfarande himmeln ovanför oss även om solen ibland försökte ta sig igenom. Värmen var dock tveklöst där!

På vår väg till Mossel Bay, längs Garden Route i Sydafrika

Mossel Bay

Vägskyltar och kartan ledde oss in mot Mossel Bay. Vi körde in mo centrala delarna och följde skyltarna mot informationen.

Mossel Bay, Sydafrika

Ett kvarter nedanför stadens två kyrkor såg vi turistinformationen på hörnet av en korsning. Vi parkerade bilen och gick in för att få en karta och lite tips om vad vi kunde utforska under några timmar.

Turistinformation i Mossel Bay, längs vår resa utmed Garden Route i Sydafrika

Kvinnan bakom disken föreslog antingen en båttur och i så fall skulle vi gå ner till hamnen rakt nedanför oss. Eller så kunde vi ta oss till Cape Saint Blaize där det vid the Point flera restauranger och serveringar. Ville man inte sätta sig på en servering kunde man förslagsvis köpa en glass och promenera upp till fyren. På vägen dit fanns flea market som hon sa kunde vara trevlig att besöka.

Strax bortanför turistinformationen låg craft art market, en hantverksmarknad, där de sålde smycken, konstverk och souvenirer. På andra sidan gatan korsade vi genom Checkers, ett butiksområde. Vi kom ut på Bland Street där vi gick in på PV Arcade och att köpte frimärke till några vykort.

Mossel Bay, Sydafrika

Lunch på Ponto Grille & Carvery vid the Point

Tillbaka vid parkeringen hoppade vi in och körde ut mot The point. En kö av bilar bildades närma oss, området lockade många idag uppenbarligen. Trots det var mycket besökare lyckades vi hitta en parkering och gick av för att se oss om. Det fanns några serveringar och vi gick in på Ponto Grille & Carvery.

Ponto Grille and Carvery i Mossel Bay, Sydafrika

Först verkade det ganska fullbokade på uteserveringen där vi ville sitta men ett sällskap gick och vi fick ett bord i solen med parasoll och läcker utsikt över havet och fyren.

Från uteserveringen till Ponto Grille and Carvery ser man den kända fyren i Mossel Bay, Sydafrika

Tanken var att ta varsitt glas vitt vin, men det fantastiska priserna för vin på restaurang i Sydafrika gjorde att vi beställde in en flaska. Anki skulle inte köra bil och kunde ta något glas extra av Zonnebloem Blanc de blanc.

Härlig vy från uteserveringen till Ponto Grille and Carvery i Mossel Bay, Sydafrika

Menyn bestod till stor del av olika burgare och kycklingrätter. Men det fanns även Espetada, ett slags Portugisiskt spett, antingen på kyckling eller biff som lät spännande. Vi valde detta och under tiden det tillagades njöt under tiden av det goda vinet. Sådana här varma dagar och med ett sådant här lättdrucket vin är det gott att kyla ner vinet med några bitar is också, som servitören tog in med flaskan.

Våra Espetada kom in och servitrisen bekräftade att det verkligen var extravaganta. Grillspetten hängde på en ställning insvepta i aluminium. Under på tallriken stod en skål med sås och potatisklyftor. Köttet behövde inte alltid hjälp av spettet. Det gled ner av sig självt. Smakerna var fantastiska och den tillhörande såsen var stark och fantastiskt god.

Anki vid lunchen på Ponto Grille and Carvery i Mossel Bay, Sydafrika

Det var uppenbarligen inte det vanliga valet bland gästerna och andra besökare runt omkring på restaurangen kollade in maträtterna vi fick in med fascination. Det var en fantastisk lunch, i fantastiskt väder och en vacker utsikt över klippor och hav utanför och piren på klippan ovanför.

Utsikt från serveringen till Ponto Grille and Carvery i Mossel Bay, Sydafrika

Mätta och belåtna bad vi att få in notan, vilket också var riktigt trevligt. Två mycket goda och bastanta maträtter och en flaska vin för motsvarande ca 90 svenska kronor per person. Restaurangchefen som stod vid dörren när vi skulle gå ut undrade om vi var nöjda med vårt val, Lasse svarade att det ju var det självklara och bästa valet på menyn och att vi var extremt nöjda.

Cape St Blaize i Mossel Bay, Sydafrika

Klipphyrax vid Cape St Blaize

En kort promenad förbi Ponto och The Point hotell ledde till en lite smal stig uppför en klippa. Strax passerade vi en grotta och där vi fick syn på några roliga små djur som påminde oss om de quokkas vi sett i Australien, detta djur kallas Klipphyrax. De verkade vana vid människor och förväntade sig att få mat verkade det som.

Klipphyrax (engelska: Rock hyrax eller dassies= vid Cape St Blaize i Mossel Bay, Sydafrika

När vi fortsatte en bit högre upp på stigen fick vi bra utsikt över omgivningarna vid Cape St Blaize. Utanför the Point ligger massa klippor och mellan dem har det bildats en slags pooler där många badar.

Cape St Blaize i Mossel Bay, Sydafrika

Vattnet vid dessa naturliga klippor var lugnt eftersom det inte vågorna inte slog in här och sannolikt blev det något varmare. Det var nog en säker miljö då många barn hoppade från klipporna ner i vattnet.

Cape St Blaize i Mossel Bay, Sydafrika

Det hade nu blivit sen eftermiddag och fastän Mossel Bay är ett trevligt samhälle som det är lätt att hänga i var det dags för oss att fortsätta vår biltur.

Bilresa från Mossel Bay till Franschhoek

Vi lämnade Mossel Bay för denna gång och kom snabbt ut på N2 motorvägen där vi nu körde i riktning mot Franschhoek.

I bilen längs Garden Route, Sydafrika

Det var sällan vi såg några hus precis längs Garden Route och än mer sällan någon enklare bebyggelse, vilket självklart fanns. Men efter vi lämnat Mossel Bay körde vi förbi några enkla hus i målade i pastellfärger.

Passerar afrikanska hus längs med Garden Route

Åt ena hållet hopade sig mörka moln på himmeln och det såg ut som det skulle bli regn. Men åt andra hållet började blå himmel spricka fram mellan de tjocka molnen.

Vackra vyer från bilen längs Garden Route, Sydafrika

Landskapet runtom oss var mäktigt och vackert. Här och där några ensamma träd på det annars så platta lanskapet. Vi körde i riktning mot en himmel där solen sken igenom sprickorna i molntäcket. Bakom oss fanns betydligt tjockare och grå himmel.

Solnedgång och tjocka moln, Garden Route, Sydafrika

Några timmar senare körde vi av från N2. Franschhoek ligger i en dalgång och man behöver ta sig över ett berg för att nå det lilla pittoreska samhälle. Det var vacker skymning när bilen påbörjade en klättring de slingriga vägarna uppför berget.

Vacker skymning längs Garden Route, Sydafrika

Dimman låg ganska tjock över bergstopparna. Högt upp stannade vi till och gick ut för att beundra de dimhöljda topparna. Det var ganska svalt och jackorna åkte nu på. En stund senare kom vi fram till en plats där hela Franschhoek dalen öppnade upp sig under oss. Sista solljuset försvann bakom bergen bakom oss. Det var en vacker tidspunkt där staden fortfarande låg i det allra sista skymningsljuset.

Solen är på väg ner när vi närmar oss Franschhoek vilket man får en vacker vy över från vägen

Utsiktsplatsen gav oss en läcker utsikt över hela Franschhoek dal och ljusen från staden tändes upp. Det blev en vacker nedfart mot Franschhoek. När vi hade kommit ner i dalen var det otydligt skyltat och det hjälpte inte att det nu blivit mörkt. Men vi anade var hjärtat av stan var med hjälp av ljus på avstånd och det var där vi skulle bo denna natt. Vi körde in mot centrum, men var lite osäker på exakta vägen till vårt boende. Vi körde in till en bensinmack där vi fick kolla på en karta och en vägbeskrivning.

De Alchemist hotell i Franschhoek

Några kvarter senare svängde vi in på Bordeaux street och hittade entrén till kvällens hotell, De Alchemist. En nattvakt som patrullerade vid gatan bekräftade att vi var rätt och sa att det var helt ok att parkera framför garaget då paret som ägde stället hade sin bil ute på gatan.

Vi hade ankommit långt efter den officiella tiden för incheckning men var glada att se ägaren sitta inne i huset med öppna dörrar ut mot poolen. Ives som ägaren heter, hälsade oss välkomna, och visade oss upp till vårt rum som var loftrummet. Nu var det mörkt och och dimmigt men klara dagar får man en fantastisk utsikt över bergen förklarade han. Vi ursäktade oss för vår sena ankomst men han förstod och hade anat att vi skulle komma då vi bokat rummet samma dag. De slingriga vägarna tar oftast längre tid än man tror sa han.

Rum 7 på De Alchemist i Franschhoek

En liten trätrappa ledde oss upp till loft rummet. Rummet var i gammal rustik stil men med modern och fräsch touch. På den lilla verandan fanns en vit träbänk med kuddar. Inne i det stora rummet fanns en stor säng, två stolar med ett litet bord, ett badkarl med en skiljevägg mellan sig och sovdelen och en liten avdelning med ett bord och en garderob. En skjutdörr i massiv trä leder in till det lilla badrummet med toalett, ett litet tvättställ och en liten bänk där det fanns duschkräm, lotion, handdukar etc. Rummet hade de tjockare sydafrikanska vägguttagen som vår reseadapter inte kunde hantera och vi fick låna en adapter av Ives.

Rum 7 på De Alchemist i Franschhoek

Rummet var helt klart mycket finare än de bilder vi sett online. Vi skulle få förklarat att ägarna var ganska nya och fortfarande höll på att renovera delar av detta nyinköpta ställe. Förmodligen hade de inte hunnit skicka upp de allra bästa rummen med nytagna bilderna. Ives var väldigt trevlig och hälsade oss varmt välkomna. Frukosten skulle serveras där nere vid altanen fram till kl 10.

Kväll på Elephant and Barrel, Franschhoek

Vi gjorde oss snabbt hemmastadda och gick sedan ut och promenerade de två kvarteren upp mot huvudgatan där Ives rekommenderat en pub som var trevlig för att ta en drink.

Elephant and Barrel i Franschhoek

Vi kom in på en innergård där the Elephant and the Barrel låg. Det kändes som en trevlig och lugn pub. Flera bord var upptagna på uteserveringen som bestod av bastanta träbord med vita parasoller med pubens namn. Vi gick inom men ville gärna sitta ute. Vi slog oss ner vid ett av barborden strax intill ytterväggen på uteserveringen.

På vår fråga vad de hade för bubbel visade servitrisen en flyer med en flaska lokalt bubbel. Egentligen hade vi bara tänkt oss varsitt glas bubbel eller vitt vin, men vi var inte sena på att nappa på hennes erbjudande. Hon kom snart tillbaka till oss och korkade upp bubblet och hällde upp två glas till oss.

Vi firar vår ankomst till Franschhoek genom att ta in en flaska skumpa på Elephant and Barrel

På vår fråga om lite tilltugg kom hon ut med två små påsar delikatess chips; en med salt och vinäger smak och en med wasabi. Vi valde wasabi smaken, lite spicy i kombination med bubblet men vi var lite sugna och det lät mer spännande.

Anki på Elephant and Barrel i Franschhoek

Det var närmare midnatt och några besökare lämnade stället, men samtidigt dök fler in. Några som jobbat på närliggande restaurang kom för att ta en drink efter deras avslutade pass. Vi drack upp och gick tillbaka till vårt hotell. Det hade varit en lång dag och nu sjönk vi ner på de mjuka kuddarna och somnade direkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *