Påskfirande i Andalusien

Påsken är en av de största högtiderna i Spanien med många aktiviteter och processioner i städer och byar. Många spanjorer är lediga hela påskveckan.

Långfredagen – Viernes Santo 2017

I Manilva hade förberedelserna i kyrkan med utsmyckning av helgon och Jesus pågått sedan tidig morgon. Långfredagens gudstjänst började klockan 17 och strax efter 18 bars Jesus ut från kyrkan, liggandes blödande på en bädd av vackra blommor, följt av Senora de los Dolores, också vackert utsmyckad.

Processionen har lämnat kyrkan och börjar sin färd genom Manilva by

Först ut i processionen är en flicka som svänger ett rökelsekar fram och tillbaka under hela processionen. På varsin sida om henne går två pojkar med fanor.
Strax efter kommer en korsbärare. Flera av deltagarna i denna delen av processionen bär dräkter i vinrött/lila samt den strutformade hatten som kallas capirote. Därefter kvinnor i svart elegant sorgeklädsel.

Kvinnorna i den vackra svarta sorgeklädseln har gått in på Calle Mar i Manilva

Flera i processionen bär på silverstavar. Orkestern spelar hela tiden processionen är i sakta rörelse. Efter orkestern bär män Jesus liggande ner på tronen, vackert utsmyckad med blommor.

Senare i processionen bärs Senora de los Dolores. Efter processionen följer byborna hela vägen i lugn takt.

Senora de los dolores som förs på en vacker bädd av blommor genom Manilva

Då och då slås det i klockan på den främsta tronen och tronbärare, orkestern och resten av processionen stannar för paus. När det är dags för tronbärarna att åter uppta processionen slås det åter på klockan, och sedan ytterligare slag för att alla ska finna takten och processionen fortsätter sakta framåt.

Bland de mest kända påskkarnevalen anordnas i Sevilla som ska vara väldigt vackra. Tronerna under påsk processionerna i Málaga är däremot större och kan bäras upp av över 200 personer.

Procesion De La Soledad

Vid midnatt mellan långfredagen och påskafton anordnas en tyst procession. Längst fram går liksom tidigare på dagen barn med rökelse. Därefter följer ett antal med konformade huvudbonader, tidigare på dagen hade de varit lila men nu var de svarta. Därefter följde en tron med ett helgon med en svart cape.

Final på Semana Santa – procession på påskdagen

Påskdagen markerar slutet på Spanska påskveckan, Semana Santa, och i byn Manilva håller man den sista av en mängd processioner. Denna går i glädjens tecken och stämningen är lite mer uppsluppen. I ena följet ingår en tron med en jesusfigur som står upp och i det andra ingår en tron med ett helgon. Dessa går på varsin runda genom byn för att till sist mötas mitt i centrum. Då de möte tar av sorgeslöjan på helgonet varpå konfetti sprutas ut samtidigt som ett antal vita duvor släpps fria. Det är en stor händelse och den annars mycket lugna staden är fylld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *