Vackra vinrankor i Cramant

Champagne i Champagne

Rundresa i det grönskande Champagne området i Frankrike med provsmakning på tre olika vingårdar innan vi fortsätter resa söderut mot Tours.

Vi checkade ut från vårt hotell och gick en sväng i centrum av Reims för frukost.

Gata i Reims, Frankrike

Frukost på Boulangerie Paul i Reims

Efter att ha passerat huvudgatan med diverse restauranger och barer fastnade vi för en plats i solen utanför Pauls där vi tog en klassisk fransk frukost bestående av kaffe, juice, croissant och baguette.

Anki på Boulangerie Paul i Reims

Champagneprovning hos Lassalle i Chigny-les-Roses

Sen satte vi oss i bilen och lämnade stan. Vi körde i riktning söderut mot Chigny-les-Roses. Infarten till byn var vacker med en väg längst med vindruvsrankorna innan muren med stadsskylten med kyrkan strax bakom.

Chigny-les-Roses i Champagne i Frankrike

Vi följde gps:en in bland byns små gator som ledde oss fram till J. Lassalle. Detta är ett litet familjedrivet champagnehus vi läst om skulle vara bra. Grinden var stängd och vi var beredda på att de kanske inte ens hade öppet eller var hemma.

J. Lassalle i Chigny-les-Roses, Frankrike

De små ställena föredrar bokningar, så när man kör omkring så här spontant som vi gör får man vara beredd på att det kanske inte alltid går att komma in där man önskar.

J. Lassalle i Chigny-les-Roses, Frankrike

Vi kände på grinden som var öppet. Genom en dörr kom en kvinna med stort leende och frågade om vi hade någon bokning. När vi svarade att vi tyvärr inte hade det men undrade om det ändå gick att få prova deras champagner sa hon att hon själv precis var på väg med ena barnet men skulle ringa hennes assistent. Vi blev visade in i hemmes vardagsrum med soffor, och en öppen spis där det stod några ljus och inramad bild på en äldre man.

Champagnehuset J. Lassalle i Chigny-les-Roses, Frankrike

Några minuter senare kom en tjej som skulle låta oss prova några olika champagner och visa oss runt. Hon ställde fram tre flaskor och tre glas. För varje glas hon hällde upp provade hon själv innan hon berättade om druvorna och den specifika champagnen vi provade.

Tjejen som guidade oss i champagneprovningen och visade oss källaren till J. Lassalle i Chigny-les-Roses, Frankrike

Hon berättade även om champagne huset som startat 1942 och drevs inom familjen. Just nu är det enbart kvinnor som driver det med bara totalt åtta personer, och allt drivs från huset vi befanns oss i. Vi satt i rummet och smakade tre olika sorters champagne. En äldre dam kom ut från ena rummet och hälsade artigt på oss. Kvinnan som hälsat oss välkomna kom tillbaka med ena dottern och gick direkt in till kontoret.

Sorterna vi provade var väldigt goda och vi noterade det vi önskade köpa med oss tillsammans med våra kontaktuppgifter på ett papper. Sedan gick vi ner i källaren och valven som håller naturlig temperatur på 12 grader där alla flaskor lagras.

Nere i källaren på J. Lassalle i Chigny-les-Roses i Frankrike

Precis som på Taittinger dagen innan låg det här lappar med noteringar om vilken typ av champagne, årgång samt antalet flaskor. Hon berättade även att de hade en karta över källaren där uppe med dokumentering över alla flaskor och dess placering.

Champagneflaskor i källaren på J. Lassalle i Chigny-les-Roses i Frankrike

Vi tackade för att de tagit sig tiden att låta oss komma dit trots att vi inte hade en reservation. Med kartonger med flaskor stängde vi grinden bakom oss och lastade in flaskorna i bilen. Sen tog vi en promenad i de kringliggande gatorna ner till det lilla torget i byn.

Chigny-les-Roses i Frankrike

Champagneprovning hos Tribaut Schloesser i Romery

Vi ställde in GPSen på ett annat ställe vi hört fina ord om. Detta låg cirka 40 minuter därifrån. Det var en varm och skön dag. Solens strålar gassade på.

Vinrankor utanför Chigny-les-Roses

Vid halvtvå körde vi in i Romery samhälle. Även här låg det ena champagne huset intill det andra. Det är otroligt hur många champagne tillverkare det finns i de här samhällena. Men hade kunnat stanna länge i en och samma by och bara gå runt bland de olika husen, prata med tillverkarna och smaka fantastiska champagner.

Champagne regionen i närheten av Romery i Frankrike

Vårt mål var Tribaut Schloesser. Det kändes som en vanlig villa vi stannade till vid men längst gatan såg vi större delar av produktionen tillhörande champagne huset. På dörren stod en lapp att de hade lunch stängt och åter öppnade klockan två.

Familjeägda champagnehuset på Tribaut Schloesser i Romery, Frankrike

Vi promenerade längst gatan och kollade in omgivningarna och vindruvsodlingarna som öppnades upp strax nedanför huset.

Champagnehuset Tribaut Schloesser i Romery, Frankrike

En trevlig man med en hund som glatt hälsade på oss sa att det snart var öppet, och vi förstod att han kom ifrån huset. Utan att kunna kommunicera allt för mycket på franska tackade vi glatt och fortsatte tillbaka upp till huset.

Champagnetillverkaren Tribaut Schloesser i Romery, Frankrike

En ung tjej öppnade dörren och sa att vi kunde få en provning om en liten stund när någon ur familjen kom tillbaka. Själv var hon internt från Belgien som var där under sommaren för att både träna på franskan samt lära sig mer om champagne tillverkning.

Inne på Tribaut Schloesser i Romery, Frankrike

Då det drog ut lite på tiden började hon med att servera varsitt glas från ett av deras bästsäljande champanger. Vi satt i ett rum med öppen spis i mitten. Ett större bord för arbetsmöten eller större sällskap var längre in. Vi satte oss vis en soffa med en ektunna stående där glas och flaskor ställdes upp för champagne provning.

Champagneprovning på Tribaut Schloesser i Romery, Frankrike

Snart kom en kvinna in, glad och lite uppe i varv och att förmodligen ha skyndat sig hit. Samtidigt började flera telefoner ringa och hon var tvungen att besvara några samtal. De ursäktade sig lite med att de idag bara var de två när det normalt brukade vara ytterligare en person. Ingen stress för oss. Vi satt bra med varsitt glas gott bubbel.

Kvinnan kom åter in och ursäktade samtalen hon var tvungen att ta och påbörjade sedan en provning. Hon kunde ingen engelska och vi ingen franska så praktikanten hjälpte till att översätta. När hon serverade de olika Champagne typerna så var det inte så mycket presentation kring varje, men smakerna talade för sig själva.

Personal som ledde oss genom champagneprovningen på Tribaut Schloesser i Romery, Frankrike

Vi köpte med oss lite av de Champagne sorterna vi tyckte var godast. Med två tunga kartonger i ett stadigt grepp tackade vi för besöket. Till skillnad från Chigny-les-Roses var det inte fullt lika mycket Champagne tillverkar i byn Tribaut låg.

Champagne regionen nära Romery i Frankrike

Landskapet vi körde genom var böljande låga kullar med vinodlingar och åkermark med odlingar, som gjorde bilkörningen så mycket trevligare.

Damery i Grand Este i Champagne regionen i Frankrike

Då och då körde vi igenom någon liten vacker by, som t.ex. Damery. När vi åkte över bron på väg ut ur staden var vi tvungna att stanna till och gå ut och se ut över den vackra miljön vid Marne floden.

Vacker vy under bron i Damery i Grand Este i Champagne regionen i Frankrike

Nästa mål var Champagne André Robert, i en Le Mesnil-sur-Oger som har tilldelats Grand Cru status, men när vi kom fram var det stängt. Vi hade inte hittat något om öppettider och när vi gick runt hittade vi ett antal personer som jobbade för fullt. När vi frågade visade det sig att de hade stängt just på måndagar. Det var förstås en besvikelse, men vi var medvetna om risken eftersom vi körde runt utan bokningar, vilket många tycks föredra och till och med förvänta sig. Eftersom vi inte hade en spikad rutt var det opraktiskt för oss, men då finns förstås risken att man kör långt i onödan. Vi funderade nu på alternativen och trots att vi var i ett Grand Cru så tycktes inte det finnas några fler bra Champagne tillverkare i området enligt mannen vi talade med hos André Robert. Egentligen hade vi tänkt att åka vidare söderut, men tog istället beslutet att åka österut igen för att hinna med en Champagne tillverkare i en Grand Cru by.

Det finns 17 byar med Grand Cru status, vilket innebär att druvorna håller absolut högsta kvalité. Byarna ligger förhållandevis utspridda men det låg några strax söder om Épernay som vi siktade på. Det var lite ont om tid innan de skulle stänga men vi chansade.

Infarten till Cramant i Frankrike

Champagneprovning hos Voirin-Jumel i Grand Cru byn Cramant

När vi körde in i Cramant var det inte säkert om något ställe skulle ha öppet, men vi hade sett att det fanns flera tillverkare i byn.

Genom byar och samhällen i champagne regionen i Frankrike

Det var inte mycket aktivitet, det var få bybor längs gatan och ingen skymt av några andra turister. Vi parkerade på bakom Pertois-Lebrun och gick runt. Porten var stängd men vi chansade och ringde på. En trevlig man kom och öppnade men beklagade att de redan stängt. Vi frågade om han visste om någon av de andra tillverkarna i Cramant var öppna och han tipsade på Voirin-Jumel på väg ut ur byn, och på kort gångavstånd.

I champagne distriktet Cramant i Frankrike

Voirin-Jumel driver förutom Champagne gård ett hotell och en av kvinnorna i den kombinerade vinprovningen och kontoret sa att det självklart gick bra att göra en provsmakning. De gick igenom flera av deras goda sorter och den andra kvinnan berättade bland annat att hon var förtjust i en Champagne som var tillverkad helt utan socker.

Champagne provning på Voirin-Jumel i Cramant, Frankrike

Även här lämnade vi med en låda med deras godast Champagne sorter. Tillbaka i bilen lämnade vi lådan och gick ner till en öppning mellan byggnader som ledde rakt ut på en vacker sluttning med vindruvsodling längs stora delar av byn.

Anki bland vinrankorna i Cramant, Frankrike

Rankorna var fulla med gröna druvor som sedan alltså skulle bli den utsökta dryck som uppehållit oss i området i två dagar.

Bland vinrankorna i Cramant, Frankrike

Innan vi lämnade Cramant stannade vi till vid en liten livsmedelsbutik som drevs av en gammal kvinna. Vi ville köpa med oss både vatten och läsk och hon gick och letade i sin kyl och hittade en Cola och en Perrier samt en flaska mineralvatten utan kolsyra.

Från Champagne till Tours

Nu var det hög tid att lämna Champagne området och vi satte riktning mot Bordeaux, även om vi inte var säkra på hur långt vi skulle åka. Vägen snirklade oss genom byn Chatillon-sur-Marne som på sin höjd har en stor staty av någon typ av präst. Det kändes minst sagt märkligt med en stor staty i dessa miljöer.

Staty uppe på en hög höjd vi passerade under vår bilresa i champagne distriktet

När vi sökte information om det hittade vi att det var en påve, Urban II, som var påve i slutet av 1000-talet och anledning att han stod staty här var att han var född och uppväxt i byn.

Vi passerade byar och samhällen under vår roadtrip i champagne

Det finns gott om små byar och samhällen som vi körde igenom på vår väg mot Paris och mellan dessa var det fortsatt fina landskap.

Roadtrip i Frankrike

Middag på Buffalo Grill söder om Paris

Trafiken tätnade och vägarna blev större när vi närmade oss Paris. En bit söder om staden insåg vi att det började bli hög tid att äta eftersom vi inte visste riktigt hur länge de serverade. Visserligen hade vi gärna letat upp en trevlig restaurang i någon mindre stad, men eftersom vi inte hade någon koll på utbudet och inte heller ville lägga massa tid på att leta så fick det bli något längs vägen. Buffalo Grill verkade ha ett OK utbud med lite mer kvalité än enkla snabbmats kedjor.

Buffalo Grill

En trevlig servitris visade oss till ett litet bås typ de i amerikanska diners, men resten av inredningen var uppenbart inspirerat av salooner från amerikanska western filmer.

Anki på Buffalo Grill

Menyn var inte heller helt olik den på amerikanska diners, men med lite mer inriktning på fina köttbiter även om det även fanns fina hamburgare på menyn. Vi valde båda en kötträtt med pommes frites. Trots det amerikanska temat kunde inte servitrisen ett ord engelska och vi fick lösa beställningen genom att peka på menyn.

Middag på Buffalo Grill

Köttbitarna var lite mindre än vad de såg ut på menyn, men full tillräckliga för att vi skulle bli mätta och nöjda.

Anki på Buffalo Grill

Eftersom vi ville komma så långt som möjligt denna kväll så stannade vi inte längre än nödvändigt.

Buffalo Grill

Vi kollade avstånd, tider och hotellalternativ under tiden vi körde söderut och beslutade att sova natten i Tours.

Relaterade Sidor

Top - Au Bureau Restaurang i Reims, Frankrike

Au Bureau

Bästa läget för en uteservering vid Katedralen i Reims och även en mycket trevlig miljö inne. Menyn består av goda lite mer påkostade pubrätter och Au Bureau erbjuder en stor mängd alternativ att dricka.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar