Safari på Thanda Private Game Reserve

Det blev inte många timmars sömn när väckarklockan ringde vid 04.10. Vi hade ett morgonflyg att passa och vi skulle lämna Vetho Villa och Camps bay 04.40. Trötta slängde vi på oss och gjorde oss klara varpå vi bar ut väskorna till bilen. Det var fortfarande mörkt ute och vi hörde ingen annan aktivitet. Killen som ansvarade för stället dök upp och tog hand om nycklarna samt vinkade av oss när vi rullade ut från uppfarten innan han stängde porten efter oss.

Från Camps Bay över Taffelberget

Bilresan följde en krokig väg uppåt berget, vi skulle över Taffelberget vid en passage till formationen som kallas de tolv apostlarna. När vi nådde toppen och påbörjade resan nedåt på andra sidan fick vi en storslagen utsikt över Kapstaden och dessa miljoner ljus i mörkret. Vi körde en parallellgata till Long Street, som vi hade besökt några dagar tidigare och uppfattade som en huvudgata genom centrum, men gatorna var nu helt öde och vi såg mycket få andra trafikanter eller folk ute. Det är inte helt ovanligt att det är tydligt skyltat på en del ställen men sen inte alls, precis som här när det gällde att svänga av på rätt ställe för att komma på vägen som ledde till N2 motovägen ut ur stan till flygplatsen. Men vi insåg det snabbt och tappade bara några få minuter.

Framme på Kapstadens flygplats behövde vi tanka bilen innan vi lämnade den. Men vi kunde inte se någon väg som tog oss till macken intill flygplatsen. En kille på macken förstod vårt läge och viftade med armarna och visade hur vi kunde köra dig. Med fylld tanke kunde vi nu leta upp parkering nummer 3 där vi blivit instruerade att lämna bilen. Vi SMS:ade platsens nummer till hyrbilsbolaget och gick sedan in i byggnaden via en tunnel under jord.

Flyg från Kapstaden till Durban

Vi hade redan checkat in dagen innan och det gick snabbt och smidigt med vårt bagage drop på British Airways. Tiden gick som alltid snabbt och när vi passerat igenom säkerhetskontrollen så gick vi i stort sett direkt till gaten. Passagerarna stod redan i kö och hade börjat gå på en buss som skulle ta oss ut till planet. Den plats vi valt gav bra och bekväm plats med extra utrymme för benen. Strax efter vi rullat ut körde vi tillbaka då piloten ville kolla upp något gällande klaffarna till vingarna. Även om man inte alltid vill höra sånt innan flygresa så uppskattar man att de sätter säkerheten högt.

Planet lyfte från Kapstaden då gryningens första solljus kikade fram över staden. I dessa tider vet man sällan vad man skall vänta vid en kort flight men en trevlig överraskning blev en frukost som serverades strax efter vi lyft, bland annat bestående av en omelett med svamp, yogurt med müsli, juice och kaffe. Efter det kopplade vi av och sov under stora delar av flygresan.

På väg att landa i Durban

När planet gick in för landing passerade vi in över östkusten innan vi landade på Durbans flygplats, King Shaka International Airport. Det var mycket lugnt på flygplatsen när vi kom ut, även om den inte var så liten så kändes den så med tanke på hur lugnt det var.

Bilresa till Zululand

När vi kom ut vid ankomsthallen stod en kvinna och höll upp en iPad med vårt namn på. Hon skulle köra oss till Thanda och bad oss följa henne till parkeringen där hon bad oss ta plats i bekväma säten på en mini-buss. Innan vi körde iväg försåg hon oss med vatten och snacks för bilresan.

Durban flygplats

Kvinnan svängde ut från flygplatsen och på N2 motorvägen norrut. Till att börja med satt vi och pratade lite och spanade ut på omgivningarna. Det var grönt och såg välskött och fint ut längs vägen, inte så vilt och exotiskt som man kanske tänker om Afrika.

På väg från Durban flygplats

Vägen var fin och vi hade lika gärna kunnat hyra bil och kört själva, men det var skönt att kunna koppla av. När vi närmade oss började naturen variera lite mer, med kullar och en bit längre bort låg lite berg.

På vägarna i Zululand

Efter 2,5 timmas körning inklusive ett stopp för att tanka svängde vi av längs vägen där vi såg en flagga och skylt för Thanda. Vägen blev mindre och lite mer ojämn, men ganska snart bromsade vi in vid en stor portal in till ett avspärrat område och en vakt kom ut och gav oss papper att skriva på. Han släppte in bilen innanför porten och där fick vi hjälp att lasta ur väskorna från minibussen och tackade chauffören innan hon körde iväg igen.

Thanda Private Game Reserve

En safarijeep dök upp med två grönklädda män, de hoppade ur bilen och presenterade sig som Pieter och Robbie vår guide respektive tracker under vårt besök här. De lastade på våra väskor och bad oss ta plats.

Vår första safari tur på Thanda Private Game Reserve

Ronnies stol var längst fram vid motorhuven för att på bästa sätt kunna spana. Bilresan går på smal väg genom reservatet och vid några tillfällen stannade de till och lät oss kolla på bland annat Afrikansk Buffel och Zebra.

Vid Thanda Safari Lodge huvudbyggnaden möttes vi av en trevlig kvinna vid namn Carolin som hälsade oss välkomna och gav oss våta handdukar för att torka av resdammet. Under tiden Pieter och Ronnie bar vårt bagage till vår villa följde vi med Carolin in i loungen till Lodgen. Vi fick en god fruktdrink som vi sippade på under tiden Carolin gick igenom lite tider och förutsättningar för vårt besök. Inredningen var mysigt och luxuös med tydligt Afrikanska inslag. Innan vi lämnade huvudbyggnaden visade hon oss de gemensamma utrymmen i byggnaden, matsalen, baren och terassen.

Inne i huvudbyggnaden till Thanda Private Game Reserve

Vi blev visade den korta vägen till villa nummer 6, en gulorange byggnad som såg ut som en blandning av hydda och hus. På insidan mötte oss ett stort rum med högt i tak. En stor öppenspis klädd med sten avskiljde sovrum från vardagsrum. Vardagsrummet lockade med en stor skön soffa med kuddar, en kyl fylld med goda drycker, ett skåp med snacks, böcker samt spel och tidningar.

Vardagsrummet inne i Thanda Safari Lodge

Sovrummet dominerades av en stor säng mitt i rummet riktad ut mot altenen och bakom en vägg med garderober med bl a en tvättkorg, tvätt av kläder är en service som ingår.

Sovrummet med dörren ut till den fantastiska altanen, Thanda Safari Lodge

Längre in i villan låg det trevliga badrummet, ytterligare ett stort rum. Det fanns två tvättställ vilket såklart är bra om man är två som skall göra sig klara samtidigt, flera hyllor med gott om små och stora handdukar ett litet bord med spegel som blir perfekt som sminkbord. En fint badkar vid stora fönster som erbjöd utsikt över landskapet utanför.

Badrumsdelen är stor och rymlig med fantasiska vyer utöver omgivningarna

Den bortre änden bestod av en dusch och en toalett. En dörr ledde ut till en dusch ute, vilket så klart kan vara skönt varma dagar.

Utomhusdusch på Thanda Safari Lodge

Vi sovrummet gick vi ut på altanen där det fanns såväl sittstolar som liggstolar för varma sköna dagar, intill en liten rund privat pool som såg lockande ut även om det var lite molnigt och inte klart för stunden. En träbrygga ledde ut till en rund utsiktsplats med sköna liggdynor under tak.

Vårt fantastiska rum, Thanda Safari Lodge, med utomhus pool och fantastisk utsikt

Intill huvudbyggnaden låg en liten uteplats med öppen spis, det var här vi skulle inta en privat middagen denna kväll. Vi hällde upp ett glas vin var och gick ut och satte oss en stund.

Thanda Safari Lodge

High Tea på Thanda

Det var dags för High Tea vid halv tre och vi gick över till huvudbyggnaden. High Tea är en mer matig variant av afternoon Tea. De hade bullat upp med en mängd hors d’oeuvres och andra typer av smårätter, kakor och tilltugg bl a pasta köttbullar, små fiskrätter, quiche, ris-sallad, färsk frukt, oliver, kockos kaka, ost, kex.

Afternoon tea serveras i huvudbyggnaden till Thanda Private Game Reserve

Allt var fint upplagt och presenterat. Vi råkade vara först på plats och bjöds att plockade till oss vad vi önskade och därefter gick vi ut och satte oss på terassen. Lasse testade både en smoothie på banan och frukt samt iskaffe att dricka. Nedanför terassen gick några Kudu antiloper förbi, kanske skulle de gå till det lilla vattendraget som låg lite längre bort på långsidan av byggnaden.

Vissa djur kan man spana in på vägen till ens boende på Thanda Private Game Reserve

Många ur personalen kom fram och hälsade på oss, ett personligt och hjärtligt välkomnande. Många använde ett speciellt handslag där det ingick att krama tummen på ett lite speciellt vis. Efter vi blivit mätta gick vi tillbaka till vår villa och gjorde oss snabbt klara för första safari turen på Thanda.

Första safarin i Zululand

När vi kom tillbaka till lobbyn var klockan fyra, då det visade det sig att vi egentligen skulle ge oss av vid halv fem och vi hade blivit fel informerade. Förutom oss var det ett par med två barn som skulle med på safarin. Mannen i familjen var från Sydafrika men bodde numer i London. Pieter och Ronnie dök upp och vi tog alla plats i safari-bilen och vi kom iväg kvart över fyra.

Ganska snart fick vi se en flock av lejonungar som vilade inne i ett buskage. De vilade mest men vred på sig då och då och gäspade på typsikt sätt med tungan hängande utanför. Vi såg inte någon skymt av någon mamman, men Pieter gissade att hon var ute och jagade åt familjen.

Lejon i buskarna är bland de försa djuren vi ser på eftermiddagens game drive - Thanda Private Game Reserve

Vilda Lejon, giraffer och Zebra på Thanda

När vi körde vidare och Pieter sa det inte var omöjligt vi skulle kunna få syn på mamman under vår safaritur. En lite sträcka längre fram fik vi syn på giraffer på avstånd. Pieter körde in på en liten avtagsväg och strax kunde vi se flera stycken.

En av girafferna som passerar vägen vi kör på under eftermiddagens game drive - Thanda Private Game Reserve

Pieter nämnde att de var ganska nyfikna av sig och de verkade inte speciellt berörda av vår närvaro. En giraff korsade vägen och Pieter sa att det var en hane som jagade en hona och att ibland undvek honorna för att få en starkare hane.

Giraffens huvud ovanför trädtopparna - Thanda Private Game Reserve

Vi körde vidare igenom landskapet och vi spanade hela tiden efter fler vilda djur. Vid en liten jordkulle låg ett stort lejon med vacker man. Han spanade efter något att jaga men trots att en gnu passerade i närheten, blev det ingen jakt.

Ett stort manligt lejon ligger och spanar - Thanda Private Game Reserve

Längs vår väg såg vi en liten grupp Zebror passera. Pieter körde fram till en liten sjö och när vi kom dit stod några antiloper och drack men när vi närmade oss gav de sig av. Pieter dukade upp med vin och lite snacks på motorhuven till safaribilen. Vi tog varsitt glas rött och bekantade oss med de andra gästerna och våra guider under tiden det började skymma.

Vi stannar till, sträcker på benen och tar ett glas vid denna vackra plats - Thanda Private Game Reserve

När vi lämnade sjön blev det snabbt mörkt ute. Ronnie tog fram en lampa som han styrde från sin plats längst fram vid motorhuven, han svepte med den för att se om vi kunde få syn på några djur.

Ljuset har lagt sig över Thanda Private Game Reserve

Det stora lejonet var kvar på samma plats men nu lagt sig uppe på kullen.

Stor lejonhane ligger och spanar uppe på en jordhög

Nu körde Pieter oss tillbaka till lodgen där personal tog emot oss med nya våta handdukar. De bad just oss vänta kvar för att vi skulle berätta vad vi ville äta. Kvällens kock kom fram och hälsade och gick sedan igenom meny-alternativen vi hade, men han fick upprepa alternativen eftersom vi inte hängde med. När vi frågade om dryck dök en sommelier upp för att gå igenom dryckes alternativen med oss. När vi ringat in vad vi ville ha gick vi till villan.

Thanda Safari Lodge på Thanda Private Game Reserve

Sängen hade fått sk turn down, de hade tagit ner myggnät och rullat ner gardinerna. På verandan hade man tänt upp i den privata poolen.

Vackrare kan en lodge knappast vara i Zululand

Privat middag vid en brasa på Thanda

Uteplatsen var fint dukad redan, lyktor och ljus tända och brasan brann.

Perfekt miljö för middag i Thanda Safari Lodge

Vi tog ett glas champagne och satte oss ute. En stund efter åtta dök personal upp med maten och drycken genom en liten sidoingång till uteplatsen. Förrätten var en utsökt rödbetssoppa med getost.

Förrätten serverad, Thanda Safari Lodge

Huvudrätten var en fin köttbit av Steenbok, en vanlig antilop i Sydafrika. Vi serverades ett nytt vin som skulle passa fint till rätten.

Huvudrätten serverad i vår Thanda Safari Lodge

Det var riktigt mysigt att kunna sitta här och njuta av en god middag under en klar afrikansk himmel. En av de där kvällarna man aldrig vill skall ta slut.

En underbar kväll och härlig middag i vår fantastiska Safari Lodge på Thanda Private Game Reserve

Till efterrätt hade vi valt en sydafrikansk specialité, Malva, en slags kaka med vaniljsås.

Desserten avslutade vår härliga middag i den underbara miljön

Efter vi ätit upp satt vi kvar och sippade på vårt vin. En man dök upp för att släcka lyktor och brasan, men sa att han skulle återkomma senare och vi behövde inte stressa.

När vi så småningom gav oss gick vi in och satte oss en stund i vardagsrummet. Man hade satt fram små flaskor med Amarula likör och vi avslutade middagen och dagen med den.

Vårt underbara vardagsrum i safari lodgen

Väckarklockan skulle väcka oss tidig morgon för safari vid gryningen så det var hög tid att krypa ner i den sköna sängen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *