Port Elizabeth, Jeffreys Bay, St Francis till Knysna

Det var första dagen på nästan en vecka som vi fick sova ut. Hur mycket vi än älskat våra morgonturer med safari så var det väldigt skönt att slippa gå upp vid 4.30 på morgonen.

Morgon på Radisson Blu Hotel i Port Elizabeth

Vi drog isär gardinerna. Fönstren som går från golv till tak på Radisson Blu ger en fantastisk utsikt ut över stranden. Tyvärr hade vi dock otur med vädret. Det var ganska grått och dimmigt. Några av de som gick längs strandpromenaden hade till och med paraplyer uppfällda.

Utsikt från vårt rum på Radisson Blu Hotel, Port Elizabeth

Vi tog hissen ner till andra våningen och restaurangen för frukost. En servitris visade oss till ett bord för två i samma del som själva buffén fanns.

Frukost på Radisson Blu Hotel, Port Elizabeth

En kock stod och gjorde våfflor, pannkakor samt omelett och andra äggrätter. Lasse beställde en omelett med lite chili, paprika och lök. Vi plockade för oss av juice, bröd, ostar, frukt, yoghurt och annat som såg gott ut. Det var en stor och gedigen frukost buffé. Det fanns även en altan med bord för soliga dagar, men en molnig förmiddag som denna med regn i luften var det ingen som satt där.

Frukost på Radisson Blu Hotel, Port Elizabeth

Kaffet satt gott och hjälpte oss vakna till. Det var skönt att ta en lugn frukost innan vi begav oss. Serveringen skulle egentligen upphöra vid 10.30 men vi satt kvar längre och nya besökare fortsatte dyka upp även efter.

Radisson Blu Hotel, Port Elizabeth

Hade det inte varit för utcheckningstiden närmade sig hade det varit en perfekt dag att besöka hotellets gym, men det fick bli någon annan dag.

Radisson Blu Hotel, Port Elizabeth

Lite sightseeing i Port Elizabeth

Vi stängde till våra väskor, åkte ner till receptionen och checkade ut från hotellet. Vi hoppade in i hyrbilen och körde vi en sväng igenom ett regnigt Port Elizabeth. Det var inte mycket liv på gatorna, så klart beroende på vädret. De vi ändå såg i centrum verkade mest var lokala invånare och inga turister, i varje fall i de delar där vi körde omkring. Folk sprang över gatorna mellan butiker och serveringar för att skydda sig från regnet.

Flemming Square, Sightseeing i Port Elizabeth

Men under ett träd stod ett stort gäng afrikaner lugnt och väntade på sin tur att få håret flätat. Dessa verkade inte ha några problem alls med regnet, eller så var trädet så täckande att de slapp att känna av det, vilket kanske var mer sannolikt.

Vi körde under några vägbroar och kom ut på vägen som löpte längst med kusten. Strandpromenaden söder om centrum löper i stort sett längst hela Summerstrand området. Vi parkerade vid en ledig parkering längs vägen, tog på oss jackorna för att trotsa regnet och ändå kunna utforska King’s Beach Park. Vi gick ner längs strandpromenaden och kom fram till en liten lekplats, istället för gunghästar på lekplatsen för barnen att leka på så fanns det giraffer. Strax intill även fanns en pool i inhägnat område. Temperaturen var det inget fel på, det var varmt, och regn i luften hindrar inte glada barn från att bada. Temperaturen var det inget fel på, det var varmt, och regn i luften hindrar ingen från att bada.

Lekplats vid strandpromenaden, Port Elizabeth

Regnet tilltog under vår promenad. Det här området längs kusten är sannolikt mycket fint när vädret är lite finare. Kul konstverk av solstolar var placerat på flera ställen längs promenaden, men när regnet öste ner så att vattnet studsade från dem såg de lite malplacerade ut.

Kings Beach Walkway, en regnig dag i Port Elizabeth

Det var trots allt en hel del besökare på MacArthur’s Pools eller McArthur Baths som det också kallas, som erbjuder swimmingpool och vattenrutschkanor för barn. De mest energiska barnen sprang upp så snart de åkt nedför. Ute på King’s Beach var det i stort sett öde denna blåsiga och regniga dag och förhoppningsvis hade strandvakten mycket lite att göra.

Stranden i Port Elizabeth

Nu gav vi upp, vi hade fått se lite av de trevliga miljöerna i dessa delarna av Summerstrand, vände och gick tillbaka till bilen. Hur vacker staden och omgivningarna än kan tänkas vara i fint väder så var det svårt att full ut uppleva på det denna dag. Vi bestämde oss för att att lämna Port Elizabeth och hellre ge oss iväg längs den så kallade Garden Route och förhoppningsvis något bättre väder.

Radisson Blu hotel, Port Elizabeth

Vi följde vägen längst med kusten, först söderut och sedan västerut. När vi nådde Noordhoek Beach stannade vi till och gick ut på stranden för att se hur de stora vågorna slog in över stranden. Stranden var kantad av en mängd karga klippor och verkade vara någon populärt tillhåll för surfare. Några hade slagit upp ett litet tält där de tagit skydd från vinden och regnet.

Längst med kustvägen söder om Port Elizabeth

Regnig eftermiddag i Jeffreys Bay

Vi körde vidare en bit längs Marine Drive men svängde sedan inlands och letade oss upp till N2 motorvägen för att köra västerut. Någon timma senare svängde vi söderut och körde in mot Jeffreys Bay. Först körde vi bara igenom stan för att kolla in omgivningarna. Det såg ut som en trevlig liten stad.

Regnig dag i JeffreysBaai

När vi svängde ner till Dolphin Beach så var det tydligt att det var strandliv som var huvudattraktionen och här låg en mängd små butiker, serveringar och surfarrangörer. Vi körde bort till slutet av Dolphin Beach där en slags fyr låg. En liten flock kossor gick förbi och fortsatte ut mot fyren, kanske fanns det någon betesmark där någonstans.

JeffreysBaai eller Jeffreys Bay i Sydafrika

Lunch på Tasty Table Jeffreys Bay

Det var hög tid för lunch och vi spanade in ett trevligt ställe på ett hörn som kanske skulle kunna bjuda på något gott. Efter vi letat upp en parkering gick vi till Tasty Table.

Tasty table i JeffreysBaai, Jeffreys Bay

En trevlig kvinna ur personalen visade oss till ett bord och gav oss varsin meny. Valet föll på varsin filler, Lars tog en Moroccan med kyckling, papperdews, feta och grönsaker som serverades på bröd.

God lunch på Tasty table i JeffreysBaai, Jeffreys Bay

Anki tog en Simple yet delicous som bestod av rostade baby tomater, örter och feta samt en halv rostad vitlök.

God lunch på Tasty table i JeffreysBaai, Jeffreys Bay

Inredningen var en blandning av rustikt i trä och lite poppiga färger med budskap skrivna på. Personalen var trevlig men blev helt ställda när vi frågade om bästa vägen till St Francis Bay. Däremot satt en kille vid bordet bredvid oss som var en surf instruktör annars, som tog sig tid och försökte förklara vägen vi borde köra.

Mycket trevligt café och restaurang - Tasty table i JeffreysBaai, Jeffreys Bay

Vi satt kvar en stund och sippade på ett glas vitt och såg ut genom regndropparna som täckte rutor. Restaurangen är riktigt trevlig och maten var god med så småningom var det dags att tacka för oss.

Anki på Tasty table i JeffreysBaai, Jeffreys Bay

Jeffreys Bay är sannolikt riktigt fint soliga dagar och lockar folk till Dolphin Beach. Regnet piskade vidare över staden men det berörde inte en del surfare och vindsurfare.

Utsikt över regnet och stranden från Tasty table i JeffreysBaai, Jeffreys Bay

Hotelljakt i St Francis Bay

Det var sen eftermiddag men det var hög tid att försöka lösa boende för natten. Under vårt besök på Mavela Lodge hade paret som driver det givit varma rekommendationer om St Francis Bay och vi körde dit med förhoppning om att alltid något ställe skulle ha ett rum. Det skulle visa sig vara en större utmaning än vad vi trott. De flesta ställena var mycket små och det var en populär tid på året att spendera mellandagarna i detta område. Vi letade oss först fram till den lilla Bed & Breakfast som vi blivit tipsade om, kvinnan beklagade att de inte hade några rum alls och ringde även något samtal medan vi väntade för att se om någon annan kontakt kunde tänkas ha något rum, men fick inget napp. Vi körde vidare över små broar och in i ett område med små kanaler och fina sommarhus. Efter fått nobben på några till i detta området körde vi tillbaka till det lilla samhället med några butiker. Även här var det fullt överallt och vi var lite ställda.

I ett litet shopping område, Village Square Shopping Centre, såg vi att restaurangen Roxy’s Diner förutom mat och dryck erbjöd WiFi. Nu började det skymma och vi behövde lösa ett boende snarast så vi gick in och fick ett bord i hörnet där vi ostört kunde ta fram dator. Vi tog in lite att dricka och började söka, inte heller online fanns några boenden i närheten. Om vi inte skulle åka tillbaka till Port Elizabeth var det enda alternativet hotell i Knysna, och där fanns bara ett alternativ som dock såg bra ut så vi bokade. Det var redan sent och mörkt ute så vi betalade och lämnade restaurangen.

Vi hade fått rådet att inte köra i Sydafrika efter det blivit mörkt, men vi hade verkligen inget alternativ. Men vägarna var bra och trafiken lugn så vi hade inget problem. Drygt två timmar senare bromsade vi in vid hotellet vid bokat vid Knysna Waterfront – Protea Hotel Knysna Quays.

Hotelljakt igen i Knysna

Vi var trötta när vi kom in och blev lite överrumplade när personalen inte ville kännas av bokningen. De var fullbokade sedan många timmar tillbaka och hänvisade oss till att kontakta den bokningstjänst vi använt. De kunde inte hjälpa oss alls trots vi visade upp bokningen. Inte heller visste det något annat hotell som kunde ha rum eller försökte kontakta något.

Lite förvånade, då inget liknande någonsin hänt oss, och en aning ställda. Utan husrum i en afrikansk stad vi inte kände till vid midnatt. Vi körde omkring och spanade efter hotell, stannade till och frågade på ett men de hade fullt. Nästa ställe, The Rex Hotel, var den ensamma receptionisten mycket hjälpsam och ringde runt till andra ställen tills han till slut fick napp. Han bokade åt oss och gav oss en karta där han ritat vägen till hotellet.

Vi körde genom staden och sedan uppför en kulle. Det var en bra bit och vi hann börja tveka på om vi var på rätt väg, men så till sist kom vi fram till en stor entre till Simola golf hotell.

Klockan var nu efter ett och vi fick knacka på för att bli insläppta. Receptionisten erbjöd oss två alternativ, varav vi valde det mindre, då vi ändå bara behövde få några timmar sömn.

Simola Hotel Country Club & Spa, Knysna

Vi parkerade bilen utanför rummet och tog in väskorna. Det var en lättnad att få lägga sig och sluta ögonen, vi hade löst det även denna gång

Simola Hotel Country Club & Spa, Knysna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *