Place de Chateaneuf, Tours France

En vacker förmiddag i Tours och en stormig kväll i Biarritz

Dagen inleds med frukost i Tours och avslutas i mysiga Biarritz.

På morgonen gick vi ut i Tours för att leta upp frukost. Hotellen erbjuder ju alltid att man köper till det, men vi föredrar oftast att komma ut på fik och serveringar på platsen vi befinner oss.

Rue de Bordeaux, Tours France

Vi passerade en fin operabyggnad och kom fram till ett fik vi hittat tips om på en lång gata med massa serveringar, Le Petit Atelier på Rue Colbert. När vi insåg att de bara hade kakor så valde vi att gå vidare. De flesta av de andra serveringarna höll fortfarande på att öppna och vi anade att det snarare handlade om serveringar som lockade besökare senare på dagen och framförallt på kvällen.

Frukost vid Place Plumereau i Tours

Lars hade snappat upp något om ett gammalt torg som var något av en sevärdhet och som skulle vara kantat av serveringar, Place Plumereau. Vid Rue National gick vi förbi en gammal kyrkobyggnad, vi funderade om det var den katedral som var stadens stolthet. Men insåg den nog var för liten och dessutom skvallrade avsaknaden av skylt eller intresserade runt byggnaden om att det inte var fallet. Ute vid Pont Wilson kollade vi ut över Loire floden men det var inte så mycket som hände runt den så vi fortsatte till Place Plumereau.

Place Plumereau, Tours France

Det gamla torget sjöd av liv, fast inte av det som är senare på dagen och kvällarna, utan varuleveranser och personal som städade upp efter kvällen innan. Alldeles intill torget gick vi in på Les Delices de Louise och beställde en croissant och en baguett samt kaffe och juice.

Les Delices de Louise, Tours Frankrike

Uteserveringen var nästan tom och endast ett annat bord var upptaget. Det är något speciellt med hur baguett och croissant smakar i Frankrike, och vi tror inte det bara handlar om miljön utan även något med ingredienserna eller hur det tillagas.

Anki tar frukost på Les Delices de Louise, Tours Frankrike

Promenad genom Tours och besök i Katedralen

När vi gick vidare genom små gränder kom vi ut till fantastiska Place de Chateaneuf.

Place de Chateaneuf, Tours France

Vilket fint torg och vackert inramat av byggnaderna runt om. Här skulle man kunna sitta och njuta av något gott att dricka eller äta om man kommer tillbaka.

Place de Chateaneuf, Tours Frankrike

Men vi var nöjda efter frukosten och gick vidare. Innan vi lämnade Tours kändes det givet att besöka deras mest kända sevärdhet, Cathedrale Saint-Gatien.

Cathedrale Saint Gatien, Tours Frankrike

Det var en fantastisk byggnad, om än inte fullt lika imponerande som Katedralen i Reims som vi besökt några dagar tidigare. Man förundras över det jobb det måste inneburit, de vackra strukturerna i taket, dekorationerna överallt och de vackra fönstren med sin mosaik i olika färger.

Le Grand Hotel, Tours France

När vi kom tillbaka till Le Grand Hotel var det dags att check ut. Hotellrummet hade kanske inte varit något imponerande men låg i ett perfekt läge och personalen var trevliga och serviceminded. Innan vi återvände till parkeringsgaraget gick Lars in på butiken intill och köpte lite dricka inför bilfärden.

Léonard de Vinci Garden, Tours France

Till Biarritz längst söderut i på franska Biscaya kusten

Det gick smidigt i trafiken när vi rullade söderut mot Biarritz, ända tills vi körde av motorvägen och in på småvägar som ledde till staden. Mitt i centrum av Biarritz med bara några minuters gångavstånd till stranden parkerade vi intill Hotel Mecure Le President där vi skulle sova denna natt. Mörka moln samlade sig snabbt på himmeln medan vi fräschare upp oss på rummet och när vi var på väg ut på stan regnade det. Som tur var hade vi med oss paraply. Det molniga vädret hade redan drivit folk från stranden och in i staden, men nu skyndade många sig mellan butiker och hotell eller till restauranger.

Baskisk middag på Place Sainte-Eugénie i Biarritz

”Tyvärr, är vi fullbokade. Kanske om du kommer tillbaka vid halv tio” blev svaret på de första två restaurangerna vi frågade om bord på vid Des Halles. Det var över två timmar tills dess och vi var sugna nu så vi gick vidare. Vid Place Sainte-Eugénie nere i närheten av småbåtshamnen hade vi spanat in Restautant Tikia. Eftersom vi var först kunde vi välja ett mysigt bord intill ett stort fönster ut mot torget utanför. Menyn erbjöd flera genuina baskiska rätter, Biarritz tillhör den Baskiska provinsen Lapurdi.

Anki på Restautant Tikia, Biarritz Frankrike

Förrätterna blev en get ost sallad och en Tarte Basquaise, den senare var en slags bakad vegetarisk paj. Huvudrätten blev en Basque Chicken och en Hake Cream of Piquillos. Vi avslutade med en Panna Cotta coulis de fruits rouges och Gâteau Basque, sistnämnda med mandel och karamell påminde i smaken om en Tosca kaka. Till maten drack vi vitt vin, Txakoli som var lite som ett Vino Verde och ett fylligare Bergerac.

Place Sainte Eugénie, Biarritz France

Promenad längs strandpromenaden

När vi lämnade Tikia stormade det ute och regnade i sidled. Vi tog oss ner till den lilla rotundan och tog skydd under tak. Vinden var hård och parasoll och stolar drog iväg från en intill liggande restaurang där gäster och personalen fick hjälpas åt att fånga dem. Regnet avtog och trots vinden var vi lite nyfikna på Biarritz och gick därför ut till vägen utmed kusten, Boulevard du Maréchal Leclerc. Solen höll på att gå ner och det blev en vacker vy över klippan ut i havet, Rocher du Basta.

Rocher du Basta, Biarritz France

Det var inte så många ute på grund av vädret men helt ensamma var vi inte. Även om inte det regnade så var himmeln fortfarande mörk, men vi fortsatte promenaden utmed den stora stranden, Quai de la Grande Plage, och byggnaden med casinot.

Quai de la Grande Plage, Biarritz France

Vi korsade upp igenom centrum och gick tillbaka till Des Halles för att se oss om nu när det inte regnade.

Avenue Edouard VII, Biarritz France

Det var lugn stämning och vissa serveringar hade hunnit stänga medan andra hade endast ett fåtal gäster kvar. Plötsligt fick vi ett sug på något kallt att dricka och gick in på ett mysigt ställe vid framsidan till saluhallen, men de berättade att de inte hade tillstånd att sälja dryck om vi inte åt samtidigt.

Quai de la Grande Plage Evening, Biarritz France Boulevard du General de Gaulle, Biarritz France

Ett glas rött på Palacito bar

Strax innan vi kom tillbaka till hotellet passerade vi Palacito bar som såg riktigt trevligt ut. När vi kom in möttes vi direkt av en trevlig servitör som hämtade var sitt glas öl till oss.

Palacito bar, Biarritz France

Knappt hade vi satt oss förrän regnet vräkte ner ute och stället fick omgående ett antal nya gäster som tog skydd från regnet samtidigt som de tog sig ett glas. Det hade varit enkelt att sitta kvar för ett andra glas men vi kände det började bli hög tid att ge sig och återvände till hotellet.

Avenue Edouard VII, Biarritz France

Relaterade Sidor

Relaterade reseskildringar