Knysna – hjärtat av Garden Route

Vi var lite trötta eftersom det blivit sent innan vi lyckades lösa hotellrum kvällen innan. Det hade regnat mycket under natten men nu hade det klarnat upp. Vi gick upp till huvudbyggnaden och in till restaurangen. Det var en mycket stor restaurang vi kom in i. Vackra stolar och bord med vita dukat. På alla bord fanns juldekorationer.

Frukostservering, Simola Hotel Country Club & Spa, Knysna

Morgon på Simola Hotel & Country Club

Den långa altanen som går runt om restaurangen bjuder på en otrolig vy över omgivningarna ner mot stan som ligger vackert beläget vid en stor lagun. En klar och solig dag måste detta vara en otroligt vacker vy, för även nu fastän vädret var lite grått och disigt var utsikten slående vacker.

Servitrisen visade oss till ett bord vid fönstret och hämtade kaffe under tiden som vi plockade till oss från frukostbuffén. Utbudet var stort och allting mycket gott. Kocken gjorde omeletter och andra varmrätter på beställning, men även smoothies och vi bad honom göra en var på olika melonsorter. Vi plockade till oss från den stora buffén och slog oss ner. Utsikten var fantastisk, eftersom vi var på en höjd kunde vi se hela Knysna med omnejd.

Frukost på Simola Hotel Country Club & Spa, Knysna

Flera skivor bröd, omelett, hash browns, varma tomater, smoothies, juice, kaffe och en bakelse senare var vi väldigt mätta och belåtna. Vi gick tillbaka till vårt rum och packade ihop vårt bagage för att sedan köra upp till huvudbyggnaden och checka ut. När vi checkat ut började den ganska jämn grå himmeln spricka upp något och några solstrålar trängde igenom molnen. Det var uppenbart att hotellet var inriktad på golf-gäster och flera golf-bilar rullade förbi oss. Innan vi lämnade gick vi runt och beundrade utsikten. Vi fick möjlighet att njuta av de läckra vyerna uppifrån hotellet i något klarare väder. Vidderna är otroliga och det vi blickade ner över var det vi nu skulle köra mot.

Utsikt från Simola Hotel Country Club & Spa, Knysna

Vi lämnade Simola hotel resort och en kort bit ned i backen kom vi till vaktstationen där vi fick skriva ut oss innan vi fortsatte ut genom entréns bommar där vakten vinkade hejdå till oss och vi rullade vidare nedför mot staden. Längst den snirkliga vägen tog vi oss sakna neråt med vyn över indiska oceanen och landskapet till vänster om oss.

Entré till Simola Hotel Country Club & Spa, Knysna

Centrum av Knysna

När vi kom nedför berget mötte vi en väg längs med lagunen och körde in mot centrum och in på Main Street i Knysna. På denna gata skulle även vårt Bed & Breakfast ligga. Längst garden route finns det många trevliga B & B. Vi väljer oftast att bo på hotell, när vi kollar runt mer faller för bilder från de ställen med modernare inredning och många B & B väljer en mer gammaldags stil.

Centrala Knysna

Men visst har många B & B en viss charm och budgetmässigt är det valet ofta en klar fördel. Så här i jultider var det extremt uppbokat överallt och det fanns inta många lediga rum att välja mellan när vi bokade dagen innan vilket vi nu gjorde. Mitt i centrum svängde vi in på en innergård med restauranger och butiker på var sida och i bortre delen låg Wayside Inn guesthouse.

Wayside Inn, Knysna

Vi körde in på den lilla parkeringen på baksidan och gick in. När vi stod och pratade med den trevliga kvinnan i receptionen stannade en av städerskorna upp och kollade in Ankis klänning och sa “Wow, you look beautiful”. Så underbart spontant och direkt från hjärtat. En sådan reaktion präglar mycket av det vi känner och möts av här i Sydafrika, ett vänligt och genuint folk som är väldigt artiga och trevliga.

Rummet var inte klart ännu, men vi fick nyckeln till rummet och lämnade Wayside Inn. Bilen lät vi stå, och så promenerade vi ner till huvudgatan där vi strosade runt. I en byggnad strax intill låg den officiella turistinformationen i Knysna. Längs väggarna fanns massa broschyrer på logi, sightseeing, restauranger och annat av intresse i Knysna med omnejd. Det var inte så mycket av det som fångade vårt intresse. Anki hittade ett par vackert stickade torghandskar och en mössa som gjorts av handikappade i samhället som säljs här inne. Vi betalade för dem frågade vi vad vi skulle göra om vi bara hade en dag på oss i staden. Två killar tipsade om Knysna Heads för utsikten över staden och gav även något tips om ett skogsområde för fina promenader.

Den lilla staden är trevlig och vi gick vidare längs Main street som är kantad av affärer. Anki såg en fin vas i en butik och vi gick in och kikade på den, men både storleken och tyngden skulle vara ett problem under vår resan så vi avstod. Vi gick över gatan och tillbaka då vi snubblade in i ett Knysna Mall shoppingcenter. Det blev besök i några klädbutiker, en sportbutik och en butik med lite inredning produkter som bland annat vinställ gjorda av vinfat. Vissa saker lockar Ankis öga mer än andra, det kan handla om skor, handväskor och under våra resor inhandlas det ofta även träningskläder av någon anledning. Och när det finns träningsbyxor i leopardmönster så står det ju som gått Ankis namn på dem.

Knysna Heads

Med några shoppingpåsar i handen tog vi oss tillbaka till vår parkerade bil och körde ut från staden mot utsiktsplatsen vi blivit tipsade om. När vi närmade oss slingrade sig den lilla vägen uppåt på ett berg med havet till höger om oss och läckra hus längst utmed bergssluttningarna till vänster om oss. Skyltar ledde oss till en liten parkeringsplats. Det fanns fler besökare, men det var ingen trängsel direkt.

Knysna Lagoon sett från Knysna heads utsiktsplats

Vid östra Knysna Head finns det tre olika utsiktsplatser med bara några få meter emellan som ger lite olika vinklar att se ut över lagunen, klipporna och indiska oceaniens vågor slå in mot land.

Vid Knysna heads

Från den andra utsiktsplatsen som är den mittersta av de tre får man bra vy både av inloppet till stan och havet. Den tredje utsiktsplatsen som kanske är det mest populära ger en fantastisk vy in över hela bukten med lagunen och stan. Vattnet skiftade i färger av blått och grönt. Havet slog mot klipporna. Små båtar kör runt vid inloppet och även ut i Indiska Oceanien när vädret tillåter.

Anki och Lars vid utsiktsplats över Knysna Lagoon i Knysna

Utsiktsplatsen är ganska liten men har några bänkar där man kan sitta och njut av den fantastiska utsikten. Efter att ha njutit av vyn från ovan tog vi bilen och körde ner. Vi körde ner till vattenbrynet för att kolla läget, en kille vinkade in oss på en parkeringsplats även om vi inte egentligen tänk att stanna. Men när vi nu ändå fick parkering så gick vi en promenad runt fyren, Knysna Beacon, och läste på skyltar lite historia om platsen och händelser som skett här.

Knysna Beacon vid Knysna heads

Lunch på Senza vid Knysna Heads

Solen sken och vädret var skönt, när vi fick syn på en trevlig uteservering på restaurang Senza så passade det perfekt.

Senza Knysna

Vi gick in och fick ett trevligt bord utmed vattnet, ja egentligen utmed klippor eftersom det var lågvatten. Ett glas vitt satt helt underbart i solen.

Anki lunchar på Senza Knysna, vid Knysna heads

Lars valde en fish & chips som verkade vara något av en specialité och Anki tog en Insalade Frutti med ruccola, getost, krusbär, körsbärstomater och pinjenötter. Det var en perfekt lunch i solen och rätterna var så klart mycket goda.

Lars på Senza Knysna, vid Knysna heads

Knysna Waterfront

När vi lämnade Senza och Knysna Heads körde vi tillbaka till centrum och till waterfront området. Området är uppbyggt kring en liten småbåtshamn och är inriktat på turister, även om det inte är så genuint så är det ett trevligt ställe. Här finns flera småbutiker med bland annat kläder, hantverk, skinn produkter och souvenirer. Båtar ur till Knysna Heads utgår härifrån. Dessutom finns här ett antal restauranger med lite olika inriktning och stil. Det plingade till och den lilla bron vid kanalen genom waterfront öppnades för att släppa igenom några båtar. Folk fick vänta vid respektive sida innan de kunde ta sig över.

Waterfront, Knysna

Vi strosade omkring i waterfront en stund, besökte några butiker och gick längst med vattenkanten. I mitten av det lilla området fanns ett tält där golfare kunde testa att slå ut en boll som skulle hamna på en liten flygande green ute i vattnet. Många bollar hade hamnat i vattnet.

Waterfront, Knysna

Det var ett trevligt område att strosa omkring i och vi kände det kunde vara ett bra alternativ för kvällens middag. Vi åkte tillbaka till hotellet där vi nu fick tillgång till vår rum, nummer fyra, på Wayside Inn.

Rummet var enkelt, men trevligt och skulle funka fint för oss. De gör verkligen vad de kan för att göra det fint med hoprullade handdukar och prydnadskuddar som är väl utplacerade.
Vi slappade en kort stund på rummen och passade på att kolla lite rum för morgondagen och försökte se vilka alternativ vi hade och vart vi skulle kunna tänka oss befinna oss då. Det är ett litet äventyr att resa på detta vis i högsäsong, men samtidigt ger det frihet och man kan spontant satsa på det som känns bra i stunden.

Skymning vid Knysna Heads

Någon timma senare gav vi oss åter ut i Knysna. Vi återvände till utsiktsplatsen vi tidigare besökt för att se vyn in över stan i skymning. Det var fortfarande ganska ljust när vi kom upp till platsen, som nu var helt utan andra besökare. Men bara en kort stund senare hade ljuset lagt sig och stadens ljus började tändas upp.

Knysna Lagoon by night, från Knysna heads utsiktsplats

Vädret var fortfarande varmt även om det naturligtvis svalnat av en del och en tunn kofta var skön i de svala vindarna. Vi höll oss vid utsiktsplatsen där vi fick en vacker vy över inloppet, lagunen och staden.

Kvällsvy från Knysna heads utsiktsplats

Klockan var runt halv nio när i stort sett allt skymningsljus övergått till mörker och vi åter körde ner mot centrum och till waterfront.

Kvällstid vid Waterfront i Knysna

Middag på The Drydock Restaurant vid Waterfront

Butikerna hade stängt men det var fullt av liv och rörelse i området. Kvällslivet var i full gång och det var restaurangerna som nu lockade besökarna. Vi hade inte spanat in någon speciell restaurang och tog nu en runda och kollade in utbudet. Flera verkade dock fulla och ingen kunde riktigt utlova hur lång väntetid de trodde man kunde förvänta sig.

The Drydock Restaurant vid Waterfront i Knysna

Vi gick bort till The Drydock Restaurant som vi såg trevlig ut och en av de få med uteservering. Där var tidigare kö in, men när vi frågade om ett bord för två ringde de upp till övervåningen där de hörde det fanns ett bord en liten bit in från fönstret, eller så fanns det ett bord ute vid vattnet. Vi valde att sitta ute och blev visade till bordet.

The Drydock Restaurant vid Waterfront i Knysna

Från vinmenyn valde vi varsitt glas Tokara vin från Stellenbosch. Lasse valde västkust musslor från Saldanha Bay norr om Kapstaden, serverade i en sås på grädde, vitlök och vitt vin. Anki en wok på kycklingfilé, grönsaker och Cajun sweet-chili sås.

Middag på The Drydock Restaurant vid Waterfront i Knysna

Maten serverades en kort stund senare och var mycket god. Servitrisen kom då och då och tittade till oss förr att kolla så allt var ok. Det var en skön kväll även om det var svalt.

En kort bit ifrån restaurangen pågick fortfarande eventet med att skjuta ut golfbollar och det var nästintill omöjligt att inte kolla då och då. Vissa lyckades bättre än andra, men man förstod att det var en tuff utmaning.

Vi hade tidigare spanat in en creme caramel på Amarula, en efterrätt som kändes oemotståndlig. När servitrisen kom förbi beställde vi in varsin.

Dessert på The Drydock Restaurant vid Waterfront i Knysna

Kvällslivet började avta vid Waterfront och vi var så småningom några bland de sista som var kvar på uteserveringen. Vi tackade för oss, betalade och promenerade genom den sköna kvällen.

Tillbaka på hotellet försökte vi boka hotell till nästa dag men somnade båda två med varsin dator i knät. Vi var i behov av sömn och allt annat fick lösa sig imorgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *