Kustvägen till Dunedin

Vi vaknade utvilade på morgonen och checkade ut från Warners Central. En ung kille från biluthyrningsfirman Pegasus Rental hämtade oss och körde ut oss till hyrfirmans kontor vid flygplatsen där vi skulle hämta en hyrbil. Efter lite pappersarbete rullade vi ut från parkeringen med en 99 Honda Civic.

Vi körde tillbaka in till staden för att hämta våra väskor på hotellet. Innan vi gav oss av igen kollade vi in några affärer i centrum och passade på att äta lunch. På vägen ut ur Christchurch såg vi att temperaturen då låg på 21 grader. Vana från Australiens heta temperaturer vi njutit av i flera veckor innan vi kom till Nya Zeeland tyckte vi faktiskt detta kändes lite kyligt.

I Ashburton, 971 km söder om Christchurch, stannade vi till vid stora livsmedelsaffären Countdown för att handa lite dryck och lite annat som kunde vara gott att ha i bilen under vår åktur runtom sydön. Nästa stopp denna dag blev staden Timaru där stannade till och vi strosade upp och nedför Stafford Street, shoppingstråket mitt i staden.

 Stafford Street , Timaru stad

Från Stafford Street följde vi en skylt och gick in på Royal Arcade vilket visade sig vara en mysig gränd. På väg ut ur staden stannade vi till vid en sträcka strand. Det var skönt ute, men inte något strandväder så vi var ensamma. Det var ändå en vacker vy och vi tog en stund och insöp atomsfären innan vi fortsatte.

Strand söder om Timaru
Vy söderut från strand utanför Timaru

 Stafford Street , Timaru stad

Tillbaka i bilden fortsatte vi vår färd söderut och körde igenom Oamaru.

Oamaru, Old town

Vi tog en sväng igenom staden och den gamla stadsdelen med sina historiska byggnader. Vårt första ordentliga mål var Moeraki.

Moeraki Beach, Nya Zeeland

Utmed denna strand ligger ett antal klotformade stenar. Man skulle kunna tro att dessa stenars runda form skapats av havets vågor men faktum är att dessa stenar formats i klipporna utmed stranden innan de trillat ner på sandstranden nedanför.

Det är en fascinerande och dramatisk vy där havet stormar in över stranden och vågorna bryts mot dessa stora koltformade stenar som är utspridda över stranden. Det finns en lite mer detaljerad förklaring för fenomenet med stenarna men det ger inte vi oss in på här. 🙂

När vi kom fram till Dunedin, vilket är keltiska och betyder Edinburgh, var klockan runt nio på kvällen. Att hitta boende för natten var en uppgift som var svårare än vad vi kunnat förestalla oss. I Australien hade detta sällan varit något större problem. De flesta hade stängt för dagen, och om de mot förmodan hade öppet fanns det inga lediga rum kvar. Hela staden verkade faktiskt stängd och det enda vi kunde hitta som var öppet var McDonalds vid Octagon och Princess street. Det var även här vi såg ett M Cybercafe för första gången. En optimal kombination att äta hamburgare och surfa lite samtidigt, men undra hur de hanterar mat i tangentborden eller kanske ännu känsligare dryck?

Hungriga efter allt letande beställde vi varsitt Meal och passade även på att fråga om de hade något tips om hur vi kunde lösa boende problemet. Förestandaren som tog emot var beställning gick direkt till telefonen och började ringa runt åt oss. Just denna vecka pågick en stor golftävling i staden vilket bidrog till att det var extra svårt att hitta lediga rum.

Till slut lyckades han lösa det och han hittade ett bra alternativ. I utkanten av staden ligger Dunedin Holiday Park där vi kunde bo i en liten fyrkantig stuga med liten kokvrå för bara 35 NZD. De var egentligen på gång att stänga för dagen men lovade killen på McDonalds att vänta in oss. Vi hade precis hunnit äta upp så vi tackade för hjälpen, hoppade in i bilen och körde direkt till stället, checkade in och fick äntligen en säng att sova i.


Dagens körstrecka
Under var forsta dag pa vagarna i Nya Zeeland korde vi 404,3 km.


City of Dunedin

» www.cityofdunedin.com

Dunedin Holiday Park

Stället vi till slut fick rum på.

» www.dunedinholidaypark.co.nz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *