Nyårsafton vid Temple Bar

Det var sista dagen på 2016 och vi vaknade utvilade och gick ner till hotellets servering för lite frukost. Vi satte bröd i brödrosten och plockade till oss av övrigt i frukostbuffén. Det var första gången vi stött på en pannkaksmaskin. Man tryckte på en knapp och två minuter senare kom två nygräddade pannkakor ut. Som vanligt blev man snabbt mätt och vi återvände till hotellrummet och pälsade på oss för att gå ut.

Folktäta gator i hjärtat av Dublin

Promenad genom Temple Bar området

Ute på Fleet street promenerade vi bort genom Temple Bar området. Det var mycket folk i rörelse men än så länge var det lugnt. Utanför Quays Bar stod en Leprechaun, en irländsk variant på pyssling nu fast i full storlek, och försökte locka in besökare.

Utanför Quays Bari Dublin

Bara något kvarter längre fram mötte vi plötsligt en vit ängel på styltor och strax därefter en röd djävul med horn på enhjuling. Det var inte självklart för oss vad de hade med nyår eller Dublin att göra. Eftersom det var vår första heldag i Dublin bestämde vi oss att se oss runt. Vi passerade bland annat Rory Gallagher Corner, med en vägskylt som inkluderade även en brun Fender stratocaster som Rory oftast spelade på. Innanför på Meeting House Square satt två trubadurer och spelade för ett fåtal besökare. Vi fortsatte vår promenad och korsade igenom ett antal kvarter tills vi kom ut vid en större gata genom centrum, College Green. På andra sidan gatan gick vi in vid slottet i Dublin. Vi var inte så intresserade att gå in i något museum men det var roligt att se oss om. Intill slottet låg ett gammalt kapell, the Capel Royal, som vi gissade var mycket vackert på insidan men som inte verkade vara öppet.

the Chapel Royal, Kapell i Dublin

Bland butiker, barer och restauranger i Dublin

Några kvarter senare råkade vi på Georges Street Arcade, eller Market Arcade som det stod på skylten utanför, en inomhus marknad med både marknadsstånd och små butiker. Det var en hel del hantverk och souvenirer i marknadsstånden, men inget som lockade. Efter en vända inne i Abode, en butik som sålde lite kul inredningsprylar, så gav vi oss.

Market Arcade, inomhus marknad i Dublin

Butikerna på Grafton Street var öppna och vi kollade runt lite utan att det blev några köp. Det var mycket folk i farten men vi kände det var dags för något att dricka. Vi hade spanat in ett ställe med trevlig uteservering under värmeslingor bara något kvarter bort och gick tillbaka.

Shoppinggatan i Dublin

Drink på uteserveringen till Pygmalion PYG Restaurant and Bar

Det fanns en bord intill väggen på Pygmalion PYG Restaurant and Bar. Det var ju nyårsafton så självklart beställde vi in varsitt glas bubbel.

På uteserveringen till Pygmalion PYG Restaurant and Bar, Dublin

Uteserveringen fyllde successivt på och bytte lite besökare från de som tycktes ta en paus i sin shopping till de som påbörjade nyårsfirandet.

Pygmalion PYG Restaurant and Bar, Dublin

Senare på kvällen skulle stället få lite mer av klubbprofil för nyårsfirande med inträde till stället. De började smått förbereda när vi lämnade.

En av Dublins gator

Vi korsade gatorna genom Dublin tillbaka mot Liffey River och passerade många butiker och restauranger som såg trevliga ut. Ibland stannade vi till vid någon restaurang för att kolla om det var ett alternativ för nyårsmiddag.

Gata i Dublin med Palace Bar, Dublin

Akrobatik och ljusshow högt ovanför oss – Sky Dance vid The Custom House i Dublin

Vi passerade Fleet Street och fastän det var mycket folk i rörelse i stan var denna del av Temple Bar lugn än så länge. På andra sidan O’Connell bron följde vi Liffey bort till det gamla tullhuset där en stor folksamling stod och kollade på den show som nyss påbörjats.

Akrobatik och eldfacklor högt ovanför oss  - Sky Dance högt uppe i skyn, vid The Custom House i Dublin

Området var avstängt för trafik och en mängd polis och vakter höll koll på ingången till området. Det var inget att undra på med tanke på händelser i Bryssel, Paris och Nice under året.

Sky Dance vid The Custom House i Dublin

Det var en kombinerad dans, akrobat och ljusshow som utspelades sig mot ett ljusspel på tullhusets vägg. De som framförde shown hängde antingen i en stor rund anordning som svängde högt över åskådarnas huvud med hjälp av en lyftkran eller firades upp och ner på husets väg.

Sky Dance vid The Custom House i Dublin

När showen var över tömdes platsen snabbt. Det skulle bli ytterligare framförande men även om vi missat starten så gissade vi att det inte skulle vara värt den långa väntan i den svala kvällen. Istället gick vi tillbaka till vårt hotell för nyårsfirande. När vi gav oss ut hade vi egentligen ingen aning om vart vi skulle gå för att få bord eller vad som eventuellt kunde hända vid midnatt.

I nyårsnatten i Dublin

Nyårsmiddag på Cleaver East, By Oliver Dunne

Vi följde Fleet Street vidare in i Temple Bar området och spanade lite på olika alternativ längs vägen, men vi hade gått förbi något tidigare på dagen som hade gjort oss nyfikna.

Cleaver East By Oliver Dunne

Eftersom vi förstod att mycket var uppbokat hade vi ingen förväntan när vi chansade och frågade i dörren om bord på Cleaver East, By Oliver Dunne. Till vår förvåning så fanns det bord, om deras set-meny passade oss. Vi var inte mindre förvånade när vi kom in och såg hur mysigt stället var.

Nyår på Cleaver East By Oliver Dunne

Att Oliver Dunn är en Michelin-kock, menyn såg mycket god ut och att priset var överkomligt för en nyårmiddag var en jackpott. När vi satte oss ner och direkt blev serverade ett glas bubbel var det pricken över i:et.

Cleaver East By Oliver Dunne

Väggen bakom vårt bord bestod av fönster, upplysta bakifrån med gult ljus och dekorerat med köttyxor. Varje del av middagen gav flera alternativ och de lät alla goda och gjorde det nästan svårt att välja.

Skål från Cleaver East By Oliver Dunne

Men vi valde ändå olika vilket gav oss möjligheten att se vad alternativet innebar. Till förrätt valde Anki en getost pannacotta medan Lars valde risotto bollar på pumpa. Vi lät dem rekommendera viner som passade väl till varje rätt. Till huvudrätt valde Anki en oxfilé med tomater, sallad och pepparsås och Lars en stekt lax med spenatsallad. Som sideorder tog vi in gröna bönor i citronolja och quinoa samt hemlagade fries. Allt var utsökt gott!

Helt plötsligt kom den trevliga servitören förbi och serverade en Kaffe Cosmopolitan drink till Anki. Tydligen hade någon gjort en fel beställning så hon blev bjuden på drinken. Det var riktigt god och det var något man faktisk skulle kunna tänka sig att beställa själv i framtiden.

Anki med en supergod kaffedrink inne på Cleaver East By Oliver Dunne

Som avslutning på själva middagen fick Anki en yoghurt och vanilj pannacotta med passionfrukt och Lars en choklad brownie sundae med popcorn. Båda rätterna serverades i en glasburk. När vi ätit upp fick vi frågan om vi kunde tänka oss att sätta oss i baren, då de hade fler matgäster som gärna ville ha bord. Det var helt OK med oss och eftersom det börjat regna ute hade vi inte bråttom.

Nyårsfirande på Cleaver East By Oliver Dunne

När tolvslaget närmade sig beställde vi in varsitt glas bubbel. Personalen intiativ och räknade ner tillsammans varpå alla skålade och önskade varandra och övriga gäster gott nytt år.

Vi inledde middagen med att skåla i champagne på Cleaver East By Oliver Dunne

Lars gick ut och kollade om det hände något ute på gatan men regnet öste ner, det var inga fyrverkerier som syntes till och när han snackade med dörrvakten sa han att det sannolikt inte hände något ute på gatorna i stan, i varje fall inte i detta vädret.

Drickunderlägg med texten Alcohol may not solve your problems, but never will water or milk. På Cleaver East By Oliver Dunne

Vi satt kvar en stund, bartendern fyllde på våra glas och stället började sakta tömmas. Under kvällen hade vi upptäckt att restaurangen också hade genomgång till hotellet The Clarence, som kanske främst är omtalat för att Bono och the Edge i U2 är delägare. Men vi såg inte skymten av några celebriteter.

Någon timma in på det nya dygnet lämnade vi den trevliga restaurangen Cleaver East by Oliver Dunne. Vi gick sakta genom ett stilla regn längs Fleet Street i Temple Bar området och funderade på om vi skulle gå in på någon pub, men vi var så mätta att vi varken kunde äta eller dricka något mer. Inne på den Temple Bar var stämningen hög och det såg trångt ut.

Nyårsfirande i hjärtat av Dublin

Kanske dämpade regnet folk en del för även om det var mycket besökare på pubarna verkade också en hel del röra sig hemåt under paraplyer.

Dublins gator på nyårsafton

Tillbaka vid hotellet såg vi att grannen Hard Rock båda hunnit tömmas och stängas, men vi var nöjda med hur vi avslutat 2016 och påbörjat 2017.

Hard Rock Café i Dublin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *