Pingviner och albatrosser

När vi vaknade hörde vi regnet smattra mot fönsterrutorna och då vi tittade ut kände vi mest för att gå och lägga oss igen. Men vi trotsade regnet och packade in våra saker i bilen. Vi checkade ut från Dunedin Holiday Park och körde in till centrum.

Vi hade läst om platser vi ville besöka och gick in på Dunedin Visitor Center mitt i stadskärnan, The Octagon, och fick här mer detaljerad information samt en karta. Anledningen till att stadskärnan kallas The Octagon är för att gatorna, precis som namnet säger, bildar en åttakantig form.

På väg ut från stan stannade vi till vid den gamla fina tågstationen som lär vara en av de mest fotograferade tågstationer i hela världen. Även vi tog några kort utanför och gick även in i den.

Det är inte underligt att stationen är en av de mest fotograferade. Byggnaden är mycket vacker såväl utanpå som inuti. Golvet är dekorerat med mosaik föreställandes ett tåg.

Vi fortsatte ut ur Dunedin, som förresten är keltiska och betyder Edinburg.

Vi körde mot den norra spetsen av Otago Peninsula på den vackra och mycket krokiga vägen alldeles utmed vattnet. Vid Yellow-eyed Pinguin Reservationplace, eller Pinguin place som det också kallas, stannade vi för att få se pingviner på nära håll. Nästa guidade tur var 12.45 och vi hade turen att vara ensamma på denna tur. Vår guide började med att visa diabilder och berätta om pingviner och det reservat som hade byggts upp for att skydda pingvinerna i dess egna miljö. Härefter satte vi oss i en buss och åkte över till reservatet. Genom uppbyggda och kamouflerade korridorer och småhyddor smög vi för att pingvinerna inte skulle se oss eller bli skrämda av oss.

På lite avstånd såg vi både ungar och vuxna pingviner men mot slutet av vår tur lyckades vi komma riktigt nära två ungar. Med bara ett kamouflagenät mellan oss och pingvinungarna kunde vi studera dem, filma och ta kort, naturligtvis utan blixt.
Dessa två ungar föddes 14 november 2001 och föräldrarna heter Sing och Ed.


Mer information och fakta om pingviner som vi har lärde oss här ska vi försöka skriva ner och publicera här på limewave.com

Vi tackade för turen och fortsatte till Taiaroa head längst ut på Otago Peninsula där man hittar ”The Royal Albatros Center”. Även här började turen med att guiden berättade om Albatrosser och visade sedan en film. Därefter fick vi gå upp till deras observationshus uppe på kullen för att förhoppningsvis se några albatrosser.

Dagens blasiga och lite kalla väder visade sig vara perfekt for albatrossen att flyga i. Vi hade turen att se väldigt många albatrosser som med sina mäktiga vingar seglade förbi runt om observatoriet där vi stod.

Mer information och fakta om albatrosser som vi här lärde oss ska vi försöka skriva ner och publicera här på limewave.com.

Precis nedanför Taiaroa head ligger Pilots Beach. Här körde vi ned för att se de ”furseals” som har ligger helt fritt utmed klipporna. De ligger mest och sover och bryr sig inte om eventuella turister som går forbi, så vida de inte kommer för nära då de lyfter på huvudet och morrar till.


Vi körde tillbaka på den väg som går mitt igenom Otago Peninsula och åter igen kantades vägen av vackra vyer.

Vackra vyer längst vägen, Otago Peninsula

När vi kom tillbaka till Dunedin åt vi en bit mat och tankade bilen. Färden fortsatte sydväst för att ta oss till Te Anau. På vägen stannade vi till vid en telefonkiosk i Gore för att ringa hotell i Te Anau. Det var även här svårt att få tag på lediga rum men efter ett tag fick vi tag på ett dorm på Te Anau Downs Motor Inn som vi blev lovade att vi skulle få för oss själva.

Lättade av att ha fixat boende för natten körde vi vidare. Vid tio snåret rullade vi in på parkeringen till hotellet. När vi skulle checka in fick vi nyckel till ett dubbelrum istället, de som egentligen skulle haft det hade inte dykt upp. Rummet som hade eget badrum var jättefint och vi hade till och med en egen TV. Nöjda efter en bra dag kröp vi ner under täcket och somnade.


Byn ”Clinton” ligger en halvtimmas bilfard innan staden ”Gore”. Lite lustigt…


Dagens körstrecka
Mätarställningen vid dagens slut stod pa 8069, vi har alltså idag kört 402,6 km.


Otago Peninsula

» www.otago-peninsula.co.nz

Penguin Place

» www.penguin-place.co.nz

The Royal Albatross Colony

» www.albatrosses.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *