Långfredag i Manilva

När vi vaknade var det ljus ute. Temperaturen i skuggan var fortfarande modest men i solen var det redan varm och skönt. Denna dag blev det en frukost i solen, det skulle bli en riktigt skön dag.

Utsikt från vårt fönster

Varm långfredag i Monte Viñas

Redan dagen innan hade vi noterat att solen var stark och gick in och tog på lite solskydd innan vi återvända till trädgården och varsin solstol.

Vackra blommor i trädgården

Planen för dagen var att bara njuta och ta det lugnt, senare kanske vi skulle upp till byn för att se hur de uppmärksammade påsk. Det knackade på dörren och vår vän Augustin hälsade oss välkomna till Manilva och Monte Viñas. Han har tidigare jobbat i området men är nu pensionerad. Eftersom han är engagerad i den lokala kyrkan och byns traditioner tipsade han lite om vad som skulle ske under påsken.

Bi suger nektar ut lila blomma

Denna dag skulle det inte bara vara en procession, utan två. Vi slappade och läste tills det var dags att klä om och gå upp till Santa Ana kyrkan för att titta på den första processionen.

På väg in i Manilva by

Procession genom Manilva med Jesus och helgonfigur

När vi kom dit slogs vi av hur få andra som var där, när vi varit på Santa Ana motsvarigheten i juli brukar gatan vara översvämmad av besökare. Men vi insåg snart att det var spansk tidsangivelse, vi trodde vi var senare när vi dök upp 10 minuter efter sex, men vi var tidiga och kanske berodde det på att gudstjänsten drog ut på tiden men det hade i så fall många fått reda på. Men så drog det hela igång.

Folkmassa väntar vid Santa Ana kyrka i Manilva på att processionen ska börja

Först kom några barn varav en svingade rökelse i en behållare.

Barnen som är först ut i processionen

Höga konformade huvudbonader med hål endast för ögonen

Bakom dem slöt ett antal upp klädda i höga konformade huvudbonader med hål endast för ögonen varav den första hade sin huvudbonad nedvikt och bar på ett stort kors.

Därefter kom ett stort antal kvinnor klädda som sörjande änkor.

Kvinnor i svart sorgeklädsel under långfredagens första procession i Manilva

Och så kom den som var i fokus, en stor liggande jesusfigur vilken bars av ett antal av männen i byn på en tron, även de klädda i svart. Man hade dekorerat med massor av röda blommor runt om jesusfiguren.

Långfredagens procession startar utanför Santa Ana kyrka i Manilva

Ytterligare en stor tron bars ut ur kyrkan med ett helgon. Och som vanligt gick byns orkester med och spelade. Innan följet lämnad kyrkan brast alla ut i sång, en förvånansvärt lättsam melodi med tanke att processionens tema tycktes vara sorg över jesus död.

Processionen har lämnat kyrkan och börjar sin färd genom Manilva by

Lång vandring genom hela byn

Till skillnad från Santa Ana gick processionen inte direkt upp till huvudgatan genom byn utan tog en annan väg. Då och då klingade en klocka, som mannen som gick framför någon av tronerna slog på, varpå följet stannade upp för att vila. Det tycks som att tronerna är mycket tunga och pauserna behövs för de skall orka.

Männen som bär tronen med jesus, under processionen i Manilva

På väl utvalda platser står Policia Local, någon ur lokala polisen och ser till att inga bilar kommer körandes längs vägen processionen går. Längst bak i processionen gick lokalbefolkning.

I processionen gick även ett antal män i uniform, vilken typ av funktion de hade var oklart men de verkade ha ett anseende och gick före övrig lokalbefolkning.

Så småningom svängde de in på huvudgatan och gick igenom staden för att till sist göra en tung vändning. Vi har sett det flera gånger vid Santa Ana men det blev ännu mer koordination när två stora troner skulle vända.

Vi följde dem en bit tillbaka in i byns centrum innan vi återvände till huset för att slänga på oss lite varmare kläder och bege oss ner till Sabinillas.

Processionen vänder och går tillbaka mot kyrkan

På slänten mellan Monte Viñas och Manilva stod får och betade, en del reste sig på bakbenen och åt från fikonträden.

Monte Viñas kvällstid

Den ordinarie vägen vi brukar köra ner i Sabinillas var avstäng och polisen vinkade alla bilarna bort. Det var sannolikt lite påskceremoni här också. Men vi hittade en annan väg in i den norra delen av staden i närheten av de restauranger vi tänkt oss för kvällen. Det var ont om parkeringar, men med lite tur var det en bil som skulle åka.

Chiringuito Ramos, Sabinillas

Middag på Ramos Chiringuito

Ute vid Paseo Maritimo, strandpromenaden, gick vi ner till Ramos och fick ett bord ute vid stranden. Det var visserligen sen kväll och inte sommarvärme, men ändå behagligt.

Chiringuito Ramos i Sabinillas

Det fanns mycket gott på menyn och Anki valde en fläskfilé medan Lars tog en tonfisk. Strandrestauranger som Ramos kan självklart variera även om många faktiskt håller hög standard.

En perfekt stekt tonfisk serverad på Chiringuito Ramos i Sabinillas

När maten serverades kunde vi bara konstatera att Ramos var bland de bästa vi provat. Servicen var snabbt och hövlig, när vi betalade var vi mycket nöjda.

Utserveringen till Chiringuito Ramos i Sabinillas

Vi åkte backen upp till Manilva och parkerade i Monte Viñas. Men kvällen var inte över.

Längst en gata i Manilva nattetid, på väg mot kyrkan

Midnattsprocession i tystnad genom Manilva

Vid midnatt skulle byborna ha ytterligare en procession, denna i tystnad. En stund efter kom så ett sällskap ut men betydligt färre än tidigare på dagen.

Processen som ska ske i tystnad på väg att starta från Sana Ana kyrka i manilva

Det var nu svarta spetsiga huvor som föregick tronen med ett helgon. Det hade knappast uppsluppen stämning tidigare på dagen, men nu när alla gick i tystnad blev det en märklig inramning.

Det är en vacker och spektakulär procession som kommer i mörket längstmed gatorna i Manilva

Även denna procession tog en längre väg genom byn. När de kom fram till centrumgatan vid 01 släcktes all belysning inne i byn.

Processionen vänder vid slutet av Calle Mar och går i tysthet tillbaka mot kyrkan

Det var ett mörkt följe i en mörklagd by i tystnad, ovanför sken en fullmåne som gav lite ledljus. Själva helgonet hade lite ljuslyktor och en stor kandelaber. Åter igen följde vi dem till gatans slut och efter de vände så kände vi oss nöjda för dagen.

Processionen på väg tillbaka genom byn i riktning mot kyrkan

Det var en vacker och varm natt och vägen tillbaka lystes upp av en mån som var nästan full.

En tom gata efter att processionen lämnat platsen

Betande får under en nästan full måne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *