Inne i charmiga gator kantat av pubar i hjärtat av Dublin

Vacker decemberdag i Dublin

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tidig morgon lämnade vi Malmö och flög till Dublin via Kastrup. Solen sken när vi landade på den gröna ön. Det var bara ett år sedan vi var här senast och därför var det enkelt att hitta rätt när vi skulle ta bussen in till centrum. Bussbiljetten såldes bara till kontanter och eftersom vi inte fått med oss dem så gick vi in och plockade ut i ATM automaten precis innanför.

Den trevlige busschauffören tog våra väskor och vi tog plats för en kort resa in till stan. Under tiden på bussen bokade vi hotellrum. Det är något av en specialité för oss att på detta vis boka vad vi känner för när det närmar sig.

Centrala Dublin, strax efter vi stigit av bussen från flygplatsen

Framme i Dublin och incheckning på Fleet Street Hotel

Det var en enkel och kort promenad till The Fleet Street Hotel. I receptionen blev vi tilldelade ett rum på tredje våning med utsikt över Fleet Street, gatan som löper genom hjärtat av Temple Bar området.

Gatorna i centrala Dublin

Lunch på The Old Storehouse i Temple Bar

Vi lämnade väskorna och gav oss ut. Det hade börjat kurra i magen och vi gick till The Old Storehouse.

Entré till The Old Storehouse i Dublin

Den mysiga stora pubben hade än så länge få gäster. Varsin Pint med 13 House Hop var självklart det första vi beställde.

Inne på charmiga The Old Storehouse, i hjärtat av Temple Bar i Dublin

Lars val på menyn blev en Irish Beef Casserole, biff stuvad i Guiness med potatismos till, Anki tog deras Hamburgare. Under tiden vi drack och åt så fylldes stället sakteliga.

Klassisk Guinness and Irish Beef Caserole serverat på The Old Storehouse i Dublin

Promenad genom centrala Dublin

Det hade varit enkelt att hänga kvar men vi ville så klart hinna gå runt lite i stan. Vi gick vidare längs Fleet Street och via Parliment Street vidare till Dame Street som går utmed stadshuset och slottet. Vår väg kantades hela tiden av mysiga pubbar och restauranger som man gärna skulle besöka.

Bland gatorna i centrala Dublin

Vi svängde upp på Great George’s Street och passade på att gå in i Waltons, en stor musikaffär, men inget fångade Lars intresse. Det fanns en annan butik längre upp på gatan som han Googlat fram, men när vi kom fram var den helt stängd utan någon information om när eller om den skulle öppna igen.

Julkänslor i centrala Dublin

Grafton Street, Dublins mest kända shoppinggata

Vi korsade genom små kvarter och gator tills vi kom ut på Grafton Street, Dublins mest kända shoppinggata. Gatan var full av folk och det var säkert mellandagsrea som lockade.

Bruxelles cosmopolitan bar i Dublin

Uppe vid Harry Street blev vi förvånade att statyn av Phil Lynott fortfarande inte var tillbaka när vi besökte igen ett år senare. På en affisch gick det att läsa den skulle vara tillbaka i slutet av 2017. Med tanke på att det nu var sista dagarna på det året borde den redan vara på plats, men så var alltså inte fallet.

Juldekoration och shoppingstråk i Dublin

Vi gick vidare och ramlade in på några butiker här och där, men utan att hitta något av intresse.

Inne i charmiga gator kantat av pubar i hjärtat av Dublin

Ett glas vin på trevliga Mercantile Bar

Dame Lane är en liten smal gata med flera pubar som lockar, en av dem hade en flagga att den varit utnämnd till bästa pubmaten 2016. Efter vi gått igenom en fullsatt pub så kollade vi in övervåningen som också var trevlig men då vi kände lite mer för vin så gick vi över gatan och in på trevliga Mercantile.

The Mercantile Bar & Grill i Dublin

Det var många gäster även här men vi hittade ett trevligt bord i bortre änden av baren. Bartendern servade oss varsitt glas rött som vi sippade på under tiden vi insöp atmostfären.

Vy från ett bord i ena delen av The Mercantile Bar & Grill i Dublin

Det var uppenbart en populär restaurang och pub då det hela tiden fylldes på med nya gäster. När vi närmade oss botten på vinglaset funderade vi på våra alternativ, men kom fram till att vi kände av att det var resdag och vi inte sovit så mycket natten innan och det därför var bättre att gå direkt till någon restaurang.

Middag på mysiga The Port House Pintxo

Vi sökte på våra mobiler och ramade strax in The Port House, vilket skall vara en av Dublins bästa Tapas restauranger. Eftersom vi åt tidigt och inte var så där vrålhungriga skulle det passa oss perfekt.

Entré till The Port House Pintxo i Dublin

När vi kom fram blev vi väl mottagna och direkt visade till ett trevlig bord på ovanvåningen. Hela stället hade dämpad belysning, tegelväggar och levande ljus på alla bord.

The Port House Pintxo, rankat som en av de bästa spanska restaurangerna i centrala Dublin

Inte helt ovanligt för Tapas restauranger fanns ett stort utbud av alternativ av klassiska spanska rätter, men även lite varianter som inspirerats av Irländsk och Italiensk matkultur.

The Port House Pintxo, rankat som en av de bästa spanska restaurangerna i centrala Dublin

Vi beställde ett glas rött, vegetarisk paella, Pollo Ajiolli och varsin spansk bruchetta. Alltsammans var mycket gott och vi förstod varför de fått så fint omdöme. Vi tog även in en Piementos de Padrones som var utsökt. Hit kommer vi gärna tillbaka.

Brocheta de pollo, serverat på The Port House Pintxo i Dublin

Det var nu en kort promenad tillbaka till Fleet Street och innan vi gav upp för kvällen gick vi inom Tescos och köpte med oss lite Choklad och vatten till hotellrummet.

The Fleet Street Hotel i Dublin

Relaterade Sidor

Top - Nyårsfirande i Dublin

Dublin

Irländsk musik på en pub, det gamla biblioteket på Trinity College, shopping på Grafton, en promenad i St Stephen’s Green parken eller besök på Guinness bryggeri. Dublin har mycket att erbjuda!

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar

En ängel på Grafton Street i Dublin i samband med nyårsfirande

Nyårsdag i Dublin

Nyårskonsert vid St Stephen’s Green, änglar och djävlar på Grafton Street, fallna hjältar på Irish Rock’N’Roll Museum och några pints i Temple Bar är en fin start på ett nytt år!

Läs mer och se bilder »