Deetlefs vingård i Breedekloof Sydafrika

Vi gick upp och gjorde oss i ordning för utcheckning från Protea Hotel Breakwater Lodge som vi har bott på under våra första dagar i Kapstaden. Klockan nio skulle vi träffa en representant från hyrbilsfirman Global som vi skulle hyra bil från närmaste dagarna. Ingen var på plats in lobbyn så vi checkade ut och satte oss i loungen.

Receptionen på Protea Hotel Breakwater Lodge, Kapstaden

Eftersom vi hade bokat ett möte på en vingård var vi angelägna att komma iväg, så när ingen dök upp efter 10 minuter ringde killen på hotellet och kollade. Han fick beskedet att de var och tankade bilen och skulle snart komma. Tiden gick och när en halvtimma passerat föreslog en annan ur personalen och vi skulle ringa igen. Denna gång var svaret från hyrbilsfirman slapp och oengagerad. När ingen hade dykt upp efter en timma tog personalen ett eget intiativ, ringde någon annan firma de kände till och vipps så var saken löst. 10 minuter senare dök en Michael upp, en lite äldre man från hyrbilsfirman Scenic Car Hire. Han var trevlig och tydlig och pappersarbetet gick förhållandevis snabbt och enkelt.

Protea Hotel Breakwater Lodge, Kapstaden

Bilresa från Kapstaden till Rawsonville

Med bagage instoppat i vår hyrbil, snudd på helt ny, rullade vi iväg ut från hotellområdet och via vägen utanför runt och ut ur Waterfront. Taxin till centrum dagen innan var till visst stöd, nu kände vi hjälpligt igen oss. När vi kommit fram till centrum svängde vi av på N1 och därefter var det raka vägen. Trafiken flöt på fint och att köra vänstertrafik fungerade fint, om än lite ovant. Efter Paarl kom vi fram till en vägtull där vi betalade 30 rand och körde snart igenom en mycket lång tunnel. När vi kom ut på andra sidan öppnade sig en vacker grönskande dal omgärdad av berg. Vi kunde strax svänga av för att köra in mot Rawsonville.

På väg från Kapstaden mot vindistrikt

Efter vi passerat några andra vingårdar kunde vi svänga in på en fin belagd väg med vinrankor på varje sida. Vi svängde strax in vid huvudbyggnaden för Deetlefs vingård.

Deetlefs Wine Estate, Rawsonville, Sydafrika

Deetlefs vingård

Innanför dörren vid entrén frågade vi efter Kobus, som kom ut och välkomnade oss varpå han erbjöd oss en kopp kaffe. Vi satt ner på hans kontor och han berättade lite om sig, vingården och dess långa historia med hela 7 generationer som gick tillbaka till tidigt 1800-tal när en av hans förfäder sattes i land i Sydafrika på väg till Indonesien. Han skämtade om att hans förfader kanske varit för besvärlig, något som i så fall inte märktes alls på nuvarande generation då vår värd var mycket trevlig.

Kobus tog oss på en liten vandring genom vingården, med ett första stopp i vinprovningsrummet där han visade vilka aktuella viner de nu erbjöd på marknaden. Labbet som var bland de bästa i landet och hade vunnit många tävlingar. Därefter fortsatte vi in i lokaler där man framställde vinet där han visade på de gigantiska tankarna som de använde.

Deetlefs Wine Estate, Rawsonville, Sydafrika

I en byggnaden hade de egen buteljering, något de startat med efter att underleverantörer inte mött upp till den önskade kvalitén. Kobus visade även mycket gamla tankar för vinlagring som de behandlar på ett sätt som var optimalt för att hålla reglerad temperatur.

Deetlefs Wine Estate, Rawsonville, Sydafrika

Vinprovning på Deetlefs vingård

Sedan gick vi tillbaka till vinprovningsrummet där Kobus kollega, Ferdi Visser som var vinmakaren, började ställa fram flaskor och glas inför vår provning.

Ferdi Visser guidar oss genom en fantastisk vinprovning,Deetlefs Wine Estate

Vi började med ett antal vita viner, det fanns både Sauvignon Blanc och Chardonnay men det mest intressanta var kanske deras Chenin Blanc som är en variant som är mer ovanlig i andra delar av världen. Ferdi gav oss lite olja med smak av tryffel för att testa hur väl vinerna passade till mat. Alla vinerna var mycket goda, de lättare passade utmärkt en sommardag och de lite fylligare vita perfekt till mat.

Det blev dags för röda viner och vi fick pröva flera goda Pinotage viner, en druva som togs fram på 20-talet i just Sydafrika och är en korsning av Cinsault och Pinot Noir druvorna. Vi fick förklarat hur man jobbade med ekfat från Ungern, Frankrike och USA som alla hade sin egenskap och påverkade smaken på olika vis. Dessutom kan man välja att använda nya eller använda fat för att få lite mer eller mindre påverkan. Många viner kan också innehålla en liten blandning av olika druvor för att få en bättre slutkaraktär.

Vinprovning på Deetlefs Wine Estate

Deetlefs familie viner är något av de finaste de erbjuder och dessa var så klart mycket goda. På slutet av provningen fick vi även prova en mycket ovanlig variant på Muscat druvan, lagrad i 11 år till ett utsökt dessertvin. Bakgrunden till detta ovanliga dessertvin var ett vad mellan Kobus far och en bekant till honom som påstod att det inte gick att lagra muscat druvan, medan Kobus far sa att det handlade om hur länge den lagrades ihop med jäst. Han antog vadet och gjorde en variant som han sedan ställde i en liten tank och glömde bort. Efter 25 år så frågade Kobus om han fick flytta på tanken varpå Kobus far sa att det gick bra. Men innan de gjorde de förelog hans far att de provsmakade och resultatet var långt över förväntan. Muskat dessertvinet har vunnit många priser och sista flaskan av den begränsade upplaga som de gjorde såldes för 3000 rand.

Deetlefs Wine Estate, Rawsonville, Sydafrika

BBQ med personalen på Deetlefs vingård

Vår vinprovning närmade sig sitt slut då Kobus dök upp och erbjöd oss att göra dem sällskap när några ur personalen skulle ha en barbecue i hans egen trädgård, vilket vi självklart tackade ja till. I ett hus intill huvudbyggnaden hade Kobus dragit igång en grill intill sin pool. Vi fick så klart var sitt glas vin och blev bjudna på lite snacks. Under tiden han grillade stod vi och talade en stund med hans kollegor om Sydafrika i allmänhet. Solen sken och en lätt vind gjorde dagen behagligt perfekt.

Lunchbjudning på Deetlefs Wine Estate

Det blev en trevlig middag med utsökt mat och dryck samt ett trevligt samtal om Sverige, Sydafrika, vin och även en del om marknadsföring där vi delade med oss av våra tankar om hur de skulle kunna locka fler kunder och intressenter.

Vi tillsammans med Ferdi Visser och Kobus Deetlefs på Deetlefs Wine Estate

Vilken underbar dag vi hade haft! Vi lämnade bordet och följde Kobus genom hans hus, där man verkligen kände att det fanns en lång historik med högt trätak och fönster med djupa burspråk. Vi passade på att ta några foton utmed vingården och när vi sa tack och adjö gav de oss några flaskor av de vinerna vi gillat bäst.

Deetlefs Wine Estate, Sydafrika

Bilresa från Rawsonville till Stellenbosch

När vi sakta rullade ut från vingården beundrade vi de fantastisk miljöerna. Innan vi lämnade körde vi en kort sväng igenom samhället Rawsonville, som i sig kanske inte var så värst spännande.

Vackra vyer i vindistrikten runt Stellenbosch

Nu satte vi kurs tillbaka sydväst och när vi närmade oss berget såg vi hur röken låg tätt över klipporna. En bit längre fram hade massa fordon stannat till och såg på när helikoptrar försökte släcka skogsbranden. Vi gjorde också ett kort stopp utmed vägrenen. Men det var under kontroll så vi fortsatt och snart rullade vi igenom tunneln och stannade därefter till och betalade vägtullen på 30 rand.

Brand uppe i bergen

N1 motorvägen var bra och det var enkelt att hitta avfart 47 för vägen in till Stellenbosch. Landskapet längs vägen var vackert och ju närmare Stellenbosch vi kom, desto fler skyltar såg vi in till olika vingårdar men de upphörde förstås direkt när vi kom in i tätbebyggelsen.

I Sydafrikas vindistrikt på väg mot Stellenbosch

Incheckning på fina Oude Werf i Stellenbosch

Det var oklart exakt när vi var framme i Stellenbosch men vi insåg snart att så var fallet och efter vi snurrat något varv i centrum på måfå fick vi syn på en skylt som pekade ut vårt hotell, Oude Werf. När vi stannade till utanför sprang en kille ut och tog hand om vår bil, han presenterade sig som Elvis vilket så klart var svårt namn att glömma. Vi gick in i den stora receptionen och blev bums varmt välkomnade och visade till vårt fina och moderna rum. Här skulle vi få det riktigt bra!

Oude Werf hotel i Stellenbosch

Det var skönt att ställa ner väskorna och klä om för kvällen. Ute på Church Street utanför hotellet kunde vi se flera trevliga restauranger med mycket besökare.

Det finns flera trevliga serveringar i Stellenbosch stad

Middag på Wijnhuis Restaurant i Stellenbosch

Vi gick en runda och kollade utbud och stil på restauranger innan vi ringade in en som kändes rätt, Wijnhuis Restaurant. Men vi tvekade lite eftersom det var så få gäster.

20141218-2209-11-Wijnhuis-Restaurant-Stellenbosch

När servitrisen frågade om vi ville sitta nere eller uppe så svarade vi att vi kunde kolla där uppe och när vi kom upp insåg vi att vi inte alls var ensamma. Här uppe var det många gäster och få bord lediga, men vi fick ett trevligt mitt i lokalen.

20141218-2205-00-Wijnhuis-Restaurant-Stellenbosch

Vi beställde in varsitt gott rödvin och en crostini förrätt. Under tiden vi smuttade på det goda vinet ringade vi in vad vi skulle beställa till huvudrätt.

20141218-2110-77-Wijnhuis-Restaurant-Stellenbosch

Anki valde en Kycklingfile med Pesto och basilika sås, mozzarella & Pinje nötter medan Lasse en stekt fransyska på Gemsbock från Kalahari. Vinet räckte så klart inte till och snart hade vi ett glas till att prova. Man kan ha det sämre. Trots att vi var mer än mätta gick det inte motstå en fryst nougat glass som var helt fantastiskt god.

20141218-2148-86-Wijnhuis-Restaurant-Stellenbosch

Det var inte många steg tillbaka till hotellet vilket var oerhört skönt nu, efter en lång fantastisk dag!

20141218-2215-20-Oude-Werf-hotel-Stellenbosch

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *