Vilda Valar i Kaiakoura

Adelphi Lodge

Tidigt på morgonen checkade vi ut från Adelphi Lodge och körde till Whale watching center strax norr om centrum av Kaikoura. Vi var bokade på 7.45 utflykten men då 7.15 utflykten var försenad och hade platser kvar fick vi istället biljetter till denna. Detta visade sig vara mycket lyckosamt för vår del då 7.45 turen använder sig av en mindre båt som denna dag var för liten för sjögången och därför blev inställd.

Valutflykt

En buss körde oss till hamnen som låg strax söder om stan. Här gick vi på en båt som heter Te-Ao-Marana och fick ta plats inne i båten. På grund av den sjögång som rådde fick ingen vistas uppe på båten eller utmed sidorna. Ganska snart fick vi se vår första val för dagen.

Kaskelotvalen blåser vatten, Kaikoura, Nya Zeeland

Vi skulle komma att få se ytterligare två under dagen och alla var kaskelotvalar eller sperm-whale som de kallas på engelska.

För den som inte vet hur dessa ser ut så är det samma typ som Moby Dick. Anledningen till att vi kunde se dem är att de kommer upp med 40-55 minuters internvall för att hämta luft under cirka 5 minuter.

Man ser egentligen bara ryggen av den gigantiska valen förutom precis när den dyker ner igen då man får se den vackra och graciösa stjårtfenan.

Kaskelotval, Nya Zeeland

Kaskelotvalens vackra fena, Nya Zeeland

Vi tycker dessa valar är stora med sina 11-19 meter i fullvuxen storlek, men då ska det jämföras med blåvalen som är den största valen med sina 26-30 meter.

Vackra vyer under valsafari, Kaikoura, Nya Zeeland

Under båtturen fick vi också se några albatrosser, andra fåglar samt sälar.

Naturvyer vid valsafari, Kaikoura, Nya Zeeland

När vi kom tillbaka till Kaikoura vid 11-tiden hoppade vi in i bilen och körde norrut mot Glenheim.

Sjölejon, Ohau Point lookout

Utmed vägen stannade vi vid Ohau Point lookout där vi fick en vacker vy över havet och en massa sjölejon som både lekte i vattnet och och vilade sig uppe på klipporna.

Nya Zeelands nordöstra kust

Vi tog en bit mat i Glenheim innan vi fortsatte västerut via slingriga vägar mot Nelson.

Framme i Nelson

Nelson, Nya Zeeland

När vi kom till Nelson körde vi direkt in till centrum för att ta en sväng på stan innan affärerna stängde. Anki köpte ett par jeans och ett linne.

Nelson, Nya Zeeland

Affärerna började stänga och vi körde till Beach Nelson Hostel där vi slängde in våra väskor. Vi gjorde ett kort stopp vid stranden och körde sedan vidare in till centrum.

Strand, Nelson

På Big Fresh Supdermarket handlade vi lite frukost inför morgondagen. Vi letade sedan upp en parkering vid slutet av Trafalgar Street. Har hittar man ”Victorian Rose Pub & Cafe” där vi på uteserveringen satte oss och åt varsin god kycklingrätt med öl till.

Nelson är en mysig stad och vi satt kvar här ett bra tag. Trots att det blev sent ville vi inte riktigt lämna stan ännu.

Victorian Rose Pub & Cafe, Nelson

Vi köpte varsitt glass och körde sedan runt på stan en stund innan vi blev tvungna att ge oss och köra tillbaka till hotellet.


Dagens körstrecka
Mätarställningen denna kväll stod på 26310, vi har alltså kört 294 km idag.


Whale Watch kaikoura

Företaget vi gjorde valutflykten med i Kaikoura.

Länk till » www.whalewatch.co.nz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *