Salamanca from Puente Romano

Dag i vackra Salamanca

En solig dag i vackra Salamanca på stenlagda gator som under historien trampats av såväl romare, morer och så klart spanjorer.

Vi vaknade på Sercotel Las Torres i Salamanca och det var en solig varm morgon när vi gav oss ut. Det behövdes ingen lång promenaden till torget Plaza Mayor, det var bara någon minut eller två bort och här fanns gott om alternativ för frukost.

Frukost på Plaza Mayor

Plaza Mayor, Salamanca Spain

Valet föll på Las Tapas de Gonzalo där vi beställde in Churros och Pan Con Tomate. Sistnämnde är en spansk klassiker med riven tomat och olja på rostat bröd, ibland tar man även en vitlöksklyfta och skrubbar mot brödet.

Anki Breakfast at Las Tapas de Gonzalo, Salamanca

Breakfast with Churros in Salamanca, Spain

Gamla gator och byggnader i Salamanca

Nöjda med frukosten gav vi oss av på en lång promenad genom gamla kvarter i stadens centrum, säkert med massor av historia, och passerade bland annat Rua Antigua.

Rua Antigua in Salamanca, Spain

Längs ena sidan av gatan ligger stadsbiblioteket i en gammal fin byggnad med bl a dekor av stora snäckskal på husväggen. Intill låg biblioteket låg Torre de La Clerecia.

Torre de La Clerecia and Biblioteca Publica de Salamanca

Vi gick in i den i den ena av stadens två katedraler och den stora kupolen var vacker dekorerad från insidan. Promenaden fortsatte sedan igenom staden och tog oss ner till floden Tormes som slingrar sig genom stadens södra delar.

Puente Romano – bro från romartiden

Här finns en vacker gammal stenbro från romartiden, Puente Romano. Vi gick över till den lilla parken på andra sidan och såg oss om. Längs strandkanten växte vackra lila blommor. Flodbotten hade mycket växtlighet och gröna växter gjorde att floden var mer grön än blå.

Salamanca from Puente Romano

När man går tillbaka över bron får man en fin vy in mot staden där tornen sticker upp över hustak och höga träden längs med floden. Vi gick en bit längs den gamla stadsmuren innan vi åter gick in mot centrum.

Lienzo Muralla Romana, Salamanca Spain

Utsökt Serrano på Taperia

Promenaden hade tagit oss några timmar och det var dags för lite lunch och vad bättre än lite serrano när staden verkade ha det som en slags specialitet. Bland annat fanns det en slags paj eller bröd som var fyllt med skinka som var populär. Vi slog oss ner på uteserveringen till Taperia Jamon & Jamon. De hade en tapas tallrik med en serrano som höll någon slags guldstandard som vi beställde in och kanske var den en av de godaste skinkor vi någonsin ätit. Självklart behövde vi en kall spansk öl att dricka till.

Serrano at Taperia Jamon Jamon

Scala Coeli – Torn med utsikt över hela Salamanca

Var vi än gick i Salamaca så skymtade tornet Scala Coeli över staden och när vi såg att det inte var en turistfälla, utan man kunde gå in och gå upp i det utan att köa, så passade vi på.

Hallway La Clerecia, Salamanca

På insidan av tornet var en fin trätrappa som gick upp längs väggarna i tornet, det var gick bra att gå upp även om det var många trappsteg och det så klart kändes av. Uppe fick man fantastisk utsikt över staden och omgivande landskap, man kunde även gå längs en liten lejdare mellan tornen.

Grand View from Torre de La Clerecia, Salamanca

Streets of Salamanca from Torre de La Clerecia

Elefant som står på snabeln mitt på Plaza Mayor

Efter vi tagit alla trappor ner så gick vi tillbaka till det vackra torget Plaza Mayor. Efter alla trapporna behövde vi släcka törsten och kanske svalka oss lite i hettan och slog oss ner vid Berysa Cafe för en öl. I ena hörnet av torget står en i sammanhanget annorlunda staty, Gran Elefantdret av Miquel Barceló är en elefant som står upp och ner på sin snabel.

Gran Elefantdret sculpture, Plaza Mayor Salamanca

Middag på Azogue Viejo

På väg till vår bil för att köra vidare så fick vi syn på restaurangen Azogue Viejo, som nyss hade öppnat för kvällsgäster. Menyn hade många goda alternativ och uteserveringen var minst sagt inbjudande. Visserligen hade vi tänkt åka vidare nu, men vi bedömde också att det kanske blev sent vi kom fram till Merida och kunde bli lite osäkert både gällande öppethållande och vad gällde utbudet av restauranger i närheten av hotellet. Därför blev det även middag i Salamanca innan vi lämnade staden. Vi beställde in en förrätt på fint oxkött och apelsin i en mycket oväntad men god kombination samt en tomatsallad. Huvudrätten blev en oxfile och en risotto, båda mycket goda.

Dinner at Azogue Viejo, Salamanca

Söderut till Merida

När vi var mätta och nöjda var det hög tid för oss att komma vidare. Vi gick till parkeringsgaraget Le Mans och tog vår bil och körde ut ur staden och söderut.

Driving from Salamanca to Merida in the early evening, Spain

Knappt tre timmar senare körde vi in i Merida där det nu var midnatt. I delen av staden där vi bodda var allt mörkt och mycket lugnt. Hotellet låg på en liten gata och när vi kom in på rummet kände vi det var för sent att ge sig ut och vi valde att lägga oss och istället satsa på att utforska Merida nästa dag.

Relaterade Sidor

Relaterade reseskildringar