Påskdagen i Andalusien

Det blåste lite mer denna dag när vi vaknade, men himmeln var så klart blå. Frukosten satt gott och speciellt njöt vi av juicen som vi med hjälp av en maskin fått färskpressad dagen innan. Både lukt och smak blir något annat och inte ens de juicer man köper som skall vara producerade på bara apelsin smakar så här gott.

En av Manilvas gator ner till kyrkan

Det var idag final på påskfirande i Spanien och strax efter halv ett samlades vi och många bybor utanför Santa Ana kyrkan i Manilva.

På väg ner till Santa Ana kyrka i Manilva

Påskprocession i Manilva

Eftersom vi sett två stycken processioner på långfredagen var vi nyfikna om vad de kunde hitta på som skiljde sig denna dag. Det var en uppenbart lättsammare stämning och bybornas kläder var mer färgglada än på långfredagen. Först ut var en jesusfigur på en tron.

Byborna gör sig redo för en av processionerna under påskhelgen

Som vanligt var det ett antal män på varje sida som bar den. Den gick ner för backen i samma riktning som processionerna på långfredagen. Framför processionen med jesusfiguren gick ett antal barn i vita dräkter och efter gick en mängd kvinnor som stod för sång under processionens väg.

Påskdagens procession för Jesus uppståendelse

Men det kom strax en tron till från kyrkan, detta med ett helgon och nu gick de uppför vägen direkt mot huvudgatan i byn. Vi blev överraskade över detta, med tanke på följet som oftast skapas efter en procession.

Processionen startar utanför Santa Ana kyrka i Manilva

Byns orkester följde processionen med helgonet som de brukar liksom ett följe med bybor.

Procession genom byn med Santisimo Cristo och Santisima Virgen del Rosario

Två processioner möts mitt i Manilva

Efter en timmas runda åt varsitt håll så möttes de båda processionerna mitt i centrum av byn.

Vackert möte under processionen

Det var fullt av besökare som trängdes såväl på gatan som på balkonger på husen som kantade gatan.

Byborna väntar förväntansfulla när processionen möts upp i mitten av Manilva

Vår vän Augustin klättrade upp på tronen med helgonet och plockade av den mörka slöja som hon bar varpå båda tronens lyftes över huvudet på de som bar.

Agustin sätter på en krona på Jungfru Rosario under processionen

Konfetti sköts ut mellan tronerna och några vita duvor släpptes lös till alla åskådares jubel. En polis bad åskådarna backa under tiden som ena tronen flyttades åt sidan och en bit framåt och den andra vändes. Båda återvände nu längs kyrkogatan, Calle Iglesia, tillbaka ner till kyrkan.

Centrala Calle Mar i Manilva under påskens processioner

Öl och Paella på Bar Castillo

Bar Castillo lockade med kall öl, så vi följde inte processionen till kyrkan utan gick dit. Det var söndag och utöver deras ordinarie rätter erbjöd de en Paella som vi så klart kände vi ville prova på.

Juan på Bar Castillo hade fullt upp under påskdagen

Bar Castillos uteservering hade hamnat i skugga och solen på andra sidan lockade, så vi flyttade över. Det var varmt och skönt i solen, Paellan god och det blev en öl till innan vi slutligen begav oss hemåt.

Öl i solen i Puerto de La Duquesa

Det blev ingen lång stund i Monte Viñas, vi tog bilen ner till Puerto de La Duquesa. Få ställen ligger lika perfekt om man vill slippa vind och fånga solen som Bar Dolphin.

Anki på Dolphin Bar i La Duquesa

Det blev en öl under tiden vi njöt av den sköna värmen. Under tiden vi satt och filosoferade ringade vi in vad vi skulle äta och bestämde oss att stanna kvar i småbåtshamnen.

Hamnen i Puerto de la Duquesa

Middag på Taj Mahal i La Duquesa

När solen började sjunka bakom husen betalade vi och tog en promenad för att kolla lite olika alternativ. Vi var lite sugna på Indiskt och började kolla en restaurang vi besökt tidigare men som nu inte var öppen. På andra våningen kom vi fram till restaurang Taj Mahal som vi bestämde oss för att pröva.

Samosas till förrätt på Taj Mahal Restaurang i La Duquesa

Vi fick ett bord vid fönstret med utsikt över hela hamnen. Deras meny hade många vanliga, och mindre vanliga, indiska rätter och det tog tid att ringa in vad vi ville prova av de hela 200 alternativen.

Indiska huvudrätter på Taj Mahal Restaurang i La Duquesa

Vi tog vegetariska Samosa till förrätt, en Chicken Garlic Chili (rostad vitlök, paprika, färsk grön chili och kryddor dekorerad med färsk koriander) och en Chicken Sel (kyckling lagad i Yoghurt, Ingefära och örter).

San Miguel på Taj Mahal Restaurang i La Duquesa

Deras öl serverades i riktigt kall i frysta ölsejdlar och även om det var lagom kryddigt så behövdes det två innan vi betalade och lämnade restaurangen. Dagen hade varit fin och vi var mycket nöjda när vi återvände hem till Monte Viñas.

Taj Mahal Restaurang i La Duquesa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *