Luxemburg stad – Grund och gamla stan

Det är otroligt vad mycket man kan hinna med och uppleva på bra några timmar ibland. Luxemburg stad är kompakt och lätt att ta sig runt i.

Promenad till centrum av Luxemburg

Vi lämnade vårt hotell. Vid Place de la Constitution står en hög staty, Monument of Remembrance
eller Monument du souvenir som den också kallas, där flera turstier stannade till för att ta kort. Vid foten av statyn låg flera vackra stora buketter.

Gelle fra dysy i Luxemburg stad

Efter ett kort stopp gick vidare till Place Guillaume II där marknaden var i full gång. Bakverk, grönsaker, frukter och blommor finns till försäljning. Många, bland dem vi, gick också omkring och bara njöt av miljön.

Frukost i centrum av Luxemburg

Vid Café Kaempff-Kohler slog vi oss ner vid ett av borden och beställde in frukostpaket bestående av bröd, croissant, juice och kaffe. Var annars än här i Frankrike är det så rätt och smakar så gott med just denna typ av frukost. Till kaffet kom också en bit god mörk choklad.

Frukost på Kaempff-Kohler vid marknadstorget i Luxemburg

Servitriserna var trevliga och snabba att hantera alla gäster. Kaempff-Kohler är stort och har en stor delikatess avdelning i både den byggnaden vi satt vid samt byggnaden intill. De hade även uteservering på andra sidan huset upptäckte vi senare.

Längst med gatorna i Luxemburg stad

Vi strosade runt i området. Vi gick inom några små butiker. Passerade Palais Grand-Ducal som är en av stadens sevärdheter och hemvist för hertigen av Luxemburg.

Slottet Grand Ducal Palace i hjärtat av Luxemburg

Utsikt från gamla stan

Området vi igår hade sett i kvällsljus och bargatan hade vi nu även strosat omkring i på dagen. Vi lämnade denna delen och gick neråt mot vattnet. På en liten utsiktsplats får man en vacker vy över stora delar av gamla stan, ner mot vattnet. Otrolig panorama vy som ger en fantastisk vy över Luxemburg stad.

Anki och Lars vid utsiktspunkten

Mysiga kvarter runt om i Grund

Vi fortsatte neråt Grund och strosade längst med vattnet. Det var växlande molnighet men när solens strålar lös upp ordentligt kom alla färger fram som bäst.

Hus vid floden i gamla stan i Luxemburg

Träden speglade sig i vattnet och blommornas färger lös starkt mot de gamla husen och murarna som kringla in omgivningen.

Nere i gamla stan i Luxemburg

Vi gick över en annan liten bro tillbaka på andra sidan för att gå tillbaka mot vårt hotell där vi hämtade våra väskor och bil. Från vår ankomst ikvällen innan hade vi hunnit uppleva och verkligen fått ett gott öga till Luxemburg stad.

En avstickare på vår road trip genom Luxemburg

Luxemburgska Ardennerna

Vi lämnade stan och körde norrut mot Luxemburgska Ardennerna. Via Michelin guidens mobil app gjorde oss nyfikna på Insenborn och vi svängde av vägen västerut. Det var ett område man fick vackra vyer över floden Lac de la Haute-Sûre och dess omgivningarna. Tyvärr lös solen med sin frånvaro och även om det var vackra vyer var det inte fullt så spektakulärt som det säkert kan vara med solens strålar.

Konst med cykeltema i Esch-sur-Sûre i Luxemburg

Vackra Esch-sur-Sûre

Vi körde tillbaka mot Esch-sur-Sûre där vi parkerade bilen och gick av för en promenad.

Vy över floden och en bit av den lilla stan Esch-sur-Sûre i Luxemburg

Cykeltävlingstemat i den lilla samhället var uppenbart och flera cyklart samt konstverk med cyklister och cyklar stod längst med gatorna. Vi passerade några cafeer och insåg det var lunchtid. Upp för några trappor satte vi oss på en servering och beställde in panini, croque monsieur, öl och coca cola.

Mycket cyklar var det längst vägarna i Esch-sur-Sûre i Luxemburg

Efter en trevlig lunch promenerade vi upp till slottsrutiner och fick vyer över omgivningen från några meter upp.

Wiltz i Ardennerna

Vi satte oss senare i bilen och körde en sväng runt om stan innan vi lämnade området. På väg ut från Luxembourg körde vi igenom Wiltz.

Vy ifrån bilen under vår färd genom Luxemburg

Det var en mysig liten stad. Vi körde igenom de små gatorna och stannade till en kort stund vid ena delen för en mycket kort promenad nere vid denna delen där vi även gick inom samhällets turistbyrå. Det kändes dock inte som vi missat något och vi satte oss åter i bilen och körde ut ifrån Luxemburg.

Från Luxemburg via Belgien till Frankrike

Innan vi lämnade landsgränsen tankade vi. Efter ett tag var vi snabbt ute på större vägar. Det dröjde inte någon lång stund tills vi såg skylt om Belgien och rätt som det var körde vi på belgiska vägar.

Gränsen mellan Luxembourg och Belgien

Efter en timma eller så kom skylten om gränsen till Frankrike. De bekanta tegelhusen som förr låg strax innan den stora gränskontrollen kändes bekanta. Nu för tiden är det dock bara att köra förbi utan vidare notis att man passerar en landsgräns.

Vi kör in i Frankrike

Framme i Reims

Snart börjar skyltar om Reims dyka upp och vi följde dem tillsammans med vår GPS. I bilen bokade vi ett hotell och snart parkerade vi bilen utanför hotellet och checkade in.

Golden Tulip hotel i Reims, Frankrike

Det var en behaglig kväll och vi gav oss ut på huvudgatan som var fylld av folkliv bland restauranger och barer. Vi strosade upp mot fontänen såg oss om.

Fontän i centrala Reims, kvällstid

Middag på Café Le Gaulois

Vi slog oss ner vid Café Le Gaulois och beställde in varsitt glas Bollinger champagne innan middagen.

Anki med ett glas Bollinger Champagne på Café Le Gaulois

Middag på Café Le Gaulois i Reims

Ljusshow på Reims Katedral

Trots mycket folk var det ett behagligt lugn i stan. Vi strosade bort till den mäktiga katedralen. Utanför hade folk samlats och satt sig på marken för ljusshowen som utspelar sig från maj tom september i år.

Ljusspel på Reims katedral

Detta ljusspel var verkligen spektakulärt och ett av de vackraste och snyggaste vi sett. Med en sådan precession utspelades ljusspel och skådespel perfekt med kyrkans exteriörs linjer. Ljudet med sakral sång blandades med bilder av modern dans utmed katedralens exteriör. Sevärt och rekommenderas varmt till alla som besöker Reims fram till september månad.

Ljusspel på Reims katedral

Det var varmt och skönt när vi promenerade till hotellet genom ett mycket lugnt Reims.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *