Bahia De La Concha, Donostia-San Sebastian Espana

Fransk förmiddag och spansk kväll vid Biscayas kust

En dag som inleds i Biarritz och avslutas i Europas mathuvudstad, Donostia-San Sebastian

Det var morgon i Biarritz och en molnig sådan när vi tog en promenad runt i centrala delarna för att hitta någon frukost som föll oss i smaken.

Frukost med utsikt över Biarritz stora strand

Nere vid strandpromenaden fick vi ett bord på Dodin där vi kunde sitta och kolla ut över stranden och de som trots den molniga dagen tagit sig ner för en stranddag.

Frukost på Dodin utmed stranden i Biarritz Frankrike

Servitören dukade fram en fralla och Croissant med en kopp kaffe och apelsinjuice. Det kanske inte var en perfekt dag vädermässigt men trots kompakta moln på himmeln var det ändå skönt och trevliga att sitta och kolla ut över folklivet. Vi var sugna och tackade ja till påtår men blev lite överraskade över notan, motsvarande hundra kronor för två koppar kaffe är ganska mycket även med ett exklusivt läge.

Strandpromenaden i Biarritz Frankrike

Delikatesser på Mercado Les Halles

Efter frukost passade vi på att gå runt en runda i stan för att se oss om i dagsljus. Vid Les Halles saluhall var kommersen igång med massor av delikatesser, franska ostar, kallskuret , bakverk och bröd, frukt och grönt.

Saluhallen Les Halles, Biarritz Frankrike

Hade inte det känts tveksamt att ha dem flera dagar i en bil, som kanske skulle bli rejält varm ju längre söderut vi kom,  så hade vi säkert köpt med oss en del.

Brödförsäljning Les Halles, Biarritz Frankrike Franska ostar på Les Halles, Biarritz Frankrike

Promenad längs kusten i Biarritz

Vi korsade den lilla halvön som utgör centrum av Biarritz och gick sedan tillbaka längs kusten på Perspective de la Côte des Basques med utsikt över den lite kargare kusten söderut.

Rocher du Basta, Biarritz Frankrike

Passerelle Eiffel som leder ut till utsiktsplatsen Rocher de la Vierge hade många besökare och längst ut fick man fin vy över omgivningarna. Vi fortsatte upp på en höjd intill Akvariet i Biarritz, Bouche ouverte sur la mer. Det må ha varit en molnig dag men det var vackra omgivningar.

Biarritz från Bouche ouverte sur la mer

Vi följde kustvägen tillbaka in till centrum. Det hade varit en bra promenad som givit oss en god bild av staden och innan vi lämnade satte vi oss på La Cupole, tog en öl och kollade på folklivet.

La Grande Plage, Biarritz Frankrike

Det hade varit trevligt att besöka Biarritz men vi hade andra spännande städer att besöka och vi gick till Hotel Mecure Le President och hämtade ut vårt bagage. På väg ut ur parkeringsgaraget hade de problem med utpassagen, det hade blivit kö och folk började bli otåliga varför vi blev utsläppta utan att vi behövde betala parkeringen för vårt dygn.

Från Biarritz över gränsen till Donostia-San Sebastian

Nu körde vi söderut och lämnade Frankrike. Nästa stopp var ändå inte så långt borta, San Sebastian eller Donostia som det heter på Baskiska. Passagen till Spanien bestod av en skylt och sedan var skyltarna på spanska och baskiska. Det var bilkö sista biten in till centrum men vi hittade direkt ett parkeringsgarage under Artzain Onaren Katedrala där vi kunde parkera.

Kontxa Pasealekua – strandpromenaden längs La Concha

Utan någon exakt plan, eller ens hotellrum för natten, gick vi en promenad från katedralen till La Concha som är den stora stranden vid centrum av staden. Det var en hel del folk i rörelse på stranden och utmed strandpromenaden. Vi följde promenaden norrut mot den lilla hamnen, Puerto de San Sebastián. Här kan man bland annat ta båtar ut till Isla de Santa Clara som ligger vid inloppet till staden.

La Concha strandpromenad, San Sebastian Spanien

Nu började vi bli lite törstiga och kollade in de olika serveringarna utmed hamngatan, Kaiko Pasealekua, men de var uppdukade med vita dukar och kändes inte lämpade för oss som bara ville ha något att dricka. När vi började gå tillbaka så började molnen spricka upp och när vi nådde Alderdi Eder parken utmed promenaden var det strålande sol. Självklart var det en trevlig överraskning och vi passade på att föreviga stranden och omgivningarna.

Bahia De La Concha, Donostia-San Sebastian Espana

Parte Vieja – gamla staden

Men vi var så klart fortfarande törstiga och gick igenom in genom porten Puerto Kalea som ledde in i gamla staden Parte Vieja eller Alde Zaharra på baskiska och strax innanför såg vi ett ställe som såg perfekt ut för ett glas eller två i kvälls solen, Meson Portaletas.

Meson Portaletas, Donostia-San Sebastian

Det var fullt av besökare i stunden men efter bara några minuter blev ett bord ledigt. När vi gick in för att beställa, som man gör här, såg vi en disk fullt uppdukad med massa olika pintxos som såg utsökta ut.

Underbara Pintxos på Meson Portaletas, Donostia-San Sebastian

Det finns viss principiell skillnad på pintxos och tapas, men i Baskien kallas alla typer av dessa smårätter pintxos. Vi satte oss utanför, drack ett glas och funderade lite på var vi skulle bo och om vi skulle passa på att käka lite pintxos här.

Anki tar ett glas rött på Meson Portaletas, Donostia-San Sebastian

Efter ett glas bestämde vi oss för att äta och ta ett glas till, inget svårt val när vi satt mysigt och deras utbud var snyggt presenteras och såg gott ut.

Pintxos, Meson Portaletas, Donostia-San Sebastian

Dubbelrum på Pension Artea Narrika

När vi kände oss nöjda passade vi på att boka hotellrum i stan, dess gamla stadsdelar såg mysiga ut och vi hittade ett rum som verkade passa oss.

Plaza de Okendo, San Sebastian Spanien

Det tog en liten stund innan vi hittade dörren till Pension Artea Narrika. Kvinnan som tog emot oss visade oss ett fint rum med träbalkar i taket, genuint men ändå modernt.

Pension Artea Narrika, San Sebastian Spanien

En balkongdörr stod öppen och utanför låg torget De Sarriegi Plaza. Det var en varm kväll och vi lämnade dörrarna öppna när vi gick ut.

De Sarriegi Plaza, San Sebastian Spanien

Kväll bland smala kvarter i gamla staden

Det hade blivit mörkt när vi lämnade hotellrummet för att kolla omgivningarna. De gamla stadsdelarna är fulla av små gränder och därför blev det en överraskning när vi steg ut på den stora öppna Plaza de la Construction, ett vackert upplyst fyrkantigt torg med serveringar runt om.

Kväll vid Plaza de la Constitución, San Sebastian - Donostia Spanien

Det var en hel del folk i rörelse och trevlig stämning i staden. Det hade gått några timmar sedan vårt besök på Meson Portaletas och nog skulle det sitta gott med en öl och någon pintxos eller två?

Smal gata genom gamla stadsdelarna av Donostia-San Sebastian, San Jeronimo Kalea

Cerveza y pintxos i Europas mathuvudstad

Vi slog oss ned vid ett bord utanför Baztan Pintxos & Bar, Lars gick in och valde några pintxos och beställde en öl till sig själv och ett glas vin till Anki.

Baztan Pintxos Bar, San Sebastian Spanien

Det var fantastiskt goda och man förstår varför San Sebastian har ett så gott rykte om sig gällande matkultur och ofta omnämns Europas mathuvudstad. Smakupplevelsen av dessa pintxos var ännu större än den tidigare på dagen.

Anki på Bar Aralar Jatetxea, San Sebastian Spanien

Bar Aralar Jatetxea alldeles bredvid hade vissa pintxos som var snarlika i stil,  men de hade även en del annat. När ett bord blev ledigt utanför den bytte vi helt sonika i sidled och Lars gick in och valde några nya pintxos och lite mer dryck så klart.

Bar Aralar Jatetxea, San Sebastian

Även denna bar höll riktigt hög klass på maten. Vilken höjdare dessa två var.

Pintxos at Bar Aralar Jatetxea, San Sebastian

Men nu närmade sig midnatt och vi började känna av den långa dagen och tog oss tillbaka till vårt trevliga hotellrum.

Relaterade Sidor

Relaterade reseskildringar