På guidad tur i Taittinger champagnehus i Reims

Champagneprovning på Taittinger i Reims

En varm och vacker dag i Champagnes hjärta, Reims besöker vi den vackra Notre Dame katedalen innan vi går ner i grottorna under Champagnehuset Taittinger bland alla flaskor.

Det var första dagen på ett bra tag vi kunde ta en lugnare morgon. Inget jobb som väntade och ingen bil vars parkering gick ut. Efter att ha checkat ut från hotellet och lämnat våra väskor i receptionen gick vi ut för att hitta något att äta.

Staty i Reims city

Tartain till brunsch på Pain & Cie

Frukost hade övergått till brunch eller lunch för de som var tidigt ute. Vi slog oss ner på Pain & Cie och beställde in varsin tartain.

Varm tartin på Pain et Cie i Reims

Väderprognosen hade sagt mest moln men det var en solig och fin dag. Vi njöt av solen tills någon ville sitta under parasoll och skugga kom över oss. Det var dock lika skönt ändå.

Pain et Cie i Reims, Frankrike

Vi promenerade upp mot fontänen och en kort bit in på ena tvärgatan för att spana in det fantastiska gamla Operahuset.

Operan i Reims, Frankrike

Notre Dame katedral i Reims

Sen fortsatte vi i riktning mot katedralen och gick in för att se hur denna fantastiska byggnad ser ut på insidan.

Notre Dame katedral i Reims, Frankrike

Insidan var vacker som väntat. De stora pampiga målade glasen som även ses utifrån lyser vackert upp.

Färgstarka och vackra glasmålningar i Notre Dame katedral i Reims

Längst med väggarna fanns fotoutställningar och information om de olika konstnärerna som stod bakom olika målningar.

En av många varianter på glasmålningar i Notre Dame katedral i Reims

Självklart är religionen och tron i centrum och det finns flera platser för bön och möjligheter att tända ljus vid diverse helgon.

Inne i Notre Dame katedral i Reims

Ute från katedralen påmindes man om det vackra vädret. Solglasögonen åkte på och vi gick upp från stan i en annan riktning än vi tidigare varit.

Centrala Reims, Frankrike

Taittinger Champagnehus i Reims

Nu gick vi mot champagnehus med ett av de större som mål. Taittinger är ett familjeägt champagnehus som ligger ca 15 minuters promenad från Reims katedral.

Ingången till Taittinger i Reims

En guidad visning på engelska hade precis startat och vi hade möjlighet att direkt hoppa in i den vilket vi gjorde. Vi gick direkt flera meter ner till en källare som höll 12 grader.

Champagneflaskor så långt ögat når på Taittinger i Reims, Frankrike

Den trevliga guiden berättade om champagnen Taittinger. Runt omkring oss och i hela den här vinkällaren ligger champagne på lagring.

Nere i grottorna i Taittinger champagnehus i Reims, Frankrike

De ligger väl placerade ovanpå varandra och vid första anblicken kan man inte ana hur långt in flaskorna är placerade. Genom att tända en lampa och låta oss besökare ta kort eller kolla in med hjälp av kameror såg vi hur långt in i grottan flaskorna låg.

Vi blickar in över mer än 100 000 flaskor Taittinger champagne

På varje plats ligger lappar med information om vad det är för champagne och hur många flaskor som ligger där. Vid ett av ställena vi kollade på denna lapp och med hjälp av kameror kollade hur långt in de gick kunde vi se det just där fanns över 100 000 flaskor.

Vackra långa gånger där Taittinger champagnen lagras

Temperaturen sänktes ytterligare samtidigt som vi gick ytterligare trappor neråt.
När turen var klar kunde man ta en hiss upp till rummet där det erbjöds provsmakning och där man självklart även kunde handla.

På Taittinger champagnehus i Reims, Frankrike

Vi hade valt att provsmaka två olika sorter. Alla fick ta del av den första flaskan. Beroende på vad man hade köpt för biljett kunde man antingen välja mellan en Grands Crus, en Vintage och en rosé brut. Hade man lagt till ytterligare något kunde man prova en Contes de Champagne, Blanc de Blanc 2006. Detta var den dyraste bland de vi kunde prova och också den godaste i vårt tycke.

Den guidade turen avslutas med champagne provning

Vi sippade champagne och kollade in vilka vi ville köpa med oss hem. Med kassar från taittinger lämnade vi champagnehuset och återvände in mot stan. Vid Place du Forum slog vi oss ner på Bistrot Edgars uteservering på torget för något kallt att dricka och för att vila fötterna en stund.

Bistro Edgar ligger på mysigt torg i centrala Reims

Middag på Au Bureau med utsikt över Notre Dame

Sedan gick vi vidare mot torget vid katedralen, Place du cardinal Lucon, där vi satte oss på au Bureau. Vi började att släcka vår törst och kollade samtidigt in menyn.

Middag på Au Bureau Restaurant, beläget på torget där Reims mäktiga katedral står

Då vi blev sittande även här en bra stund blev det dags för middag som denna kväll bestod av kyckling marinerad i whiskey samt en entrecot och naturligtvis franska viner till detta.

Kycklingspett på restaurangen Au Bureau uteservering i Reims

De utlovade molnen hade denna dag visat med sin frånvaro vilket vi tackade extra för. Det hade varit en vacker och skön dag i hjärtat av det franska champagne distriktet.

Au Bureau restaurang med katedralen i bakgrunden, Reims

Relaterade Sidor

Top - Au Bureau Restaurang i Reims, Frankrike

Au Bureau

Bästa läget för en uteservering vid Katedralen i Reims och även en mycket trevlig miljö inne. Menyn består av goda lite mer påkostade pubrätter och Au Bureau erbjuder en stor mängd alternativ att dricka.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar